hangmann  Dołączył: 05 Lut 2011
  RAW w Windows
TADAM! Od dziś większość z nas będzie mogła przeglądać pliki RAW bez dodatkowego oprogramowania. jeszcze nie próbowałem, ale poczekajcie tylko chwilę :-D
już nie potrzebuję MacBooka Pro :mrgreen:

informacja:
gizmodo.pl RAW w Windows

Do ściągnięcia:
Microsoft Camera Codec Pack

edit: galeria fotografii systemu windows otwiera normalnie RAWy. cool.

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
hangmann napisał/a:
galeria fotografii systemu windows otwiera normalnie RAWy

Ale nie z K-5 (brak na liście) :-(

pkosela, a sprawdzałeś? przykro trochę, ale może w przeciągu najbliższych trzech lat K-5 pojawi się równiez na tej liście ;-)

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
Nie sprawdzałem, ale na stronie MS na liście obsługiwanych aparatów nie widzę:
Cytat
Pentax (PEF formats only): K100D, K100D Super, K10D, K110D, K200D, K20D, K7, K-x, *ist D, *ist DL, *ist DS

Chyba, że od K-7 format pefa się nie zmienił i jestem w mylnym błędzie...

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Na XP nie pochodzi. :-(

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
jak na xpeku nie działa to badziewie
w pracy mi bez problemu na win7 otwiera, więc po co mi ten plugin ?

slavkoz1  Dołączył: 30 Mar 2008
Do Xp są kodeki, niestety nie znalazłem darmowych. Z racji, że płatne nie podaję linków by nie czynić reklamy. Ja mam zainstalowany taki, w promocji kosztował bodaj $8,99 lecz obsługuje tylko DNG, PEF czytać nie chce. Za chyba $15 da się zakupić sofcik obsługujący większość rozszerzeń RAW.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Na japońskiej stronie pentaksa jest PENTAX RAW codec, do pobrania tutaj:

http://www.pentax.jp/engl...ad_digital.html

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba mam zainstalowany na XP i działał, komputer oddany i nie mogę sprawdzić.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Strasznie muli, kiedyś próbowałem. Nie bardzo mogę dostrzec wielkiego praktycznego zastosowania.

Może i muli, ale być może dlatego, że pokazuje rawa, a nie zaszytego jpga, ale tu pewności nie mam. Irfan i inne przeglądarki obrazów też szybko nie działają, jeśli mają pokazać rawa

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
Używam Fast Stone Viewer i na moim starym sprzęcie nic nie muli i przegląda RAWy ok! Może to komuś pomoże...

Na 100 % oglądasz jpgi zaszyte w rawie, tak samo można to zrobić np. w IrfanView.

yusuf napisał/a:
Na 100 % oglądasz jpgi zaszyte w rawie, tak samo można to zrobić np. w IrfanView.

albo w googlowej Picasie

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
slavkoz1 napisał/a:
Do Xp są kodeki, niestety nie znalazłem darmowych. Z racji, że płatne nie podaję linków by nie czynić reklamy. Ja mam zainstalowany taki, w promocji kosztował bodaj $8,99 lecz obsługuje tylko DNG, PEF czytać nie chce. Za chyba $15 da się zakupić sofcik obsługujący większość rozszerzeń RAW.

Na Viście do DNG używam darmowego Adobe DNG codec. Może działa też na XP.

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Jakoś pod Win 7 nie otwiera pef-ów z K5, lipa :evil:

eMZet  Dołączył: 29 Lip 2009
slavkoz1 napisał/a:

Jeśli chciałeś mieć możliwość przeglądania tylko plików DNG, to raczej przepłaciłeś.
Cytat
Interestingly, Windows XP (32-bit) comes with full DNG support, but it needs to be activated from the Windows registry

Wspomniany wpis w rejestrze to
Cytat
[HKEY_CLASSES_ROOT\.dng\ShellEx\{BB2E617C-0920-11d1-9A0B-00C04FC2D6C1}]
@="{3F30C968-480A-4C6C-862D-EFC0897BB84B}"

Powyższe informacje znalazłem na stronie how-to-view-dng-thumbnails-in-windows i sprawdziłem z sukcesem.

slavkoz1  Dołączył: 30 Mar 2008
eMZet napisał/a:
sprawdziłem z sukcesem

ja sprawdzałem bez sukcesu na trzech kompach, windows XP SP3 :( i stąd decyzja o zakupie. Ten myk opisywany jest na wielu forach, niestety sporo użytkowników ma z nim problem, może zależy to od konfiguracji windy?

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
yusuf napisał/a:
Na 100 % oglądasz jpgi zaszyte w RAW-ie, tak samo można to zrobić np. w IrfanView.

W Irfanie na 100%, a prawdopodobnie i w FastStonie (nie chce mi się tego teraz sprawdzać) można w opcjach programu zdecydować, czy ma on czytać jotpegi zaszyte w rawach, czy też same RAW-y. Wtedy też na upartego można użyć tego programu jako prostej wywoływarki do RAW-ów.

Oczywiście inną kwestią jest to, czy dana wersja programu przeczyta RAW z konkretnego aparatu? (Z kadyszką nie ma problemu ;-) ).

Poza tym zmuszenie programu do czytania RAW-ów odbija się na czasie jego działania, zwłaszcza na słabszych komputerach.

No i na koniec jeszcze jedna sprawa, moim zdaniem dość ważna. Każdy(!) program odczytujący RAW-y jednocześnie je po swojemu interpretuje :!: Dlatego do szybkiego przeglądania i eliminacji zdjęć wystarcza mi interpretacja, której dokonał aparat podczas zapisywania jotpega (tego, którego zaszył w RAW-ie. Widzę w nim cały kadr, mogę dokładnie ocenić ostrość i pobieżnie poprawność naświetlania. Natomiast do dokładnego sprawdzenia, co się da wycisnąć ze zdjęcia (np. jak wygląda po zmianie balansu bieli lub korekcie krzywych) używam programu, który mi służy do edycji (w moim wypadku najczęściej jest to Silkypix).

W związku z tym od przeglądarek zdjęć nie oczekuję, że będą mi one odczytywały/interpretowały wszystkie możliwe RAW-y, lecz tylko szybkiego wczytywania obrazków jotpegie, które w tych RAW-ach siedzą.

Skocz do: