zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
[K-5] tamron 28-75 f2.8
Witam, od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem k-5. Moim podstawowym obiektywem jest tamron 28-75 który z k10d współpracował bezproblemowo, niestety po podpieciu do k-5 mam ff na szerokim końcu i bf na długim. Rozbieżność jest taka że.mikroregilacja nie daje rady. Czy serwis może skalibrowac taka wadę, czy może oznacza to ze puszka walnieta? Zaznaczam że mam soft 1.11.

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Jeżeli wada jest taka sama w żarowym jak i dziennym to jak najbardziej serwis. Oczywiście serwis Tamrona.

Dzięki python28, ale mimo wszystko troszkę się martwię. Zrobiłem testy obiektywu z k-5 i k10 i wyszła ciekawa rzecz - obie puchy mają tak samo ff na 28 i bf na 75 więc wychodzi że obiektyw do kalibracji ale w obu przypadkach punkt na który ostrze znajduje się w zakresie głębi ostrości, w obu puszkach w tym samym miejscu, jednak w praktyce k10 daje zyletki a k-5 w 90% przypadków mydło. Jak podpinam kita to jest ok. Nie wiem co jest grane.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
zlaskovik napisał/a:
k10 daje zyletki a k-5 w 90% przypadków mydło

Upakowanie matrycy - 10M kontra 16M?

Może użyłem słowa mydło w złym znaczeniu. Miałem ma myśli że foty są nieostre bo af tak ustawia. Jak przełącze na mf i ustawie ręcznie jest ok. Pozostaje tylko pytanie czy takie efekty to wada puszki czy obiektywu?

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
zlaskovik napisał/a:
w obu przypadkach punkt na który ostrze znajduje się w zakresie głębi ostrości, w obu puszkach w tym samym miejscu, jednak w praktyce k10 daje zyletki a k-5 w 90% przypadków mydło.

zlaskovik napisał/a:
Miałem ma myśli że foty są nieostre bo af tak ustawia.

Sprzeczne to co piszesz.
Jak coś jest w głębi ostrości to jest ostre.
Dawaj jakieś fotki to ktoś coś podpowie.

Trudno to będzie ująć na fotach, ale postaram się wyjaśnić. Moja wiedzą, zaczerpnięte zresztą głównie z tego forum jest taka że głębia ostrości powinna układać się mniej więcej w zakresie 1/3 przed punktem ostrzenia i 2/3 za punktem. Taki uklad daje pewien margines błędu nawet przy bardzo wąskiej głębi. Tak jak napisałem mój tamron zarówno z k-5 jak i z k10 nie trafia dokładnie w ten punkt tylko że ww k10 nie ma to znaczenia w praktyce dla ostrości zdjęć a w k-5 wywalilem 90% fotek z ostatniego spaceru po łazienkach. Wina puszki czy szkła?

[ Dodano: 2011-08-02, 22:09 ]
Sezon ogórkowy czy nikt nic nie wie?

Skocz do: