vito157  Dołączył: 28 Maj 2008
K10D - problem z elektroniką
Czy ktoś już miał podobne problemy?
- po włączeniu aparatu, najpierw słychać deliketny 'trzask' jakiegoś stycznika i dopiero po jakiejś sekundzie włącza się wyświetlacz
- wciśnięcie spustu skutkuje 'klapnięciem' lustra - przy czym nie następuje zapis na kartę
- przyciśnięcie jakiegokolwiek innego przycisku na aparacie lub zmiana trybu naświetlania - jak wyżej: lustro 'klapie'
- przy wyłączaniu aparatu - klapnięcie lustra i znów 'trzask' stycznika'
Nie muszę dodawać, że zdjęć się robić nie da.
Aparat mam od stycznia 2008 i był eksploatowany dość intensywnie. Nie spadł na podłogę, a pierwsze takie objawy zaobserowałem po powrocie ze zdjęć na meczu, na którym robiłem bardzo długimi seriami.
Podejrzewam, że bez serwisu się (chyba?) nie obejdzie. Możecie mi polecić jakiś dobry (w sensie jakości a nie ceny) serwis?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
vito157, a trzask to nie jest trzęsienie matrycą przy uruchamianiu (tak działa ochrona przeciw-kurzowa w k10).
Po drugie, naładowałeś akumulator do pełna?

Jeśli jednak to nie wina słabego aku, to ja spróbowałbym wgrać nowszy soft - a nóż obecny się uszkodził, i jego nadpisanie powinno pomóc.
Tylko pytanie, czy aparat w takim stanie przeprowadzi pomyślnie aktualizację softu.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Bateria pada ?!
Sprawdź z innym zasilaniem, było gdzieś o dziwnych zachowaniach puszek i często przyczyną było zasilanie.

volender napisał/a:
vito157, a trzask to nie jest trzęsienie matrycą przy uruchamianiu
Po drugie, naładowałeś akumulator do pełna?

Jeśli jednak to nie wina słabego aku, to ja spróbowałbym wgrać nowszy soft - a nóż obecny się uszkodził, i jego nadpisanie powinno pomóc.
Tylko pytanie, czy aparat w takim stanie przeprowadzi pomyślnie aktualizację softu.

Jak napisałem w poście, używam aparatu od 3 lat i przypadkiem wiem, czym jest czyszczenie matrycy.
Właśnie zabawa dzieje się przy... pełnym akumulatorze. Podczas ostatniej sesji zdjęciowej musiałem tylko na chwile doładowywać jeden z akumulatorów, nie za dużo, bo nie dawało się już pracować.
Z tego co się znam na sofcie, to raczej samo nic się z softem stać nie może...

[ Dodano: 2011-03-09, 16:17 ]
JackDeJack napisał/a:
Bateria pada ?!
Sprawdź z innym zasilaniem, było gdzieś o dziwnych zachowaniach puszek i często przyczyną było zasilanie.

Jedna bateria ma 3 lata, druga jakies 8-9 miesięcy. Nie ma znaczenia, której używam. Nie ma także znaczenia, czy używam gripa, czy nie. Objawy takie same.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zostaw na trzy doby bez akumulatora i potem sprawdź.

plwk napisał/a:
Zostaw na trzy doby bez akumulatora i potem sprawdź.

Dobra. Akumulator jest out.
Obawiam sie jednak, ze nie uciekne od nowego body. Waham się między K5 a Sigmą SD15...

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
vito157 napisał/a:
Waham się między K5 a Sigmą SD15
a jakie masz szkła systemowe ?? przecież to tak naprawde jest wyznacznikiem sensowności pozostawania w danym systemie... :-B

[ Dodano: 2011-03-09, 18:51 ]
poczytałem o tej sigmie i ja bym chyba (*) nie wchodził w ten temat ;-)

pzdr
paw

(*) chyba raczej na pewno nie

pawgra napisał/a:
vito157 napisał/a:
Waham się między K5 a Sigmą SD15
a jakie masz szkła systemowe ?? przecież to tak naprawde jest wyznacznikiem sensowności pozostawania w danym systemie... :-B

Mam szkla do obu systemow - bo i aparaty mam dwa: pentaxa i starą sigme SD9. Chciałem doczekać do sigmy SD1 (46Mpix), ale staruszek K10 mi troche pokrzyżował szyki.
Szkła do pentaxa się nie zmarnują - bo pewnie body kiedys wróci z serwisu (bo przez majtki czuje, ze tam sie znajdzie) - to raz. A dwa: corka uzywa samsunga, wiec szkielka jej pasuja.
Nawiasem mowiac, mimo swoich 10 lat, jej zdjecie znalazlo sie w finalowej dziewiatce, wybranej z 4 tys. prac. A poniewaz byly 3 grupy wiekowe, wiec ona juz ma miejsce 'medalowe'...

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
czytając specyfikację korpusu i tak chyba zostałbym przy nowszym P... ;-) no ale ja może zboczony jestem...

Nie pomogły 3 dni bez prądu, nie pomogła bateria z innego Pentaxa.
Aparat pojechał do serwisu w UK.
:-(

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Przyczyną mógł być też problem na złączach taśm z płytką. Jak aparat przyjdzie z serwisu koniecznie napisz jaki był powód, tak dla potomnych ;-)

Masaho napisał/a:
Przyczyną mógł być też problem na złączach taśm z płytką. Jak aparat przyjdzie z serwisu koniecznie napisz jaki był powód, tak dla potomnych ;-)

Nie omieszkam! Przy okazji przetestuję serwis Pentaxa w UK - także dla potomnych.
Zachowanie aparatu bylo dość dziwne. Normalnie, po włączeniu w zasadzie od razu włączał się wyświetlacz (ten na górze korpusu) i czyszczenie matrycy. W moim - właczało się wszystko po ok. 2 sekundach i - uwaga - poprzedzone delikatnym 'pyknięciem', tak, jakby włączał się jakiś stycznik. To samo przy wyłączaniu: po sekundzie znów owo charekterystyczne 'pyknięcie' stycznika.
Myślę, że za jakiś tydzień będę znał diagnozę, bo serwis ma się do mnie odezwać emailowo i określić cenę naprawy oraz przyczynę awarii.

[ Dodano: 2011-04-06, 23:14 ]
Dziś dostałem email z serwisu w UK. Cena naprawy - 192 funty.
Nie mam niestety wyjscia... :evil:

dorsai  Dołączył: 24 Wrz 2008
[K10D] Dziwne zachowanie - jakikolwiek przycisk zwalnia miga
Witam!

Od kilku dni obserwuję bardzo dziwne zachowanie mojego K10D. Aparat "zacina się" w taki sposób, że naciśnięcie jakiegokolwiek przycisku (menu, ok, nawet kółek od parametrów...) zwalnia migawkę (lecz zdjęcie nie jest robione, po prostu następuje "klapnięcie" lustrem).

Początkowo problem występował tylko chwilowo, po kilku włączeniach i wyłączeniach aparatu wszystko wracało do normy.

Następnie problem zaczął narastać, lecz udało mi się go chwilowo usunąć poprzez ponowne wgranie firmware'u.

Niestety, po kilku dniach problem powrócił. Wcześniej udawało mi się "odciąć" aparat poprzez naciśnięcie spustu migawki bez zamontowanego obiektywu (następowało jedno klapnięcie lustrem i aparat wracał do normalnego trybu pracy). Jednak obecnie nawet to nie pomaga.

Zaobserwowałem również, że problem lubi się pojawiać po wymianie baterii, lecz nie jest to regułą.

Czy ktoś z was spotkał się wcześniej z podobnym problem bądź wie co to jest i gdzie można coś takiego za sensowną kwotę naprawić?

Z góry dziękuję.

Nie chce Cię martwic, ale u mnie było dokładnie tak samo.
Aparat znalazł się w serwisie, koszt naprawy wyniósł 230 EUR.
Pisałem o tym TUTAJ

vito157 napisał/a:
Nie chce Cię martwic, ale u mnie było dokładnie tak samo.
Aparat znalazł się w serwisie, koszt naprawy wyniósł 230 EUR.

Ałć, boli :/

A w serwisie napisali czego to wina?

dorsai napisał/a:
A w serwisie napisali czego to wina?

Nie. Nawiasem mówiąc, body tkwi w serwisie od 2 miesięcy, wciąż go nie naprawili - bo ponoć - czekają na jakąś część.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Pozwoliłem sobie scalić.
vito157 napisał/a:
koszt naprawy wyniósł 230 EUR
To chyba na granicy opłacalności.

A u Ciebie też problem występował tylko przy całkowicie naładowanej baterii?

Właśnie włożyłem do puszki baterię, którą przed chwilą wyjąłem z niej rozładowaną. Ładowała się może 15-30 min. I aparat działa. Gdy włożę baterię całkowicie naładowaną - kiszka.

piotr_luk napisał/a:
To chyba na granicy opłacalności.

1/3 puszki k7... trochę przegięcie. Mam dylemat teraz.

Tak. Dokładnie tak było.

bratosz  Dołączył: 04 Paź 2008
Witam. U mnie wystąpił taki sam problem z k10D. Ni z tego ni z owego przyciśnięcie jakiegokolwiek przycisku zaczęło wyzwalać migawkę seriami strzelał) bez zapisu na karcie. Gdy to się zadziało akurat miałem podpięte manualne szkło M42 przez przejściówkę, ale nie wiem, czy miało to znaczenie. Koniec końców, aparat trafił do serwisu, gdzie się dowiedziałem, że padła płyta główna, a wymiana nieopłacalna bo koszt 1000-1200 PLN. Pozostaje chyba poszukać uszkodzonej puszki i jakiegoś magika który by podmienił płytę główną, albo kupić używaną kadyszkę. Na nowy sprzęt pieniędzy brak niestety, a poza tym kadyszki mi trochę szkoda - miałem cicha nadzieję, że będzie mi służyć do manuali po wymianie matówki. eech. Może ktoś z forum ma do sprzedania uszkodzony korpus z dobrą płytą główną?
Może ktoś ma podobne doświadczenie, z którego udało mu sie wybrnąć "po kosztach".
Pozdrawiam

Skocz do: