vomer  Dołączył: 12 Cze 2006
[lampa] Problem z lampą AF 360 FGZ
Po pierwsze nie dostałem instrukcji po polsku od sprzedawcy (d-photo.pl) więc być może cosik źle robię ale jakbym nie próbował, to każda fotka jest niedoświetlona. Muszę ustawić +1 EV na korpusie lub +1 na lampie i dopiero jest ok. Poza tym była mowa, że w P-TTL jest przedbłysk - pomiar- strzał. Ja tego przedbłysku nie zauważam (jest ustawiony P-TTL na 100%) chyba, że jest to tak szybko, że się nie da (jak robię z 2s. wyzwalaczem - to i owszem są 2 błyski). Co o tym myślicie?

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Co do naświetlania na odległość nie pomogę, ale na sprawdzenie obecności przedbłysku patent jest prosty. Jeśli widzisz błysk w wizjerze aparatu to jest to właśnie przedbłysk - właściwy błysk występuje po uniesieniu lustra i nie jest w wizjerze widoczny.

Wielka prośba do wszystkich. Jeśli macie instrukcję do lampy 360 FGZ w formie elektronicznej (lub możliwość zeskanowania papierowej) to proszę o przesłanie na pw. A najlepiej wstawić do neta i dać link to wtedy pewnie więcej osób sobie pobierze. Będę dźwięczny bardzo.

Zdano - nic nie doszło od Ciebie.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
vomer, spróbuj robić zdjęcia z lampą z pomiarem wielosegmentowym. Podobno jest najlepszy do P-TTL. Sam tego nie zauważyłem z K10D, ale nuż da to jakiś efekt.

[ Dodano: 2007-04-30, 17:16 ]
Ale lampa to 540.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
vomer spróbuj ściągnąć, jest tutaj www.fapro.pl/zdano/AF_540FGZ_PL.pdf

Zdano, ale on ma FGZ 360.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
argawen, wiem. Myślę, że łatwiej mu będzie z tą instrukcją niż bez niej.

Zdano napisał/a:
Myślę, że łatwiej mu będzie z tą instrukcją niż bez niej
To na pewno. Podstawowe ustawienia są chyba takie same.

wojtal  Dołączył: 07 Wrz 2006
z autopsji wiem, że RAWy są prawie zawsze niedoświetlone, chociaż na wyświetlaczu w puszce wydają sie OK, i tak jak kolega wcześniej zasugerował - używać pomiaru segmentowego, ekspozycja jest równomierniej doświetlona, pozdrawiam.

Na razie robiłem z pomiarem punktowym i CW. Spróbuję za Waszymi radami z wielosegmentowym. Dzięki za szybki odzew

[ Dodano: 2007-05-01, 08:06 ]
Zdano - dzięki za instrukcję pobrałem i studiuję.

Argawen - niestety zmiana na pomiar wielosegmentowy nic nie dała. Fotki nadal są niedoświetlone i dopiero +1 EV jest ok. Podepnę lampę do Kasetki kolegi to będę miał informację czy to mój DL szwankuje, czy lampa. (Zdjęcia robione z wbudowaną lampą są dobre - w tych samych warunkach)

dialer  Dołączył: 03 Maj 2006
Ds i Dl generalnie mają tendencję do niedoświetlania i +0,3 - +0,7 ustawia się na stałe (w korpusie)
Rozumiem że nie masz problemów z niedoświetleniem bez lampy?
Ja zauważyłem problem niedoświetleń jedynie w sytuacjach kiedy w kadrze znajduje się coś dobrze odbijające światło (szyba, kieliszki itp...) wtedy lepiej sprawdza się automatyka lampy
A może to wina ustwienia monitora??

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Możesz wrzucić przykład takiego niedoświetlonego?

Oto przykładowe zdjęcia

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Moim zdaniem wszystko OK. Zdjęcie "niedoświetlone" jest średnio-szare, czyli takie jak powinno być wg światłomierza.

Pewnie Jarek masz rację ale mam takie odczucie, że mogło by być trochę jaśniej. Zdjęcie +0,7 mi najbardziej pasuje. Ale skoro twierdzisz, że tak ma być to mnie uspokoiłeś. Na dodatek pan z d-photo.pl odpisał mi na maila, że oczywiście instrukcję mi do lampy zdobędzie i prześle (szkoda, że dopiero po interwencji). Większość funcji jest zgodna z 540 FGZ , którą pobrałem od Zdana więc już wiem co i jak (zresztą nie ma tu żadnej filozofii przy pracy na ustawieniach auto).

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
vomer napisał/a:
Na razie robiłem z pomiarem punktowym i CW. Spróbuję za Waszymi radami z wielosegmentowym. Dzięki za szybki odzew

(...)

- niestety zmiana na pomiar wielosegmentowy nic nie dała. Fotki nadal są niedoświetlone i dopiero +1 EV jest ok. Podepnę lampę do Kasetki kolegi to będę miał informację czy to mój DL szwankuje, czy lampa. (Zdjęcia robione z wbudowaną lampą są dobre - w tych samych warunkach)

Ten typ tak ma. Trzeba się przyzwyczaić, albo modlić o jakiś update :-)
Acha, zawsze jeszcze możesz przełączyć lampę w tryb "A" i spróbować.

nostri  Dołączył: 09 Maj 2007
mozecie mi podeslac instrukcje do lampy af-360 fgz

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
nostri, jeśli ratuje Cię instrukcja po angielsku, to podaj email na pw, wyślę Ci jak tylko będę w domu (do 18 powinieneś mieć na koncie).

Swoją drogą, też kupiłem swoją 360tkę u tego samego sprzedawcy..... i usłyszałem że instrukcje będą za dwa tygodnie (to było chyba w okolicach lipca) :-/ Nawet podesłałem im wersję angielską w PDFie i miała być udostępniona. Nieładnie z ich strony :-( Jednak pomijając incydent z instrukcją: transakcja była błyskawiczna i bardzo miło załatwiona.
Co do "niedoświetlenia" mam to samo z moim egzemplarzem. Mała korekcja i jest OK.

(opisałem się i dopiero później spojrzałem na datę wątku :-D ) nostri mnie zmylił odkopując...

grzecho  Dołączył: 19 Lut 2007
Ja, kiedy kupowałem AF360FGZ, również nie otrzymałem instrukcji po polsku. W komplecie był manual po angielsku. Z rozumieniem tej instrukcji nie miałem większych problemów, ale trochę sprzedawcę przycisnąłem i mi dosłał polską dokumentację. Zasada jest taka, że kupując towar w Polsce winniśmy żądać polskiej instrukcji - tym bardziej, że nie jest to zabawka za 10zł.

pimo  Dołączył: 24 Lis 2007
AF 360FGZ
Witam
Ja kupiłem tą lampę tzn 360FGZ wczoraj tj 03-12-2007 i dalej twierdzą że nie ma instrukcji po POLSKU. Trochę jestem tym zdziwiony.
W komplecie była po niemiecku !!!
Myślę że intrukcja od 540 troszkę mi pomoże :)

Skocz do: