bigt  Dołączył: 25 Kwi 2011
K-x , IR i problem z balansem bieli w LR...
Sprawa jest dość wkurzająca...
Ustawiam balans bieli w aparacie na dość satysfakcjonującym poziomie,
jednak po imporcie to LR program całkowicie go kaszani i nijak nie można go poprawić...

Tak wygląda fota prosto z aparatu - wydobyta za pomocą softu pentaxowego z płyty dołączonej do k-xa:

A tak w LR:

Nie ważne czy ustawie WB na auto, as shot czy samemu chce ustawić, lepszego efektu uzyskać nie mogę , suwak temp ustawiony na minimum ,czyli 2000.

Jakieś rady/rozwiązanie ?

[ Dodano: 2011-06-23, 21:33 ]
Poważnie nikt się z tym wcześniej nie zetknął ? :/

White  Dołączył: 31 Paź 2008
ACR ma ograniczenie chyba do 2000 i więcej nie zejdziesz. Spróbuj z innym rawerem.
W ogóle wystaw tego rawa gdzieś do ściągnięcia jestem ciekaw jak w K-x to wygląda.

Nieco do kitu, bo przyzwyczaiłem się do obróbki LR , no cóż, możesz coś polecić ?

RAWa podrzucę na jakiegoś HF czy RS zaraz...

[ Dodano: 2011-06-23, 22:50 ]
Tak z ciekawości - kto i po co przeniósł ten temat?
I jak się on ma do problemów ze sprzętem w opozycji do działu lightroom ?
Pomijając że w tamtym dziale ciągle wisi temat drukarki, który jak widać pasuje bardziej...

Poza ACR niczego nie używam, ale może da się to obejść. Pokombinuj jeszcze suwakiem tint. Nie wiem też do czego dążysz.

[ Dodano: 2011-06-23, 22:53 ]
bigt napisał/a:
I jak się on ma do problemów ze sprzętem w opozycji do działu lightroom ?

To problem raczej softowy jest :)

White napisał/a:
To problem raczej softowy jest :)
powiedz to temu który przesunął wątek ;]

White napisał/a:
ale może da się to obejść. Pokombinuj jeszcze suwakiem tint
może się da, ale na pewno nie tak ;]

White napisał/a:
Nie wiem też do czego dążysz.
Dążę do swobody użytkowania, aparat potrafi poprawnie balans bieli ustawić, tylko co mi z tego skoro dla LR to już zbyt wiele ;]

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
bigt, wiem że mój pomysł jest strasznie partyzancki, ale co byś powiedział na nakręcenie znanego z analogów filtra barwnego niebieskiego - powinno to obniżyć temperaturę do znośnego dla Lightrooma poziomu. Innego wyjścia nie widzę, no chyba że napiszesz do Adobe z prośbą o modyfikację tego przedziału w kolejnej poprawce ich programu - dla mnie zawsze te bariery były dziwne, rozumiem że to po to aby nie degradować zdjęć, ale powinna być w menu opcja ich wyłączenia.

[ Dodano: 2011-06-23, 23:18 ]
Okazuje się że ktoś na mój pomysł napisania do nich wpadł, ale widać nie biorą pod uwagę tych głosów..

http://forums.adobe.com/thread/359521

Bruinen napisał/a:
ale co byś powiedział na nakręcenie znanego z analogów filtra barwnego niebieskiego
jak znajdę to wypróbuje :)

Oj przydałby się taki dodatek obnażający niektóre limity ;]

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Może spróbuj pokombinować z profilem kolorów coś?

Zawsze pozostaje możliwość robienia w TIFF, ale nie po to są RAWy żeby nie można było z nich korzystać...

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Bruinen napisał/a:
co byś powiedział na nakręcenie znanego z analogów filtra barwnego niebieskiego - powinno to obniżyć temperaturę do znośnego dla Lightrooma poziomu.

To nie zadziała raczej. Filtr niebieski odetnie światło czerwone, a nie obniży temperaturę. Wtedy już nic nie dotrze do matrycy. ;)

Musiał by odciąć podczerwone, a tego chyba nie robi (?). Na mój gust i zdrowy rozsądek to patrzenie na świat przez niebieskie okulary nie odcina podczerwieni tylko sprawia że świat jest bardziej niebieski czyli widziany w chłodniejszych barwach. Ale mogę się mylić, filtrów barwnych nie używam bo nie mam po co ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Obraz jest chłodniejszy, bo filtr odcina ciepłe spektrum, a nie zmienia je, na chłodne. Filtr IR przepuszcza tylko IR. Jak dodasz filtr niebieski, to albo nic się nie stanie, albo odetniesz całe widmo. Tak mi się wydaje przynajmniej...

Tyle że IR nie ma koloru bo nie jest światłem widzialnym - nie wyobrażam sobie jak filtr niebieski miałby je odciąć ;-)

Mam jeden taki filtr IR, który chyba odcina wszystko poza podczerwienią, a zdjęcia wychodzą czarno białe na gotowo.

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
Bruinen napisał/a:
Tyle że IR nie ma koloru bo nie jest światłem widzialnym - nie wyobrażam sobie jak filtr niebieski miałby je odciąć ;-)

Niebieski, to tylko kolor który my widzimy.
Wszystko zależy jakie pasmo światła w rzeczywistości przepuści ten filtr niebieski.
Jeśli byłby to tylko filtr schładzający, to przy założonym filtrze do podczerwieni, który odcina światło widzialne, niebieski nie zrobi praktycznie nic.
LR to RAWów w IR w ogóle się nie nadaje.
Prawie zawsze IR robię w JPGach starym zmodyfikowanym G2, ostatnio pstryknąłęm kilka w RAWach i musiałem sobie triala Silky Pixa zainstalować, żeby wywołać te RAWy...

[ Dodano: 2011-08-05, 15:37 ]
White napisał/a:
Mam jeden taki filtr IR, który chyba odcina wszystko poza podczerwienią, a zdjęcia wychodzą czarno białe na gotowo.

Zależy jak daleka jest ta podczerwie. Jeśli filtr, jaki używa większość osób czyli coś koło 720nm, to zdjęcia powinny być ciut kolorowe. Mogą być prawie czarnobiałe, jeśli matryca jest bardzo czuła na IR. Tak czułe były przede wszystkiem stare aparaty - coś w stylu Nikona Coolpixa 950,990. Nowsze matryce są nieco mniej czułe i przez to rejestrują więcej światła widzialnego, co da bardziej kolorowe obrazy. A filtr 650nm zabarwi je jeszcze bardziej. Mam też jeden filtr 950nm i on to rzeczywiscie jest skurczybyk. Odcina całość widzialnego i początek podczerwonego, co wydłuża czas naświetlania i rzeczywiście obraz jest czarno biały.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Doczepię się do tematu ;-)
Próbowałem dzisiaj zrobić zdjęcie k-x + filtr IR
Wcześniej ustawiłem balans bieli na zieleni
I... zdjęcia wychodzą czerwone, a obróbka RAWu w photoshop nic nie daje
Co robię źle? Co zrobić, aby było dobrze?

Balans bieli ustawiamy na zieleń (żywe rośliny zawierające chlorofil) z założonym wcześniej filtrem IR.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Gdy założę filtr IR 720 i następnie ustawiam balans to pojawia się błąd - jest za ciemno
Gdy najpierw ustawię balans, a potem założę filtr - wszystko wychodzi na czerwono
:cry:
White jakiego filtra używasz do tych genialnych rozmytych zdjęć ?

Raynold1987, w południe na trawnik maksymalnie otwarta przysłona, wysokie ISO 1600 lub 3200 i próbuj od kilku sekund wzwyż do skutku. Powinno się udać. Oczywiście z założonym filtrem.

Do wydłużenia czasu ekspozycji można używać np. filtra IR, ND lub poczekać aż zajdzie słońce i wtedy samo się rozmywa bez filtra. :)

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Zobacz jak masz ustawione opcje kopiowania zdjęć z karty do LR. Może masz ustawiony, że używa jakiegoś preseta?

Skocz do: