pondus  Dołączył: 30 Sty 2009
K-x - zablokowana migawka
Witam i pytam czy miał ktoś , kiedyś problem z zablokowaną migawką w Kx-ie. Czy jest jakaś niestresująca terapia ,, zrób to sam ,,dla tego rodzaju przypadłości czy też pozostaje tylko wizyta u apollodoktora? Aparat nie doznał jakiejkolwiek mechanicznej kontuzji nie miał ,, moczenia ,,itd.itp :mrgreen: w pewnym momencie po prostu przestał działać . Pracuję tylko na manualach - zielony guzik mierzy światło(sądząc po zmianach czasów ) ale bez tego charakterystycznego dżwięku zaś migawka pozostaje twarda , wyświetlacz działa więc został mi tylko taki mały telewizorek :mrgreen: . Poradżcie , podpowiedzcie - z góry dzięki serdeczne !

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Próbowałeś resetu ustawień i/lub wyjęcia zasilania na dłuższy czas?

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
... i odpięcia tych manuali? jak się blokuje wihajsterek przysłony (w body) to i migawka też się blokuje.

plwk napisał/a:
Próbowałeś resetu ustawień i/lub wyjęcia zasilania na dłuższy czas?

Próbowałem wszystkiego , zmiana akumulatorków , karty , reset ustawień ,pozostawienie body bez zasilania na dłuższy czas itd. bez skutku . W tej chwili nawet lustro jest uniesione na stałe bez możliwości jego opuszczenia ...
Artiip napisał/a:
i odpięcia tych manuali?

Próbowałem również tego , podpiąłem kita - nadal to samo
a używam tylko manuali bo podobno pentax jest spośród innych systemów najbardziej przyjaznym ...jak się okazuje jednak nie do końca :evil:

[ Dodano: 2011-08-24, 12:05 ]
Pomiar zielonym czasami nie dawał dżwięku w starych M42 ale w szkłach pentaxowych jak najbardziej...teraz już zupełnie zdechł.

el Burakos  Dołączył: 12 Gru 2009
pondus napisał/a:
Pomiar zielonym czasami nie dawał dżwięku w starych M42

a to nie jest tak w przypadku m42, że ustawia się przysłone na obiektywie i "cyka" foty w pozycji Av?

el Burakos napisał/a:
a to nie jest tak w przypadku m42, że ustawia się przysłone na obiektywie i "cyka" foty w pozycji Av?

Nie jestem pewien ale z tego co wiem to na AV masz tylko ,,pełną dziurę,,

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
pondus napisał/a:

Nie jestem pewien ale z tego co wiem to na AV masz tylko ,,pełną dziurę,,

Ale tylko w przypadku obiektywów z bagnetem K i bez styków. W przypadku M42 aparat mierzy światło przy każdej przysłonie.

michal5150 napisał/a:
W przypadku M42 aparat mierzy światło przy każdej przysłonie.

po zwarciu styków .
Kx wrócił z apollo , naprawa polegała na wgraniu nowego firmware :lol: Tak jak myślałem na niewiele się to zdało , po naciśnięciu ,,zielonego ,, migawka przestaje działać , teraz , żeby było śmieszniej , nie działa również wyświetlacz ( kolorowe paski które zostają nawet po wyłączeniu aparatu :mrgreen: ), po ponownym uruchomieniu aparat działa na AV i pozostałych nastawach , rzecz jasna ,za wyjątkiem ,,zielonego ,, który każdorazowo blokuje wszystko w aparacie.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
pondus napisał/a:
michal5150 napisał/a:
W przypadku M42 aparat mierzy światło przy każdej przysłonie.

po zwarciu styków .

Zwarcie styków jest potrzebne do w miarę poprawnego pomiaru. Zdejmij obiektyw, uruchom aparat i zasłaniając dłonią otwór bagnetu obserwuj wskazania światłomierza. Zmierzy nawet bez obiektywu ;-)

michal5150 napisał/a:
Zwarcie styków jest potrzebne do w miarę poprawnego pomiaru.

Raczej w miarę niepoprawnego pomiaru :lol: lekko licząc około 1,5 EV niedoświetla
A w przypadku bagnetów K jest jakiś sposób na to aby w trybie AV szkło pracowało na przysłonie roboczej ?

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Wykręcić / ułamać bolec od popychacza przesłony.

Ew. uszkodzić popychacz przesłony w puszce (padł mi w K10 to wiem, że się da :mrgreen: )

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Kolorowe paski LCD - nie wstrząsałeś nim za mocno? Ja takie dostałem za gwałtowne manewry na dzialającym aparacie.

triger napisał/a:
Wykręcić / ułamać bolec od popychacza przesłony.

dzięki za szybką poradę :-B na pewno tak zrobię ...szczególnie że, na skuteczną naprawę a tym bardziej wymianę na nowy chyba nie ma co liczyć . I tak za sprawą małego , śmiesznego ,zielonego guziczka prysł czar pentaxa :mrgreen: :evilsmile:

[ Dodano: 2011-08-29, 21:10 ]
tomekkarol napisał/a:
Kolorowe paski LCD - nie wstrząsałeś nim za mocno?

Mam bardzo ,, twarde ,, auto :lol: może to to ?!

Skocz do: