plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
K-5 - problem
Zadawałem to pytanie, ale "gdzieś zniknęło". Posiadam k-5 od 7 miesięcy. Ostatnio pojawił się i nasilił problem z podglądem zdjęć w trakcie pracy. Muszę wyłączyć aparat i ponownie uruchomić, aby sprawdzić co wyszło. Czy ktoś z was ma lub miał podobny problem. Czy mam zresetować ustawienia? Czy to pomoże? Dodam, że z K-10, nie miałem takiego problemu. Również miałem przypadek, że w trybie M, przez chwilę aparat zachowywał się jakby był w trybie Av. Of - On i pomogło. Może ktoś ma jakiś pomysł?

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Podgląd nie pokazuje się w ogóle, czy trzeba długo na niego czekać? którą masz wersję softu?
Można spróbować resetu ustawień - gorzej raczej nie będzie. A.. jeszcze spróbowałbym wyjąć na kilkanaście minut akumulator, żeby sięwszystko na 100% zresetowało. Jak nie pomoże - to pewnie serwis.

Potwierdzam, że w trakcie "focenia", nie ma podglądu, muszę wyłączyć i ponownie uruchomić aparat, wtedy jest. I tak w kółko. Soft mam najnowszy 1.03. Akumulator wyjmowałem na krótko. Zaraz będę próbował resetować.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
plastyk, co masz ustawione w menu, zakładka 5, pozycja 1. (Instant Review po angielsku)?

Chodzi o brak podglądu po zrobieniu zdjęcia (czyli właśnie to co powyżej), czy w ogóle brak trybu przeglądania zdjęć? Bo niejasno napisałeś.

Jarek Dabrowski napisał/a:
plastyk, co masz ustawione w menu, zakładka 5, pozycja 1. (Instant Review po angielsku)?

Chodzi o brak podglądu po zrobieniu zdjęcia (czyli właśnie to co powyżej), czy w ogóle brak trybu przeglądania zdjęć? Bo niejasno napisałeś.

Tę pozycję w zakładkach wyłączyłem. Oczywiście chodzi o podgląd po wykonaniu kilku zdjęć w trakcie sesji. Czasem działa normalnie, ale w większości, jak wspomniałem muszę wyłączać sprzęt.

[ Dodano: 2011-05-13, 16:29 ]
Dodam, że kilka dni spędziłem w Krakowie na długich, kilkugodzinnych sesjach i tam miałem ten problemik. Teraz stwierdzam, że działa. Myślę, że może to również być wina karty pamięci... może.

[ Dodano: 2011-05-15, 10:24 ]
Jednak problem z tym podglądem mam. Jak zauważyłem to nie tylko podgląd zdjęć, ale również wszelkie ustawienia, łącznie z wejściem do menu. Tylko ponowne uruchomienie aparatu pomaga. Zapewne pojedzie do serwisu. :cry:

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
Zadam glupie pytanie ale co mi tam: z kazda karta sie tak zachowuje?

j-z napisał/a:
Zadam glupie pytanie ale co mi tam: z kazda karta sie tak zachowuje?

Tak, mam różne karty i to zjawisko jest powtarzalne. Zrobiłem resety itp. Sobotę i niedzielę spędzę na fotografowaniu Torunia, to sprawdzę ponownie co jest z tym sprzętem. I napiszę.

[ Dodano: 2011-05-24, 19:29 ]
Testowałem aparat na wyjeździe. Tym razem nic złego się nie powtórzyło. Jak wspomniałem zrobiłem reset i dodatkowo wyjąłem baterię na ok. 15 min. Mimo wszystko będę dalej miał to na uwadze, bo to było dziwne zachowanie sprzętu.)) :?:

newcastle26  Dołączył: 24 Mar 2010
plastyk - ja mialem troszke inny problem (troche szerzej opisalem go w watku "kujapa" - KX problem z wylacznikem) ale generalnie moj aparat tez zachowuje sie dziwnie. pokrotce - nie wyostrzal na wszystkich moich obiektywach, zawieszal sie, nie wylaczam (pomagalo tylko wyjecie bateri). wyslalem do serwisu i ... u nich wszystko ok. aparat odeslali i fatycznie wszysto bylo ok. ale niestety ostatnio problem sie powtorzyl i .... na nastepny dzien znikl. teraz jest ok. nie wiem co robic. biorac pod uwage ze za ok 4 tyg rodzi mi sie dzidzius to troche szkoda mi czasu na ponowna wysylke. chyba przeczekam i zobacze czy problem znowu sie powtorzy. oby nie.

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
newcastle26, takie usterki zawsze są najtrudniejsze do zdiagnozowania, bo jak sam piszesz że problem wystąpi raz a później długo jest dobrze to jak serwis ma to sprawdzić? Musieli by bawić się twoja puszką przez miesiąc :-) i może problem by wystąpił a może nie. U mnie też czasami występuje problem że ratuje mnie tylko wyjęcie baterii, ale tylko wtedy jak coś nakombinuje, np. ustawię długi czas ekspozycji i nie chcąc czekać aż aparat skończy naświetlać wyłączę go przełącznikiem w pozycję OFF wtedy aparat się zawiesza i ratuje go tylko wyjęcie baterii.

python28 no na miesiac to im nie dam :) ale tak sie zastanawiam i moze jakims wyjsciem bedzie zrobienie zdjecia jak aparat sie zawiesi i wyslanie ich do serwisu.
a ze tak zapytam poza tematem - znasz moze jakiegos Norberta K z twojego miasta?

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Zdjęcie problemu tutaj nic nie da, bo dalej nie będą wiedzieć dlaczego aparat się zawiesił a bez tej wiedzy nic nie zrobią. Moim zdaniem czekaj aż aparat zepsuje się całkiem o ile jeszcze masz trochę gwarancji. Znam przynajmniej dwóch takich Norbertów i obaj maja różne nazwiska, musiał byś coś więcej napisać, czy ma np. siostrę Agnieszkę ale to już na priv.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Re: K-5 - problem
plastyk napisał/a:
Zadawałem to pytanie, ale "gdzieś zniknęło". Posiadam k-5 od 7 miesięcy. Ostatnio pojawił się i nasilił problem z podglądem zdjęć w trakcie pracy. Muszę wyłączyć aparat i ponownie uruchomić, aby sprawdzić co wyszło. Czy ktoś z was ma lub miał podobny problem. Czy mam zresetować ustawienia?

Owszem mój aparat też sie tak zachowywał,nie analizowałem tego jakoś szczególnie,bo zmieniałem obiektywy co chwilę.Tak się działo na różnych kartach. Też mam najnowszy soft.O wieszaniu sie aparatu już też wcześniej wspominałem. Teraz też zdarza się innego rodzaju zawiecha:zakładając Sigma 120-400 z OS wyłączam stabilizację ,po zmianie obiektywu na Sigma 10-20 nie mogę włączyć stabilizacji-tylko reset pozostaje.Dopiero teraz mam zamiar dokładnie się temu przyglądnąć :-/ ,ale coś jest nie tak ;-)

ciekawe czy ktos jeszcze mial podobne problemy? a ze zapytam tak troche nie w temacie: czy soft do KX-a 1.01 jest najnowszym?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

plwk, dzieki :-B

[ Dodano: 2011-05-28, 14:11 ]
a ze jeszcze pociagne - czy poruszany byl moze temat zasadnosci wgrania nowego softu i zniam w porownaniu do 1.01?

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
newcastle26 napisał/a:
czy poruszany byl moze temat zasadnosci wgrania nowego softu

dla K-x był.

Arkadiusz  Dołączył: 12 Lip 2007
WItam,

Ja miałem podobny problem w swoim K100D - w trakcie robienia zdjęć ekran robił się czarny i nie dało się ani wyświetlić podglądu zdjęcia ani wejść do menu. Nic - czarno. Aparat robił zdjęcia, ostrzył itd. ale nie dało się "uruchomić" ekranu. Konieczne było jedynie wyłączenie i ponowne włączenie aparatu. Problemu nie udawał się wywołać "na życzenie" - był nieprzewidywalny. Niezależnie od pogody, temperatury, karty, obiektywu itd. Raz wykrzaczał się po 15 minutach a innym razem działało wszystko przez kilka dni bez problemu...

Pojechałem do sklepu i przez 45 minut próbowałem taki efekt uzyskać aby przekonać sprzedawcę, że to nie moje wymysły tylko prawdziwa wada.

Na szczęście raz się udało... aparat poszedł do serwisu. Po 3 tygodniach stwierdzili że wymieniają na nowe body.

Pozdrawiam,

Petri  Dołączył: 27 Sie 2011
Witam
Czy to normalne(w K-5), że przy włączaniu słychać krótki zgrzyt...(coś jakby cięgno przysłony na chwilę się ruszyło...?

Pozdrawiam

Arkadiusz  Dołączył: 12 Lip 2007
Ta w zupełności normalne! Każy tak ma... no oczywiście każdy kto ma K-5 :-)

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Arkadiusz napisał/a:
każdy kto ma K-5

O ile pamiętam, w K20D też tak bywało :-)

Skocz do: