LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Środkowy punkt autofokusa
Czy takie położenie środkowego punktu AF jest normalne?

Przy kadrze tak jak na powyższym zdjęciu aparat bez problemu jest w stanie ustawić ostrość na tej wieży.
Miał ktoś podobny problem? Bo nie wiem czy jest sens wysyłać puszkę (K10D) do serwisu.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Hmm. sytuacja będzie normalna jeśli środkowy punkt jest wielki jak krowa, znaczy większy niz koło pomiaru punktowego.

Osobiscie wydaje mi sie ze maz przesuniete punkty w dółbo u mnie środkowym tak daleko nie dało sie ostrzyć. Wydaje mi się ze środkowy punkt AF kończy sie w miejscu gdzie kończą sie te krawędzie dolne i górne pola pomiaru punktowego 9 no moze mniej tak 3/4 odległośći.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
ja w k10d tez mam nieco przesunięty punkt środkowy ale nie wiem nawet w którą stronę. Zauważyłem tylko, że nie jest dokładnie tam, gdzie być powinien. Ale że aż tak to nie! a może on po prostu ustawia nieskończoność jak nie ma żadnego kontrastu tak jak w przypadku jednolitego nieba?

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Wydaje mnie się że masz wszystko w porządku. AF ustawia Ci po prostu ostrość na nieskończoność i wieża się w tym załapuje.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Takie położenie z pewnością nie jest normalne. Niestety jak już napisano jest to cechą AF w k10. Punkt centralny jest duży i wielokrotnie spotykałem się z opinią, że przesunięty. Kolega z tego tytułu wysyłał nawet do serwisu, ale jak było tak jest- tylko, ze mu skalibrowali obiektywy.

negocjatorek, Andre53, ustawił wam kiedyś korpus ostrość na nieskończoność podczas celowania w bezchmurne niebo?
Kadycha ewidentnie ostrzy na tą wieżę, podniesienie delikatne kadru w górę powoduje bonanzę i niemożność ustawienia ostrości (czyli tak jak ma być).

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
LDevil, a w drugą stronę? T/j trzymając puchę do góry nogami?

Gringo, dzięki za info - raczej dam sobie spokój z serwisem.

[ Dodano: 2009-09-15, 00:36 ]
bEEf, z góry obiekt musi wejść do obszaru spota (tak powiedzmy 0,5-0,75 grubości tego czerwonego punktu na zdjęciu), żeby został złapany. Czyli wychodzi na to, że czujnik jest trochę w dół przesunięty.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Chyba jest minimalnie w dół przesunięty, ale niewiele - generalnie punkt centralny wypełnia kółko spota, a w kierunku gora-dół jest nawet większy minimalnie... Gdyby dorysować u góry i u dołu resztę okręgu, to właśnie tam mniej-więcej kończyłaby się czułość tego punktu...

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Skoro już wyjaśnione zostało, że punkt jest przesunięty, to może ktoś wyjaśni mi czy poza wielkością poszczególne punkty czymś się różnią, np. czułością, sprawnością, itp?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Raven napisał/a:
to może ktoś wyjaśni mi czy poza wielkością poszczególne punkty czymś się różnią, np. czułością, sprawnością, itp?

no na pewno boczne są liniowe, więc i inaczej działają niż krzyżowe

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Był kiedyś taki obrazek. Te punkty krzyżowe to są takie wielkie "plusy" praktycznie stykające się ze sobą bez odstępów, tworzą więc coś w rodzaju siatki. A boczne skrajne to pionowe kreski, też długachne.

Na upartego można sobie samemu rozrysować, rysując na białej kartce np wyraźny, cienki krzyżyk i celując po kolei punktami od każdej strony.

Co do czułości, to spotkałem się z opiniami, które z pewną ostrożnością, ale mogę potwierdzić - boczne punkty są liniowe, więc łapią tylko poziome kontrasty, natomiast mam wrażenie, że w słabych warunkach łapią zdecydowanie lepiej i szybciej - pewnie z powodu prostszego algorytmu.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pocieszę was - punkty AF w D700 tez są przesunięte :-P - wielu użytkowników odczuwa ten problem

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Fafniak, a jak jest z ich wielkością? Bo ten centralny z kadyszki jest ogromny. :->

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nie mam problemow

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Z tego co ja zauważyłem, to te punkty poza centralnym są mniejsze (testowane na różnych otworach ;-) ), ale jeżeli chodzi o ich hmm... "trafialność" to już nie wiem, a chętnie po prostu poznałbym informację czy to jest to samo co centralny tylko mniejszy czy nie.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
bEEf napisał/a:
Był kiedyś taki obrazek. Te punkty krzyżowe to są takie wielkie "plusy" praktycznie stykające się ze sobą bez odstępów, tworzą więc coś w rodzaju siatki. A boczne skrajne to pionowe kreski, też długachne.

Ten?

Widok z mojego K100D (mam nieco w lewo przesunięte), więc w K10D powinny wydawać się nieco mniejsze (większy wizjer).

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Indiana Jonasz powraca.
Czy przesunięcie punktu AF (K10D) względem dyskotekowego znacznika da się w miarę bezboleśnie wyregulować ?
- odwracałem aparat i zawsze łapie bliżej "napisów".
Jeśli nie, to umiem z tym żyć.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
PK napisał/a:
Jeśli nie, to umiem z tym żyć.

Całe szczęście :-D

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Faktycznie czujniki zajmują znacznie większą powierzchnię niż zaznaczane punkty których polożenie jest dość orientacyjne, często też bywają umieszczone niżej zajmując wszakże również część zaznaczona na matówce z prostej przyczyny - 90% obiektów na które ustawiana jest ostrość znajduje się od połowy kadru w dół.

Skocz do: