-LUKI-V3-  Dołączył: 09 Sie 2007
[ K10D] K10D - Padła migawka?
Witam, niefortunnie podczas pobytu w Rzymie gdy najbardziej go potrzebowalem zawiodl moj K10D, I teraz pytanie czy to juz padla migawka? Aparat nie ma juz gwarancji, sciagnalem go nowego z USA, nie sprawdzalem ile obecnie zrobilem zdjec ale moglo byc ich nawet te 100tys. Juz opisuje problem, podczas robienia ostatniego zdjecia byl taki dziwny dzwiek sprezynki ... potem migawka opadla zaslaniajac Matowke, Lustro sie podnioslo i nie opadlo, podczas proby pstrykniecia zdjecia slychac tylko taki dzwiek jak podczas naswietlania i nic sie nie dzieje.. Delikatne potrzasniecie spowodowalo ze lustro opadlo ale migawka ani drgnie... Delikatnie podnioslem migawke i widac jak Matowka podczas wyzwalania robi takie drgniecie. Myslicie co to moze byc? Jesli to padla migawka prosze o porade gdzie najlepiej wyslac aparat i ile to moze kosztowac. Pozdrawiam.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
-LUKI-V3- napisał/a:
migawka opadla zaslaniajac Matowke

Co ma jedno do drugiego? Migawka mogła zasłonić co najwyżej matryce, ale na pewno nie matówkę.

-LUKI-V3- napisał/a:
dzwiek jak podczas naswietlania

Znaczy jaki? Jeśli nie rusza się ani migawka, ani lustro, nie powinno być żadnego dźwięku. Przecież podczas samego naświetlania niczego nie słychać, bo co ma wydawać dzwięk? Fotony uderzające o matryce?

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
-LUKI-V3- napisał/a:
ale moglo byc ich nawet te 100tys.

Będę zadowolony gdy dopiero wtedy padnie mi migawka. Na razie na ważne wyjazdy biorę dwa korpusy.
PS. Współczuję ale i gratuluję jubileuszu ;-)

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
-LUKI-V3- napisał/a:
Delikatnie podnioslem migawke i widac jak Matowka podczas wyzwalania robi takie drgniecie.

To jest całkowicie niezrozumiałe, łacznie z matówką z dużej litery.
No... chyba że to Matówka Zuzanna i wtedy rzeczywiscie jak ją podglądasz przez podniesienie zasłon migawki, to wykonuje "takie drgnięcie" - nie ma co się dziwić. :-)

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Kosior napisał/a:
Fotony uderzające o matryce?

:mrgreen: :mrgreen:

Proponuję wykonać telefon do Apollo i orientacyjnie zapytać, czy wykonują wymianę migawki w serwisie pogwarancyjnym i jeśli tak, to za ile.

Kiedyś kumpel w Canonie T30 miał podobną historię i podobno chodziło właśnie o ową sprężynkę - po prostu spadła. Z drugiej strony ktoś opisywał problemy z ME, a tam inne rozwiązanie tego problemu. Ale to nie ta generacja sprzętu w sumie..

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zdejmij chlopie obiektyw i zobacz czy ci przypadkiem matwka sie nie wypiela razem z sankami - mialem podbnie - objawy praktycznie identyczne

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Fafniak napisał/a:
zdejmij chlopie obiektyw i zobacz czy ci przypadkiem matwka sie nie wypiela razem z sankami - mialem podbnie - objawy praktycznie identyczne

i dodatkowa uwaga - jak mi się odpięła (za słabo zatrzasnełem gdy zakładałem z klinem) nie szło zdjąć obiektywu - trzeba było bodu obrócić do góry nogami żeby najpierw wróciła na swoje miejsce

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
-LUKI-V3- napisał/a:
Delikatnie podnioslem migawke

Rękami? Za te delikatne blaszki? Za lustrem?

Czy na pewno jesteś pewien, że dobrze wszystko nazwałeś?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
Czy na pewno jesteś pewien, że dobrze wszystko nazwałeś?
stawiam dobra wodke ze popyrtal wszystko :-P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mygosia napisał/a:
Delikatnie podnioslem migawke i widac jak Matowka podczas wyzwalania robi takie drgniecie.

może o lustro chodzi a nie o migawkę :?:

ale dalej nie wiadomo o co chodzi z tym drganiem matówki

:) rzeczywiscie pomylilem okreslenie matówka -> matryca ale tylko i wylacznie to, migawke (wlasnie te blaszki) podnioslem za pomoca metalowego precika, i wtedy widac jak podczas wciskania wyzwalacza matryca robi ruch w lewo i w prawo... za kazdym razem jest to troche inny ruch, czasami krzywe czasami tylko na boki... tak jak by przechylac kadr, moze ma to cos wspolnego z stabilizacja matrycy? Dziwne ze mowicie ze aparat nie wydaje zadnego dzwieku... czy przy ustawieniu naswietlania na przypuscmy 10sek. w aparacie u was jest kompletna cisza? u mnie od nowosci slychac taki dziwny szum... ciezko porownac to do innego dzwieku.

PS. A i z obiektywem nie ma to nic wspolnego odpinalem podpinalem, bez zadnego problemu odczytuje wartosci przyslony, AF dziala i ostrzy. Podczas wlaczenia trybu czyszczenia Lustro sie nie podnosi, a migawka jak sie zamknela tak niedrgnie

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
-LUKI-V3- napisał/a:
podnioslem za pomoca metalowego precika

"Ty to dopiero jesteś luzak"

-LUKI-V3- napisał/a:
u mnie od nowosci slychac taki dziwny szum... ciezko porownac to do innego dzwieku.

Antyszejk. U mnie w DLu tego nie ma i jak czyściłam koledze K200D, to się zdziwiłam.

na pewno ma to wiele wspólnego ze stabilizacją, bo stablizacja na tej podstawie działa

trochę to niepokojące o tym traktowaniu migawki prętem :-|

opiszon napisał/a:
na pewno ma to wiele wspólnego ze stabilizacją, bo stablizacja na tej podstawie działa

trochę to niepokojące o tym traktowaniu migawki prętem :-|

jestem ciekaw czy w takiej samej sytuacji nie pomyslal bys ze mogla sie przyciac migawka i probowal jej drgnac, odrazu bys wyslal byle gdzie do serwisu??

a propos serwisu obecnie przebywam jeszcze za granica, zadzwonie jak wroce, tylko korzystajac z waszego doswiadczenia, gdzie jest najlepiej oddac sprzet do serwisu, do Apollo? tak zeby porzadnie zrobili nie wymieniajac przy okazji pol aparatu i wystawiajac fakture 1000zl...

pewnie najpierw bym poszukał informacji co mogę zrobić, i co mogę zepsuć ewentualnie

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
-LUKI-V3-, mogłeś albo już nieopatrznie porysowałeś matrycę takim działaniem. Migawka wcale nie musiała zdechnąć, może to wina zasilania np. rąbnięty akumulator.

opiszon napisał/a:
pewnie najpierw bym poszukał informacji co mogę zrobić, i co mogę zepsuć ewentualnie

Dlatego wszedlem na to forum... i dzieki za pomocna odpowiedz

PS. Akumulator jest sprawny, doladowalem do FULL i to samo

baukan  Dołączył: 24 Maj 2008
hamster napisał/a:
mogłeś albo już nieopatrznie porysowałeś matrycę takim działaniem

Na pewno nie matrycę, jeśli już...

-LUKI-V3- napisał/a:

nie, najpierw potraktowałeś migawkę drutem :evil:

ale skoro nie potrzebujesz pomocnych odpowiedzi, to ok :-x

opiszon napisał/a:
-LUKI-V3- napisał/a:

nie, najpierw potraktowałeś migawkę drutem :evil:

ale skoro nie potrzebujesz pomocnych odpowiedzi, to ok :-x

wlasnie potrzebuje pomocnych odpowiedzi, ale do tej pory nikt nic sensownego nie napisal, poza tym ze juz pewnie mam cala matryce porysowana i jak to brutalnie potraktowalem aparat, chyba doskonale wiem jak delikatnie nalezy sie z taka rzecza obslugiwac, matrycy nie porysowalem, i to nie byl drut tylko bardzo delikatne narzedzie, nie napotkalem zadnego oporu podczas podnoszenia migawki wiec nie widzialem przeciwskazan zeby podniesc ja do samego konca. Skoro nikt nie wie od strony technicznej co moglo sie stac, prosze tylko o polecenie dobrego serwisu ktory nie zedrze ze mnie kasy. Jednakze czekam na jakis genialny pomysl ktoregos z doswiadczonych uzytkownikow forum.

Przed chwileczka wyjalem i przeczyscilem matowke, niestety nic nie pomoglo.... gdy wciskam spust slychac dygniecie sprezynki i chwila szumu(antishake?)

EDIT:

Nikomu z forum nie padla jeszcze migawka w K10D? czyzby byl bym pierwszy? :(

Skocz do: