korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
Problemy z kartą?
Witam,

pierwszy raz spotkałem się taką sytuacją. Część zdjęć z karty lajtrum normalnie zrzuca (te zapisane później), pozostałych nie przyjmuje, tłumacząc się komunikatem, że nie może przyjąć, pliki są uszkodzone. Sytuacja zbiegła się z kupnem k-5 - teraz nie wiem, czy wina lezy po stronie karty, czy aparatu. Na aparacie wymienione zdjęcia przeglądam bez problemu. Karta używana wczesniej z kadychą, bezproblemowo. Sprawa o tyle pilna, że jutro mam fotografować wesele. I nie wiem czego się trzymać, nie chcę stracić całego materiału

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
korkotrampek, a jak zrzucasz zdjęcia? Bezpośrednio z aparatu? Czy przez czytnik, czy jak?

kartę wrzucam do czytnika w lapku

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
korkotrampek, dlatego zapytałem, bo mnie się czasem pojawia taki komunikat, gdy zrzucam zdjęcia przy pomocy czytnika zewnętrznego, który ma lekko uszkodzony kabel.

kiedy zrzuciłem te zdjecia na komputer na zasadzie "kopiuj-wklej", a potem próbowałem importować do lajtruma, pojawił się ten sam komunikat

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Spróbuj skopiować zdjęcia bezpośrednio z aparatu. Według mnie po zmianie aparatu,karta mogła zgłupieć i stąd te problemy. Jeśli ci się uda zrzucić,to następnym krokiem byłby format karty z poziomu K-5.

sprawdzę. Ale karta była już formatowana w k-5

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
andybond napisał/a:
Według mnie po zmianie aparatu,karta mogła zgłupieć i stąd te problemy.
?? Karta? Zgłupieć?

Sprawdzić pliki w innym programie. korkotrampek, to rawy, tak?

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
korkotrampek napisał/a:
karta była już formatowana w k-5

Czyli zdjęć z K10 na niej nie ma? Jeśli tak to dla pewności "zainwestuj" w nową. 8GB to 40-50 zł a ewentualna utrata danych może być bezcenna ;-)

JArek - tak, rawy.

dla pewności już zainwestowałem w nową.

Karta w przeszłości często przerzucana z k10 do k20 na jednym "ciągu" i jajek nie było

[ Dodano: 2011-09-21, 19:54 ]
No i chyba się wyjaśnił problem - lajtrum (anie też ps) nie czytają PEF-ów z k-5, a dng sa odczytywane. Ciekawe tylko czemu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
korkotrampek napisał/a:
lajtrum (anie też ps) nie czytają PEF-ów z k-5

Za stara wersja LR. Przekonwertuj PEF-y na DNG.

Skocz do: