rey  Dołączył: 12 Paź 2009
  Obróbka zamiast lampy
Już jakiś czas temu czytałem na forum o fotografii okolicznościowej bez wykorzystania zewnętrznych lamp błyskowych. Jak to wygląda w tej chwili, gdy dynamika tonalna matrycy jest coraz lepsza, czy przy użyciu jasnych szkieł dobrej jakości możliwe jest wyciąganie z cieni w takim stopniu, żeby darować sobie nieporęczną i ciężką lampę B).

Ostatnio powalczyłem z kadrami pod światło ale moje umiejętności obróbki nie pozwalają mi niestety z użyciem K-xa uzyskać naturalnie wyglądającego, w pełni zadowalającego mnie efektu :roll:

Od dawna nurtuje mnie ten temat i ciekaw jestem Waszego zdania na ten temat ;-)

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Akurat ustawienie świateł to jest to co już trudno poprawić obróbką. Czyli blenda bądź lampa z HSS w sytuacjach pod światło jak znalazł.
Jak światło nie jest ostre to możesz jeszcze odzyskać jednak pojawia się pytanie: czy lubisz "malować" czy jednak robić zdjęcia.

Artiip napisał/a:
jednak pojawia się pytanie: czy lubisz "malować" czy jednak robić zdjęcia.

Nie lubię nosic lampy, to rzecz pewna :evilsmile: Żeby nie uroki rozmycia drugirgo planu przeskoczyłbym na kompakta, ale tam też nie da się tak powalczyc z pefem jak w plikach lustrzankowych B)

Widzę, że społecznośc forumowa nie chce się wypowiadac w tematcie :evilsmile:
W sumie za bardzo mnie to nie dziwi. Mam znajomego fotograła, któryna moje stwierdzenia o nie stosowanie lampy zewnętrznej na rzecz późniejszej obróbki reagował śmiechem ;-) Tylko, że jego kontakt z cyfrowymi lustrzankami zakończył się z 6 lat temu 8-)

Henry  Dołączył: 12 Sty 2010
Lampa to lampa - nie da się jej łatwo zastąpić. Pod światło mógłbyś użyć blendy - ale nie jest mniejsza od lampy. Jak robisz w pomieszczeniach to też lepiej mieć własne źródło światła. I nie chodzi tu o ilość ale o jakość światła.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
rey, Czytałem o korpusach Sonolty, i te nowe (np NEX) potrafią wykonać taką sztuczkę, że strzelają całą serię (nawet w ciemnościach), z których potem soft aparatu składa jedno poprawnie naświetlone zdjęcie (to nie jest HDR). Tyle teoria - jak to wygląda w praktyce tego nie wiem.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Rey - ale co konkretnie masz na myśli? Rzuć jakimiś przykładami. Na chwilę obecną mogę się jedynie domyślać, że chodzi Ci o prace między innymi Benoit'a Paille'a...

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
izbkp napisał/a:
rey, Czytałem o korpusach Sonolty, i te nowe (np NEX) potrafią wykonać taką sztuczkę, że strzelają całą serię (nawet w ciemnościach), z których potem soft aparatu składa jedno poprawnie naświetlone zdjęcie (to nie jest HDR). Tyle teoria - jak to wygląda w praktyce tego nie wiem.

w praktyce też dobrze. Nie jest to nowa technika - jest to tzw stacking - polegający na sumowaniu odpowiadających sobie obrazów - pozwala na uzyskanie lepszego stosunku sygnał/szum. Do tej pory stosowane przez m.in.astrofotografów, w rejestracji nietórych badaniach diagnostycznych (np.badanie tzw.angiokardiografia radioizotopowa techniką bramkową, czy też ostatnio także wsód fotografów makro0 - co by uzyskac dużą GO w makro).

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
rey, na 5d jeśli użyję iso 100, mogę wyciągać prawie każde zdjęcie do wyglądu hdr'a przypominającego te składane z trzech zdjęć, bez powstawania szumów w cieniach.
Problem polega na tym, że takie wyciąganie nie jest selektywne więc działa też tam gdzie nie potrzebujesz i zdjęcie robi się płaskie, właśnie jak nieobrobiony hdr, sytuację poprawia podniesienie kontrastu po wyciągnięciu cieni, ale to z kolei psuje kolory, więc żeby zrobić super tonalność z dobrymi kolorami trzeba się trochę pomęczyć. (dlatego hdry w necie to najczęściej kosmicznie pofiltrowane koszmarki, albo pejzaże bo najbardziej problemy z kolorami widać na zdjęciach z ludźmi).
Każde światło które poprawnie zastosujesz w trakcie fotografowania czy to będzie lampa czy blenda,
pomoże uniknąć tych zabiegów obróbkowych i zachować dobre kolory (każda obróbka je zmienia, najczęściej na gorsze). Jednak to z kolei często powoduje że światło na zdjęciu staje się nienaturalne
więc wybór należy do Ciebie, stosuj taką metodę która bardziej Ci pasuje, lub w której jesteś lepszy.

Ja stosuję wyłącznie światło zastane a cienie wyciągam tylko trochę i często jedynie lokalnie (pędzlem w lightroomie).

Henry, Zgadzam się z Tobą w 100%ach, liczyłem jednak na jakieś proste zabiegi w obróbce, ale pewnie prościej użyć tej lampy, najlepiej zdalnie żeby nie spłaszczyć pierwszego planu za bardzo 8-)

izbkp, sonolta może nas w przyszłości zaskoczyć jakimiś rewelacyjnymi rozwiązaniami w tych aparatach ;-)

Michu napisał/a:
Na chwilę obecną mogę się jedynie domyślać, że chodzi Ci o prace między innymi Benoit'a Paille'a...
nie łapię o co biega :oops:
Chodzi mi o triki w wyciąganiu pierwszego planu w portretach pod światło, lub "ożywianie" zdjęcia naświetlanego w trudnych warunkach na wyższym ISO. K-5 niby potrafi zaskoczyć jakością fotek, ale nie poszaleje się później za bardzo z obróbką :roll:

squonk, teraz pojechałeś iście naukowo :-D

Eldred, ISO 100 i pełna klatka w portrecie pod światło - to może dać przyzwoite rezultaty - masz jakiś przykład takiego kadru?
Eldred napisał/a:
Problem polega na tym, że takie wyciąganie nie jest selektywne więc działa też tam gdzie nie potrzebujesz i zdjęcie robi się płaskie, właśnie jak nieobrobiony hdr, sytuację poprawia podniesienie kontrastu po wyciągnięciu cieni

właśnie, po wyciągnięciu z cieni zdjęcie robi się takie sztuczne/nienaturalne, dodanie kontrastu w moim przypadku pogarsza sprawę.
Eldred napisał/a:
Ja stosuję wyłącznie światło zastane a cienie wyciągam tylko trochę i często jedynie lokalnie (pędzlem w lightroomie).

A jest taka opcja w PSie CS5 :?: Taki zabieg może dać przyzwoite efekty, ale nie wiem jak to działa :roll: Ale właśnie odebrałem "Sekrety cyfrowej ciemni" Scotta Kelby'ego" może czegoś się teraz nauczę ;-)

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
rey napisał/a:

squonk, teraz pojechałeś iście naukowo :-D

Ale jak brzmi :-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
rey napisał/a:
Eldred, ISO 100 i pełna klatka w portrecie pod światło - to może dać przyzwoite rezultaty - masz jakiś przykład takiego kadru?
daje przyzwoite, nie chce mi się przebijać przez archiwum w poszukiwaniu dokładnie takiej sytuacji, ale jak na coś trafię to Ci pokażę.

Skocz do: