DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Pożegnanie z życiem bez fotografii! ;-)

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Ładne! :-)

Kraków miastem rowerów, jak mawiają niektórzy ;)

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
JacekK - :-B

Meble - ble ;-)

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Że też nie zauważyłem tego...

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Fotografia uliczna już mnie od dawna nie podnieca, ale ilekroć coś zobaczę, sam spróbuję, lub obejrzę spacer z jakimś fotografem ulicznym, to serce zaczyna nieco mocniej bić.
Ale nie o tym. Takie mnie ostatnio 2 refleksje naszły w temacie okołostreetowym.

1. Wszyscy wszędzie mają nosy w telefonach. Co sprawia, że mniej jest interakcji między ludźmi, a jak mamy idealny kadr z samotną postacią, to z reguły ta postać ma smartfona przed oczami...
2. Wydaje mi się, że prawo w PL dotyczące fotografowania w przestrzeni publicznej się nie zmieniło. Zastanawiam się, czy stosunek ludzi chodzących po ulicach się zmienił. Skąd te wątpliwości? Mam wrażenie, że ludzie są jeszcze bardziej niż drzewiej świadomi swoich granic. Przez to, że głośno z powodu róznych tiktokerow, patostreamerów i innym vlogerów, którzy wykorzystują nierzadko innych ludzi, do swoich materiałów do socialmediów, no i przez to, że w zasadzie każdy ma w ręku aparat, pozwalających kręcić video w 4k, lub przynajmniej fullhd, to czy fotograf, z wielkim (w porównaniu z telefonem) aparatem przy oku nie jest na gorszej pozycji. Zastanawiam się, nie jestem praktykiem streetphoto od wielu lat, zastanawiam się, czy generalnie ludzie mają wywalone (jak w raju streetowów zlokalizowanym na nowojorskim Manhatanie), czy jednak są bardziej wrażliwi? Polacy wydają mi się bardziej wrażliwi, niż mieszkańcy UK czy turystycznych południowych krajów. Co sądzicie?

jorge.martinez napisał/a:
interakcji między ludźmi
Chociaż lubię robić zdjęcia w mieście, tego nigdy nie fotografowałem. Czasem chcę człowieczka w kadrze, ale jako figurę, element. I niezależnie od lokalizacji, mam wrażenie że facet z lustrzanką, ponad 90kg i 190cm wzrostu wygląda podejrzanie. I jeszcze ta gęba. Kiedy się na czymś skupiam, to wyglądam na wkur***
A jak robię zdjęcia, to się skupiam, niestety :-P

Kerebron  Dołączył: 10 Mar 2016
Ryszard napisał/a:
Kiedy się na czymś skupiam, to wyglądam na wkur***
A jak robię zdjęcia, to się skupiam, niestety

To się nazywa focus plane (w)curvature. Aberracja taka. :-P

Aaa, to o to chodzi! :mrgreen:

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
DrEwNiAK, super foty!

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Już wiem czemu umarł ten wątek.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Może jeszcze nie umarł tylko prowadzi włoski strajk? :roll:

Charli1902  Dołączył: 19 Maj 2008
"Wątek umarł", bo czas w którym żyjemy, stał się bardzo chory..
Nie masz żadnego prawa, pokazać czyjąś twarz w przestrzeni publicznej bez czyjejś zgody.
Jak można pokazać tzw."'street" - to znaczy obraz, w którym jest CZŁOWIEK, z zamazaną twarzą?

Keek  Dołączył: 25 Cze 2008
Charli1902 napisał/a:
"Wątek umarł", bo czas w którym żyjemy, stał się bardzo chory..
Nie masz żadnego prawa, pokazać czyjąś twarz w przestrzeni publicznej bez czyjejś zgody.
Jak można pokazać tzw."'street" - to znaczy obraz, w którym jest CZŁOWIEK, z zamazaną twarzą?

Dziwne. Sam robię wciąż zdjęcia na ulicy i nie zamazuję twarzy. Oprócz siebie znam pierdylion osób, które robią podobnie.
Może po prostu trzeba stanąć twarzą w twarz z prawdą i przyznać, że Pentaxem nie da się robić tego typu zdjęć???

Keek, najpierw sprawdź, kto tu jeszcze ma Pentaksa ;-)

Albo jeszcze inaczej: Hej Admini, ilu jest aktywnych użytkowników? Takich, co chociaż raz dziennie się logują i piszą przynajmniej posta na tydzień?

Skocz do: