j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
Rzeczywista wielkość na ekranie monitora--Photoshop
Witam!!

Niedawno zmieniłem komputer i próbuje poustawiać wszystko jak w starym ,nie mogę znaleźć opisu jak zrobić aby na ekranie monitora ps wyświetlał w rzeczywistych rozmiarach,chodzi o to że kartka A4 przyłożona do obszaru roboczego w wielkości A4 pokrywać się będzie z monitorem lub zdjęcie kadrowane do np 10x15 po przyłożeniu linijki do ekranu ma faktycznie ten wymiar.
Wcześniej robiłem to wg jakiegoś opisu z internetu teraz nie mogę go znaleźć , może ktoś wie gdzie takowy opis się znajduje.

Pozdrawiam

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Np. dzielisz ilość pikseli jednego z boków monitora przez jego długość i masz rozdzielczość wyświetlacza. Potem wklepujesz do programu. Albo ta dziwna metoda z kartką A4 np. Przykładasz do ekranu i metodą prób, i błędów dopasowujesz.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Osobiście stosowałem sposób obliczeniowy - polecam. Jest precyzyjny. Ja bazowałem na wielkości piksela (łatwo policzyć gęstość upakowania pikseli na cal)

dzięki z odpowiedzi .....

gdzieś w necie na jakimś forum , był taki fajny opis krok po kroku co gdzie i jak zrobić , wg tego opisu robiłem , niestety potrzebuję dokładniejszej pomocy .

White  Dołączył: 31 Paź 2008
j@m@l, nie załamuj mnie!

j@m@l napisał/a:
dzięki z odpowiedzi .....

gdzieś w necie na jakimś forum , był taki fajny opis krok po kroku co gdzie i jak zrobić , wg tego opisu robiłem , niestety potrzebuję dokładniejszej pomocy .
Podaj model monitora.

LG W2220P IPS 1680x1050

j@m@l napisał/a:
LG W2220P IPS 1680x1050
Twój monitor (22" 1680x1050) ma 90 dpi (piksel 0,282mm). ... czyli ustaw w Adobe że ekran ma 90 dpi.

Kuzyn Mygosi, dzięki wielkie , o to chodziło .

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Wzór:

dpi = < sqrt [ (1680*1680) + (1050*1050) ] > / 22

ogólny:

dpi = < sqrt [ (roz.X*roz.X) + (roz.Y*roz.Y) ] > / przekątna

Skocz do: