masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
  Sigma 120-400mm F4.5-5.6 DG APO OS HSM
Witam. Podczas przeglądania neta natknąłem się na takie oto szkiełko:

http://www.sigma-photo.co...0_400_45_56.htm

W związku z ciekawą ogniskową i ceną poniżej 3k mam trochę pytań:

1) Czy to szkło będzie współpracować z kasetką? - ponoć ma HSM, więc nie wiem, a na stronce Sigmy piszą przy Pentaxie: "OS function is not available. If the camera body does not support HSM motor, AF will not work", czyli tylko manual z kasetką? bo brak OS wynika chyba z faktu, iż Pentax ma stabilizację matrycy a nie dubluje się stabilizacji...
2) Czy po zastosowaniu telekonwertera Sigmy np. 2x EX DG APO będzie wystarczająco jasno przy podawanym przez Sigma F9-11, aby focić np. ptaszyska?
3) Czy ktoś z was już tym focił i może pochwalić się jakimiś samplami?
4) Czy w ogóle warto w to wchodzić?

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
masterblaster napisał/a:
Czy to szkło będzie współpracować z kasetką?

tak
masterblaster napisał/a:
F9-11, aby focić np. ptaszyska?

No raczej ptaszyska podczas przerwy w lataniu ;-) bez TC prędzej latające jak Z TC
Choć to nie moja dziedzina więc moge się mylić
masterblaster napisał/a:
Czy ktoś z was już tym focił i może pochwalić się jakimiś samplami?

A jest już pod nasz bagnet :?:
masterblaster napisał/a:
Czy w ogóle warto w to wchodzić?

jw.

siwyyy77 napisał/a:
masterblaster napisał/a:
Czy to szkło będzie współpracować z kasetką?

tak

Ale czy w trybie AF?

siwyyy77 napisał/a:
masterblaster napisał/a:

Czy ktoś z was już tym focił i może pochwalić się jakimiś samplami?

A jest już pod nasz bagnet :?:

http://www.fotoceny.pl/to...APO_OS_HSM.html, tudzież http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/192

masterblaster napisał/a:
Ale czy w trybie AF?

Noszę okulary ale powiększać nie musisz... na 99% tak, nie słyszałem by sigma rezygnowała ze śrubokręta :-/
masterblaster napisał/a:
http://www.fotoceny.pl/to...APO_OS_HSM.html

Pytaj mailem o dostępność mocowania
oczywiście pytałeś i potwierdzili, że dostępne ;-) :?:

siwyyy77 napisał/a:
masterblaster napisał/a:
http://www.fotoceny.pl/to...APO_OS_HSM.html

Pytaj mailem o dostępność mocowania
oczywiście pytałeś i potwierdzili, że dostępne ;-) :?:

No tu mnie zażyłeś... :mrgreen:

To może zamiast tej Sigmy, to sprezentować sobie taką http://www.fotoceny.pl/to..._UV_gratis.html ??

Ma mocowanie Pentax, oficjalnie :evilsmile:

masterblaster napisał/a:
To może zamiast tej Sigmy, to sprezentować sobie taką http://www.fotoceny.pl/to..._UV_gratis.html

O tej już poczytasz na forum, było co nieco wspomniane i kilku userów ją ma ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
masterblaster, - znasz zasady pisania postow? prosze wyedytowac to powiekszenie

Kurczę, do tej drugiej (135-400) nie da się chyba podpiąć TC.

masterblaster, O tym też było na forum ;-) z tego co pamiętam z TC 1.4 działa AF z 2.0 już nie... ale moge się mylić,

Ps. Na stronie sigmy powinna być tabela kompatybilności obiektywów z TC

Edit, w podanym linku do drugiego szkła masz odnośnik do tabeli szkieł sigmy, z niej wynika, że jednak nie będzie działać z TC :-|

Dzięki, popatrzyłem w międzyczasie na inne propozycje Sigmy i przy dostępnej kasie 100-300/F4 + TC wydaje się być bardzo ciekawym pomysłem, głównie ze względu na jasność.

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
masterblaster napisał/a:
Dzięki, popatrzyłem w międzyczasie na inne propozycje Sigmy i przy dostępnej kasie 100-300/F4 + TC wydaje się być bardzo ciekawym pomysłem, głównie ze względu na jasność.

Z tego co dowiadywałem się u dytrybutorów Sigmy i Kenko (czyli jedynych producentów konwerterów dostępnych oficjalnie w Polsce), nie mnożą one podawnej do korpusu wartości ogniskowej obiektywu. W ten sposób z telekonwerterem np. x2 będziesz miał ogniskową 600mm, a stabilizację działającą nadal jak dla 300mm, więc średnio użyteczną. Z informacji z sieci wynika, że Tamrony też tak działają.
To co zyskasz na jasności, stracisz na braku stabilizacji.
Być może zapowiadane telekonwertery Pentaxa rozwiążą ten problem...
Pozdrawiam
bladawiec

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
masterblaster napisał/a:
Ale czy w trybie AF?
masterblaster napisał/a:
If the camera body does not support HSM motor, AF will not work
Jak już wyczytałeś, z k100d nie będzie AF. Z k100dSuper, k10d i nowszymi będzie.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Telekonwertery SIGMY 1,4 i 2,0 dają się podłączyć tylko do teleobiektywów z oznaczeniem EX. Co do AF-u się nie wypowiem.
Pozdrówka - Kuszelas

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Kuszelas napisał/a:
Telekonwertery SIGMY 1,4 i 2,0 dają się podłączyć tylko do teleobiektywów z oznaczeniem EX. Co do AF-u się nie wypowiem.
Pozdrówka - Kuszelas

To nie tak!
To, że nie dadzą się podłączyć do konkretnego obiektywu wynika z jego konstrukcji, a dokładniej odległości na jakiej znajduje się jego tylna soczewka, która może się zderzać z wysuniętymi elementami konwerterów Sigmy.
Dają się one podłączyć do RÓŻNYCH obiektywów, w tym oczywiście EX. Popatrz na listę kompatybilnych obiektywów na stronie Sigmy, na którym są nie tylko obiektywy z serii EX.

Zresztą w oficjalnym opisie tego obiektywu na stronie Sigmy widnieje tekst: "Zgodny z telekonwerterami Sigma 1.4x EX DG APO oraz 2x EX DG APO".

Pozdrawiam
bladawiec

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Pewnie masz rację Bladawiec. Ten obietyw jest nowością i może być kompatybilny z tym TC. Ja oparłem się na informacji ze strony SIGMY:
Telekonwerter APO 1.4x EX DG współpracuje wyłącznie z tymi modelami teleobiektywów Sigma, które oznaczone są symbolem APO EX.
Taka sama formułka jest przy opisie TC x2,0
Ponieważ są to właściwie wykluczające się informacje to warto ewentualnie przy zakupie sprawdzić tą kompatybilność organoleptycznie.
Ja zakupiłem sobie ten TC 1,4 i żeby wogóle móc z niego korzystać pożyczyłem sobie TAIR-a 300/4,5. Z niczym innym z mojego stanu posiadania nie banglało.

Pozdrówka - Kuszelas

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
a Nie lepiej Kupić sigmę 70-200 + TC 2.0 ? Zamiast 120-400mm F4.5-5.6 ?

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
wg mojej wiedzy każdy dodatkowy element optyczny (nawet filtry) psuje nieco jakość obrazu, gdybym miał do wyboru ciemniejszy obiektyw, ale dłuższy albo krótszy, jaśniejszy plus telekonwerter (który go i tak przyciemni) wybrałbym to pierwsze.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Czy ktoś widział ten obiektyw w akcji? Jak jest z jakością zdjęć- czy wypada lepiej niż długie ssamyangi?

jacekws  Dołączył: 22 Kwi 2009
PK napisał/a:
Czy ktoś widział ten obiektyw w akcji? Jak jest z jakością zdjęć- czy wypada lepiej niż długie ssamyangi?

Kupiłem Sigmę 120-400 jakieś 3 tygodnie temu. Jakby co to mogę troszkę sampli zapodać (głównie ptaszydła).
Porównując do Sigmy 70-300 APO DG Macro to różnica jest znaczna.
Jak na razie ze szkła zadowolony jestem, wkurza mnie AF (przelatywanie całego zakresu ostrości trochę trwa).
Jakość zdjęć na od F=8 oceniam jako dobrą.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
jacekws napisał/a:
wkurza mnie AF (przelatywanie całego zakresu ostrości trochę trwa).
Co z nim nie tak?
jacekws napisał/a:
Jakość zdjęć na od F=8 oceniam jako dobrą.
No wiesz przy takiej ciemnicy to i S 70-300 już miała "dobrą" jakość. Lepiej powiedz jak tam wygląda obraz przymknięty o jedną działkę na 120 i 300mm.

Skocz do: