badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Wypalenia pojedynczych kanałów w Adobe Camera Raw
Obrabiając jedno ze swoich zdjęć w ACR (wersja 3.7) zauważyłem, że czasem w miejscach, gdzie jest wypalona tylko jedna składowa, pojawia się jakaś dziwna plama, która oczywiście znika po obniżeniu ekspozycji. Wygląda to tak:
http://badworm.enetia.pl/foto/acr.jpg
Zielonkawa plama na czole lokomotywy to wypalony tylko kanał G, pomarańczowa plama stykająca się z nią - to wypalony kanał R. Co ciekawe - ta druga plama nie obejmuje całego obszaru na czole lokomotywy z wypalonym czerwonym kanałem bo praktycznie cała żółta powierzchnia jest pozbawiona szczegółów w kanale R. Obniżenie ekspozycji bądź skorygowanie balansu bieli powoduje oczywiście zniknięcie tych plam. To jest jakiś błąd w ACR (w algorytmach interpolacji?) czy tak ma być?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kiedyś miałem takie efekty przy procku AMD. Ale podobno to poprawili.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
badworm napisał/a:
Obniżenie ekspozycji bądź skorygowanie balansu bieli powoduje oczywiście zniknięcie tych plam.
Miałem czasem takie jazdy z kolorem przy obrabianiu RAW.
Przyczyna był Automatyczny WB który nieskorygowany (pozostawiono WB jak w aparacie) czasem dawał jakieś jazdy.
Czasem tryb "zielony: daje tez takie objawy, bo włącza jakieś programy SPORT, DZIECI itp.

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Sugerujesz Jacku, że balans bieli, który generalnie nie ma (większego) wpływu na zawartość RAWa, możesz dawać takie efekty? Wszystkie zdjęcia robię na AWB, co głównie wynika z lenistwa (bo przecież mogę to potem skorygować wywołując RAWa) ale także z całkiem niezłej celność kadyszki w tym temacie. Sprawdziłem na podlinkowanym zdjęciu - zmiana balansu bieli z ustawionego automatycznie (5050K -6) na ręcznie zdefiniowany pipetą (4800K +8) niewiele zmienia jeśli chodzi o rozmiar kolorowych plam.

[ Dodano: 2012-01-15, 12:13 ]
Na kapiątce i RAWach w formacie DNG występuje niestety ten sam problem. Zobaczymy co będzie na Lightroomie...

Skocz do: