piotrecius napisał/a:Wydaje mi się, że mimo wszystko holder cokina ma ma mniejszy opór przy obracaniu niż polaryzacyjne filtry wkręcane
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Trzeba dorobić płytkę o rozmiarze filtra (wymiary i grubość) z centralnie umieszczonym otworem z gwintem pod filtr.
Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
piotrecius napisał/a:Wydaje mi się, że mimo wszystko holder cokina ma ma mniejszy opór przy obracaniu niż polaryzacyjne filtry wkręcane
fotonyf
zestawy K classic & digi & M42; MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
zubryn napisał/a:Przymierzam się do wejścia w system filtrów COKIN - najprawdopodobniej COKIN P i w związku z powyższym mam pytanie przede wszytskim do użytkowników takich filtrów.
Panowie i Panie:
- czy polecacie wejscie w taki system ?
Nie każdy facet z aparatem jest fotografem, podobnie jak nie każdy z widłami jest Neptunem...
Pentaxy + pelikan obiektywów | www.vitowerner.com
vito157 napisał/a:Moje zdanie - z ktorym sie na dodatek zgadzam - jest takie
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
"Let your soul shine. / It's better than sunshine, / It's better than moonshine, / Damn sure better than rain."
Cudnie, fajnie i w pytę
Osobiście uważam, że z systemu Cokin to potrzebne są połówki i może szary. Resztę można w kompie zrobić.vito157 napisał/a:Mam COKINA i chyba ze 20 filtrow: od polowkowych poprzez rozne softy..........
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
K10D, 18-55Kit, 50-200Kit
A610 napisał/a:Ktoś praktykował miękką połówkę mocowana odwrotnie, aby uzyskać efekt twardej połówki?
Nie pamietam numeracji Cokina. Posiadam filtry Hitech( takie samo mocowanie, co Cokin) 0,9 i 1,2 w systemie 85. Połówki są w prostokącie, więc wieksza możliwość regulacji linii przejścia. Cokin robi kwadratowe.A610 napisał/a:Jaki zestaw filtrów w systemie cokin proponujecie z doświadczenia na początek?
Nie rozumiem ? Różnica między miękką połówką a twardą jest w sposobie przejścia szarości na filtrze.A610 napisał/a:Ktoś praktykował miękką połówkę mocowana odwrotnie, aby uzyskać efekt twardej połówki?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:Nie rozumiem ? Różnica między miękką połówką a twardą jest w sposobie przejścia szarości na filtrze.
Chyba, ze chodzi o coś innego.
Połówka to jest połowa filtra szara( różny poziom zaciemnienia) z przejściem miękkim lub twardym. Przeważnie zakłada sie filtr, by część szara była na górze( by np. przyciemnić niebo), przezroczysta jest na dole. Zakładając odwrotnie przyciemnisz dół.A610 napisał/a:że polówkę miękką można umieścić w holderze "do góry nogami", wtedy krawędź filtra jest tym twardym przejściem.
Najlepiej to poczytać sobie tutaj oraz tutajA610 napisał/a:czy i jaki wpływ na fotkę ma średnica obiektywu i ogniskowa przy miękkich połówkach?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:Połówka to jest połowa filtra szara( różny poziom zaciemnienia) z przejściem miękkim lub twardym. Przeważnie zakłada sie filtr, by część szara była na górze( by np. przyciemnić niebo), przezroczysta jest na dole. Zakładając odwrotnie przyciemnisz dół.A610 napisał/a:że polówkę miękką można umieścić w holderze "do góry nogami", wtedy krawędź filtra jest tym twardym przejściem.
Mam tylko połówki w wersji soft. Wszędzie je stosuje. Wole miękkie przejście. Przy twardym przejściu może być jednak widać zastosowanie filtra.A610 napisał/a:więc wrzucę tylko cytat: "UWAGA - w sytuacjach charakterystycznych dla połówek typu Hard, bardzo często da się ją zastąpić połówką soft
Chyba nie do końca rozumiesz soft i hard w filtrach połówkowych.Cytatja to rozumiem, że odwrotnie wsuwa się filtr do ok. połowy uchwytu
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Połówki Cokina też są prostokątneargawen napisał/a:Połówki są w prostokącie, więc wieksza możliwość regulacji linii przejścia. Cokin robi kwadratowe.
A610 napisał/a:Ktoś praktykował miękką połówkę mocowana odwrotnie, aby uzyskać efekt twardej połówki?
Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
Mam akurat Cokina w systemie A, tam są kwadratowe.teta napisał/a:Połówki Cokina też są prostokątne
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki