Szubi
[Usunięty]
Sigma 28-80mm 3,5- 5,6 AF Macro 1:2
Panowie wiecie coś na temat tego obiektywu który jest w opisie ? Warto go kupić ? za 200zł ?

http://www.mizo.pl/var/upload/12/7584_sigma.jpg

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Ma atrakcyjna skale odwzorowania.Do cyfranki może chyba byc,ale w analogu przecietny.Wg testu magazynu FOTO sprzed kilku lat ten obiektyw wypadał słabiej niz pentaksowy 28-80(pod wzgledem rozdzielczości,winetownia,dystorsji-żeby ograniczyc te wady wymagał silnego przysłaniania do f 11-16).Osobiście wybrałbym odpowiednik firmowy,ale w cyfrance może wypaśc lepiej.Za takie pieniądze można wziąśc,przetestowac i ewentualnie sprzedać,jesli nie spełni oczekiwań. No i najważniejsze: to jest opinia cudza-sam tego obiektywu nigdy nie używałem.

piotreek  Dołączył: 25 Lis 2008
podbijam temat, moze ktos jeszcze napisze jakas swoja opinie na temat tego obiektywu?

polak82  Dołączył: 04 Kwi 2010
Znalazlem takiego na ebay'u, wlasnie sie zastanawiam czy go kupic.
Cena 50 funtow (ok.220-230 PLN). Posiadam K-xa z dual kitem.
Lubie robic zdjecia makro a te kity mnie nie zadawalają. Czy bedzie wielka roznica miedzy tą
Sigmą a tymi kitami. Cena wydaje mi sie nie jest wysoka, wiec wydaje mi sie warto.
Jesli ktos na forum korzystal z tego szkielka na jakim Digitalu prosze o wypowiedz.
Jesli nie ten to moze jakis inny w podobnej cenie plus 100, 150 PLN.
Pzdr

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
polak82, popatrz na parametry- to wygląda jak analogowy kit (18-55*1,5, światło podobne ;-) ) z nieco większą skalą odwzorowania. Za niewiele większe pieniądze przyczepisz jakiegoś Raynoxa do swoich szkiełek- w makro taki zestaw się sprawdzi znacznie lepiej. Ale jeśli chcesz, nie ma żadnych powodów, żebyś go nie kupował...

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
polak82 napisał/a:
Czy bedzie wielka roznica miedzy tą
Sigmą a tymi kitami
jeśli chodzi o macro to bedzie duża.
Mam taki sam jak tu
http://www.pentaxforums.c...for-Pentax.html
Na codzień co prawda go nie używam, ale kiedyś wziąłem go na wycieczkę, zrobiłem kilkadziesiąt fotek i w sumie byłem zaskoczony na +. Ogólnie optycznie jest gorszy od kita ale trzymam go ze względu na macro 1:2 które, rzadko bo rzadko, ale się przydaje.
Jest trochę plasticzany ale za to lekki i dość żwawo się AF wyrabia.
Tu masz link do działu
Sample

polak82  Dołączył: 04 Kwi 2010
Dzieki za wypowiedzi, ale chyba zakup Raynoxa bedzie lepszym rozwiązaniem, tylko teraz który najlepiej spasuje do kita, 250?

siwy  Dołączył: 15 Lis 2008
Witam!!
Chciał bym się podzielić swoją opinią o obiektywie Sigma 28-80mm AF Pentax bo napewno ktoś w przyszłości będzie chciał go kupić i na pewno będzie to czytał.

Jest to mój jeden z ulubionych obiektywów do makro, naprawdę dobry.
Dużo, dużo lepszy niż opinia o nim.
Polecam !!

mille  Dołączył: 27 Sty 2010
Miałem to, do macro sie nadaje. Jako zamiennik kita słaby, mydło i wolny AF.

Skocz do: