Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Zoner Photo Studio 12
Nowa odsłona programu i pełne wsparcie plików RAW.
Moduł HDR i wiele innych polecam przetestować...
http://www.zoner.com/ww-en/

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Testowałem na wirtualnej maszynie, obok LR3. Na pierwszy rzut oka wygląda niczym pierwszy Lightroom zintegrowany z PSE :) Początkowy mój zachwyt wraz z czasem opadał. Jest dużo wolniejszy niż programy Adobe, do tego nie udało mi się go np zmusić do pracy na wielu otwartych plikach (ot np ustawienie balansu bieli dla wszystkich otwartych plików DNG - bo PEF nie obsługuje). Edytor ma zupełnie inny interfejs i w zasadzie też nie udało mi się nic konkretnego w nim zrobić. Wydaje mi się, że brakuje mu funkcji. Warstwy niby obsługuje ale ich nie widać. Póki co nie zamienię PSE na ZPS :)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
U mnie tradycyjny problem z kolorem w DNG z GX-20 :-)

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
izbkp, co do pracy na wielu otwartych plikach, to nie próbowałem.
Jednak w edytorze można zrobić bardzo dużo. Warstwy i maski działają trochę inaczej (a w zasadzie dostęp do nich) jest inny niż w PS lub PSP. Jedynej rzeczy której brakuje to łatka.
W edytorze mogłem edytować PEF-a jak zwykłego JPG-a, a potem zapis do tif lub jpg.
Ja osobiście jestem pod dużym wrażeniem tego softu

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Ja sobie bardzo chwale Zonera i używam go do DAM. Działa szybko. Zastnawiam sie nad upgradem 10 do 12

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
program jest świetny, ja uzywam go tak naprawde tylko do katalogowania... szczerze uzywam wersji 10 home i nie potrzebuje zmian, bo naprawde juz wtedy jak dla mnie niczego mu nie brakowalo(i działa szybko). :-)

hrynek  Dołączył: 27 Gru 2007
Odgrzeję trochę temat.
Zainstalowałem ZPS 14 i stwierdziłem brak kilku przycisków w edytorze, względem v.12. Nie ma np. Advanced resize, który w 12 był pod Shift+E oraz bardzo przydatnego Brighten+shadows spod Ctr+7. Pytanie: czy ma ktoś pomysł na rozbudowę narzędzi w v.14?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Hrynek - ale nie napisałeś, jakie wersje porównujesz: Free, Home, Pro...
Najprościej rozbudować narzędzia, kupując odpowiednią wersję. Sam uważam ten program za bardzo użyteczny i często z niego korzystam.

Porównuję oczywiście wersje Free. Zakładam, że w wersji ZPS 14 Pro byłoby wszystko. Dziwi mnie jednak fakt, że w 12 Free te narzędzia były, 14 więc powinna być jeszcze bardziej przyjazna dla otoczenia, a tu obcinka. Nie wiem czy będę kupował pełną wersję, bo dopiero co kupiłem PSE 10. Może znajdzie się jakiś sposób na rozbudowę samych narzędzi, a jeśli nie to będę korzystał z obu wersji naprzemiennie.

Hrynek - bardzo mi przykro, ale się mylisz. W wersji 12 Zonera nie było tego narzędzia. Akurat na drugim kompie mam zainstalowaną wersję Free dwunastki i sprawdziłem.

Michu, masz rację pomyliłem się. Pomyliłem się co do wersji jaką posiadam

Dałbym małego palca za to, że obie wersje są Free i... straciłbym go.

I tak Ci go odgryzę na PPD.

Mało strawny, przeto mocniejsze trunki spożywać należy.

Skocz do: