bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Problem z obiektywem - co to za pyłki?
Witam,
Mam problem z obiektywem.

Kilka dni temu kupiłem dwuletni używany obiektyw manualny. Niestety gdy obiektyw do mnie dotarł, okazało się, że na wewnętrznych powierzchniach soczewek są połyskujące pyłki, o których sprzedawca nie wspomniał. Wydaje mi się, że są to powierzchnie soczewek po obu stronach przysłony.

Proszę powiedzcie co myślicie o tym co widać na zdjęciu (wiem, że to nie to samo co obserwacja "na żywo"). Chodzi o te małe kropki – widoczne tutaj po oświetleniu od strony fotografowanej. Większe to oczywiście odbicie oświetlenia.

Co to może być? Sprzedawca twierdzi, że "efekt masowego nakładania powłok MC na soczewki".

Pozdrawiam

PS. Ustawiłem czas ważności postu aby nie zaśmiecać historii forum.

jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
Re: Problem z obiektywem - co to za pyłki?
Cytat
"efekt masowego nakładania powłok MC na soczewki"

Że co, że jak, szczerze nie rozumiem tego zdania.

A jaki to obiektyw? SMC? Na grzyba to to nie wygląda. Może to pyłki wewnątrz tylko skąd aż tyle? Ja bym na twoim miejscu się nie pitolił i po prostu odesłał kolesiowi jak w aukcji nic nie wspomniał. Brzydko to wygląda, coś jakby iskrami ze szlifierki był potraktowany.

piokol  Dołączył: 18 Kwi 2012
Taki syfilis odeślij kolesiowi natychmiast bo ten obiektyw jest bezwartościowy :evil:

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Re: Problem z obiektywem - co to za pyłki?
jannad napisał/a:
Cytat
"efekt masowego nakładania powłok MC na soczewki"
Że co, że jak, szczerze nie rozumiem tego zdania.
A jaki to obiektyw? SMC? Na grzyba to to nie wygląda. Może to pyłki wewnątrz tylko skąd aż tyle?

Też tego nie rozumiem i oczywiście nie biorę na poważnie. W swoim żywocie miałem do czynienia z zakurzonymi i zagrzybionymi obiektywami. Ale to nie to. To coś przypomina raczej opiłki (jest jasne i błyszczące - jak na zdjeciu). I jest wewnątrz.

Skocz do: