Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
szkło w połowie pełne
PiotruśP napisał/a:cirrus, a nie ma w programie suwaczka do ustawienia promienia wyostrzania? Wygląda jakby PPL wyostrzał z większym promieniem.
Kuzyn Mygosi napisał/a:są artefakty ... może z przeostrzenia
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
bEEf napisał/a:Wygląda na to, że masz włączone odszumianie przy wołaniu w RAW. Widać to np na deskach na dachu tego domku w tle, na trawie. Wywaliło detale zostawiając charakterystyczną "paciaję".
Kuzyn Mygosi napisał/a:są artefakty ... może z przeostrzenia
Na 99% to są artefakty uproszczonego demozaikowania w puszce.
Kuzyn Mygosi napisał/a:W wersji "nie raw" ( http://cyrus.vitnet.pl/IMGP6046.JPG ) są artefakty ... może z przeostrzenia (widać na dachu domku po lewej stronie kadru) ... generalnie zdjęcie spaprane ... na wersji "z raw" ( http://cyrus.vitnet.pl/IMGP6046-raw.jpg ) nie ma artefaktów i jest wszytko OK (zdjęcie nie zniszczone).
pawelek-79 napisał/a:Spróbuj ACR dołączany do photoshopa, albo PSE (photoshop essentials). PSE ma w pełni funkcjonalną 30 dniową wersję trial i jest dość prosty w obsłudze w przeciwieństwie do Bible. Mi on bardzo podpasował. Do tego rewelacyjnie odszumia i wyciąga cienie. RawTherapee za to nie radzi sobie z odszumianiem i wyciąganiem cieni, za to podobno bardzo dobrze radzi sobie z detalami. RawTherapee jest programem freeware. Popróbuj wszystkiego, będziesz wiedział mniej więcej, co ci najbardziej odpowiada.
Pentax / Canon
cirrus napisał/a:Nie ma. Przynajmniej nic mi o nim nie wiadomo. Jest tylko prosty suwak z wyborem wartości od -4 do +4 tak jak można to ustawić w aparacie
Przy Rawach wyostrzanie w korpusie to działa ?holmes napisał/a:w już w korpusie ustawić ostrość na np. +3 czy tam w ogóle nic nie mieszać, a ostrzyć dopiero przy obróbce ?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Raczej niemożliwe, no chyba, że wołasz rawy w PPLu, który odczytuje dane z exifa i sam ustawia ostrość na wartość ustawioną w aparacie.holmes napisał/a:W K100D w menu mam ustawioną ostrość na maksymalnym poziomie - w rawie również działa.
Nie. RAWa nie dotyczą ustawienia obrazu w puszce.holmes napisał/a:czy to działa, czy to wywiera zamierzony skutek ? nie wiem
holmes napisał/a:nie wiem. Pytanie moje dotyczy właśnie tego czy lepiej jest tego suwaka w menu nie ruszać czy wręcz przeciwnie.
Wywiera skutek na zaszyty wewnatrz RAWa plik podgladu jpg. W ten sposob widzisz wyrazniej na wyswietlaczu aparatu tuz po zrobieniu zdjecia - czy wyszlo ostre i czy aparat wcelowal gdzie chciales.holmes napisał/a:w manu jest taka możliwość ( można, da się to zrobić ) ustawić ostrość na maksymalny poziom, mimo, że robi się w RAW - czy to działa, czy to wywiera zamierzony skutek ? nie wiem.