gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
BODY K10D + ??????
Witam, od kilku dni przeglądam forum, google itp nie mogę się zdecydować jake szkło wybrać do K10D. Specjanie kupiłem body, abym już na starcie mogł coś lepszego wybrać, ale czytając wypowiedzi wszystkich guru na forum dochodzę do wniosku, że i tak przejdę na ty z 18-55.
W każdym razie w większści - 70% - zdjęć bedę robił w domu, koło domu, na placu zabaw, spacery, dziecko, rodzina. Reszta czyli około 30% to od czasu do czasu jakiś wyjazd nad morze lub w góry. W ciągu najbliższego roku nie będzie mnie stać na kupno dwóch szkieł np 16-45 i 50-200, dlatego szukam czegoś, przepraszam za słowo - "uniwersalnego".

Oto lista szkieł, które najbardziej mi odpowiadają cenowo i mam nadzieję, że również funkcjonalnie.

1. Pentax FA 4,0/ 28-70mm - uzywany stan bdb, cena około 60 euro
2. Tamron 28-75mm f/2.8 XR Di LD - uzywany stan bdb, cena okolo 250-300$
3. Pentax 28-105mm F3,2-4,5 FA nowy, polska, 989zł
4. Pentax SMC DA 16-45 f4 - uzywany stan bdb, cena okolo 250-300$
5. Pentax FA 20-35mm f/4 AL - uzywany stan bdb cena okolo 300-400$
6. Tokina AF 28-70 F/2.8 AT-X - uzywany okolo 800 zł - trudno dostepny.

Jeżeli to możliwe bardzo proszę o jakieś wskazówki odnośnie wyboru obiektywu, gdyż już mi ręce opadają, a nie mam kogo zapytać o rade. W sumie nie wiem jak na tle moich propozycji wygląda 20-35, ale go też uwzględniłem.
W tej chwili już nie wiem czy bardziej przyda mi sie szeroki kat w 16-45 czy zoom w 28-105.

Co do 16-50 mającego być już niebawem w sprzedaży to raczej nie stane sie jego szczesliwym posiadaczem z uwagi na koszt okolo 800$. Dlatego tez przez najbliszy rok popstrykam na jednym szkle, czegos sie naucze, zdobede dosiadczenie i mozę za rok jak potanieją 16-50 to kto wie.

PS: byc moze moje typy zostały przezmnei blednie wskazane do zaspokojenia moich potrzeb, dlatego liczę również na inne propozycje - włączając w to również 18-55.

Dziękuje i pozdrawiam.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator, - jezeli masz mozliwosc podpiecia sigmy 17-70 to zobacz ja.....to podobno fajne optycznie szklo a duzo bardziej uniwersalne niz te ktore podales
zobacz czy po podpieciu tego szkla nie dzieja sie ponizsze srawy:
1 - trafia na kazdej ogniskowej z ostrosci(FF/BF)
2 - po ustawieniu ostrosci na jakis punkt zmien przeslone i jeszce raz nacisnij lekko spust tak aby AF zadzialal.....jezeli MOCNO przeostrzy to bierz inne szklo...(egzemplarz)
3 - sprawdz czy na niewielkich odleglosciach nie ma FF/BF

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Hmm, jeśli już miałeś lustrzankę (nieważne cyfrową czy analogowa) to pewnie wiesz jakie ogniskowe Ci pasują. Jeśli nie to weż kita 18-55mm, jego cena to śmiech na sali i po roku sam będziesz wiedział w co inwestować. 28mm po cropie da Ci odpowiednik 42mm na małym obrazku, czyli raczej standart niż szeroki kąt, a ten ostatni jest przydatny przy takim zastosowaniu jak podałeś.
Pozdrawiam!

KUMM  Dołączył: 26 Kwi 2006
,,Pentax 28-105mm F3,2-4,5 FA nowy, polska, 989zł..."

zdradź gdzie wypatrzyłeś... :roll:

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Moim zdaniem 18-55 + 50-200. Nistety po wlasnych doswiadczeniach z 28-70/4 musze powiedzec ze jednak nierzadko brakuje troche w dolnym zakresie-szczegolnie w zastosowaniach domowo-imprezowych. To takze wyklucza wiekszosc z Twoich propozycji. 18-55 ma tak niewielka cene, ze nawet pozniejsza zamiana na 16-45/4 nie bedzie bardzo bolesna. Sam myslalem o 16-45 ale teraz coraz bardziej od tego odchodze, jak juz sie rzucac na cos to na nowe 16-50/2.8. Kit jest naprawde OK.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
zy napisał/a:
Sam myslalem o 16-45 ale teraz coraz bardziej od tego odchodze, jak juz się rzucac na cos to na nowe 16-50/2.8. Kit jest naprawde OK.
Też tak uważam. Szczególnie, jak wziąłem do ręki 16-45.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cytat
3. Pentax 28-105mm F3,2-4,5 FA nowy, polska, 989zł

ostatnio podpinalem to szkielka do mojej K10d i tylko na pelnej dziurze mialem poprawna ekspozycje. Ale moze to wina szkla.

Pentax 28-105mm F3,2-4,5 FA

http://www.fotostrada.pl/x_C_Dz__P2_42110044.html

[ Dodano: 2007-04-24, 11:34 ]
czyli rozumiem ze w moim przypadku:

numer 1: 18-55 - 400 zł
numer 2: sigma 17-70 - 1300 zł
numer 3: 16-50 - 2600

Ogladalem ostatnio K10D + 18-55, i mam mały niesmak, że body K10D z maleństwem 18-55 wygląda jak Pałac kultury z budką na piwo z boku, ale to tylko taka moja uwaga na marginesie. Liczy sie funkcjonalność a nie wygląd - czyli tak jak z kobietami :)

prozac  Dołączył: 03 Wrz 2006
witam,
polecam sigme 17-70 szklo warte swojej ceny - gdyby bylo firmowane pentax 17-70 cenowo podskoczyloby o 100%...:)
tokina 28-70 bardzo fajne szklo uzywalem z ds'em ale ...no wlasnie 28...brakuje szerokiego i to w moim przypadku bylo powodem pozbycia sie sloika.
pentax 28-105 grzecznie czeka w szafie.... z tego samego powodu 28 to przy cropie za malo... ale szklo samo w sobie bardzo,bardzo przyzwoite.

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
gator napisał/a:

Ogladalem ostatnio K10D + 18-55, i mam mały niesmak, że body K10D z maleństwem 18-55 wygląda jak Pałac kultury z budką na piwo z boku, ale to tylko taka moja uwaga na marginesie. Liczy się funkcjonalność a nie wygląd - czyli tak jak z kobietami :)

Maleństwem??? IMO kit wcale nie jest taki mały i wyglądem nieźle pasuje do korpusu. Zobacz sobie K10 z jakimś naleśnikiem :-P .

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
gator jeżeli jesteś na etapie wyboru, zwróć uwagę na taki parametr jak rozdzielczość obrazu. Obiektywy o średniej i niskiej rozdzielczości będą dawały mniej ostry obraz na 10MP pomimo, że na 6MP były całkiem ok.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
gator napisał/a:
Ogladalem ostatnio K10D + 18-55, i mam mały niesmak, że body K10D z maleństwem 18-55 wygląda jak Pałac kultury z budką na piwo z boku, ale to tylko taka moja uwaga na marginesie. Liczy się funkcjonalność a nie wygląd - czyli tak jak z kobietami :)

Cytat
Maleństwem??? IMO kit wcale nie jest taki mały i wyglądem nieźle pasuje do korpusu. Zobacz sobie K10 z jakimś naleśnikiem .

dokladnie. Moj z 70/2,4 wyglada jak jakis dinozaur. Ale fotki fajne robi . To najwazniejsze.

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Z wymienionych przez Ciebie szkieł miałem do czynienia z DA 18-55 i Tokiną 28-70/2.8 (ostatnią wersją - AT-X Pro SV). O kicie bardzo dużo już napisano, pozostaje tylko powtórzyć, że za takie pieniądze to wręcz żal go nie mieć.
Co do Tokiny to rzeczywiście 28mm na cyfrze to troszkę za wąsko do krajobrazów, ale do zastosowań typu spacer i plac zabaw IMHO ma ona bardzo fajny zakres. Jest rewelacyjnie wykonana, pancerna strasznie. AF działa w niej całkiem szybko (sporo szybciej niż w DA 18-55), system przełączania AF-MF ma troszkę głupawy, ale można przywyknąć. Podoba mi sie bardzo jak to szkiełko rysuje (nie robiłem nią kratek, więc ciężko mówić o konkretnych wartościach ostrości ale moim zdaniem jest całkiem dobrze) przymnknięta do 8 jest już mocno ostra. Wiadomo, że to kwestia subiektywna ale bardzo podobają mi się jej lekko ciepłe kolorki. A skoro już podajesz ceny dolarowe, to ja rok temu zapłaciłem za nówkę 250$. Z tego co się orientowałem nadal można je znaleźć nowe.

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
to ja sie du podepne. Planuje po wkacjach zakup K10d i teraz pytanie czy moje oniektywy beda z nia normalnie dzialaly.

pentax-a 50mm 1:2, pentacon 4/200, pentacon 29. Pytam bo zastanawiam sie czy nie kupic samego body. wtedy zaoszczedzilbym na obiektywie kitowym dodanym do kadyszki i dokladajac moglbym kupic co innego, lun jakas lampe. Jakies ciekawe pomysły?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kosafwc, - wiesz na forum podobnych tematow bylo juz troche....a kita bym kupil bo nie bedziesz mial nic w okolicach 28mm po cropie....

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
espresso napisał/a:
Podpinajac te szkło pod KM D7D, wyrzuciłem je od razu.

A do którego śmietnika, jeśli można wiedzieć :-P ?

prozac  Dołączył: 03 Wrz 2006
[Podpinajac te szkło pod KM D7D, wyrzuciłem je od razu. Zniekształcenia na szerokim końcu to porazka. Wole w ciasnym końcie podpiąc 28-75/2,8 tamrona bo on do sigmy to mistrzostwo świata.
tamrona o ktorym mowisz nie znam ale tokina 28-70 2,8 a sigma -tak wielkiej roznicy nie ma...
ostrosc sigmy, kolory sa ok.kazdy ma swoje gusta:)Zniekształcenia na szerokim końcu... sa jasne ale twierdzenie ze trudno zeby szklo o tak "szerokim zoomie było przyzwoite" to przesada....
moze trafiles na felerna sztuke-to by wyjasnialo smietnik:)

Witam ponownie, i dziękuję bardzo wszystkim za porady. Stałem się szczęśliwym posiadaczem KITA 18-55 i jestem z niego zadowolony. Pojechałem z rodziną na dłuuuugi weekend nad morze i żona robiła zdjęcie wróbelka siedzącego na brzegu i jest bardzo zniesmaczona ze zoom jest taki słaby w kicie (zjechała mnie conajmniej jakby była profesjonalistą). Dlatego właśnie zaczełem poszukiwania drugiego słoika. Jak narazie DA* odpada z wiadomych przyczyn. Znalazłem kilka ciekawych propozycji i znów pytanie który wybrać:

1. Pentax SMC P-DA 50-200mm f/4-5.6 ED
2. Pentax SMC-FA* 80-200mm f/2.8 ED (IF)
3. Pentax SMC-FA 80-320mm f/4.5-5.6
4. Sigma AF 28-300mm f/3.5-6.3 Asph. DL (APS-C DSLR)
5. Sigma AF 70-210mm f/2.8 APO
6. Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 APO macro
7. Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD
8. Tokina AF 75-300mm f/4-5.6

Oczywiście jezeli moje propozycje są do bani proszę o inne - dzieki i pozdrawiam.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
jest bardzo zniesmaczona ze zoom jest taki słaby w kicie

Chodziło jej o kiepską jakość, czy o to, że jest za "krótki" to zdjęcia wróbla? Bo widzę, że do zestawienia dałeś głównie dłuższe ogniskowe...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
Znalazłem kilka ciekawych propozycji i znów pytanie który wybrać:
gator napisał/a:
Pentax SMC-FA* 80-200mm f/2.8 ED (IF)
. Ale jesteś świadom ceny ? :-P
Chyba najlepiej jeden z tych:
1. Pentax SMC P-DA 50-200mm f/4-5.6 ED
6. Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 APO macro

Skocz do: