wiosna77  Dołączył: 04 Lut 2007
Pentacon 4/200 MC do Pentaxa ME Sup.czy warto?
Szukam roznych wariantów zakupu 200 setki do mojego focika.Zastanawiam sie nad tym czy nie pokusić sie na taki manewr.Mam też dobrą japońską przejściowke do pentaxa na gwint 42mm.Kieruje pytanie dla tych ktorzy mają w tym temacie pewne doświadczenia.Jakie fotki będą z takiego polączenia.A może kupi 200 setke Tair bądz jupiter 200 .Szukam a przysłowie mówi kto szuka ten znajdzie.Pozdrawiam wszystkich obecnych na forym i zbiera sie na burze.Henryk z Dolnego Śląska.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pentacon jest to mały, lekki i dobry obiektyw ale nie na pełnej dziurze. Jupiter 4/200 (miałem kiedyś) jest podobny pod względem jakości optyki ale sporo cięższy (waży tyle co typowe szkło 200/2,8). Jeśli masz przejściówkę i chcesz tanio kupić 200-tke na M42 to pewnie pentacon jest najwłaściwszym wyborem.
Pozdrawiam

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Pamiętaj, że Pentacony 200 róznią się średnicą przy mocowaniu. Jesli chcesz używac przejściówki bez blaszki, to lepszym wyjściem będzie pentacon 200/4 auto. Jest szerszy niż wersja bez auto i Jupiter. Możesz wtedy założyć przejściówkę na stałe i wywiercić otworek pod bolec (ja tak zrobiłem). W tamtych nie ma w czym wiercić.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
ja mam Jupitera 200/4...ciężki? porównanie mam jedynie z CZJ Pancolar 50/1,8 więc dokładnie powiedzieć nie moge,mi jego waga pasuje :-D
na pełnej dziurze troche mydli,przymknięcie do f8 daje ostry obraz...takie mam wrażenia przy patrzeniu przez wizjer Prakticy MTL5

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ano ciężki jak na 200/4. Waży prawie kilo a inne obiektywy 200/4 około pół kg .... np. SMC Pentax-M 4/200 :-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Mój Pentacon 4/200 elektric jakoś mnie nie "powalał" optycznie,nawet po przymknięciu do f8.O wiele lepiej wspominam rosyjskiego Teleara N 3,5/200.Ostry od pełnej dziury,min. odległośc juz 1,4m.Niestety mechanika Teleara była taka sobie(moj egzemplarz miał wadliwy mechanizm przysłony-cos sie ułamało i nie dało wymienic).Za to Pentacon elektric wpiety do Z1p dawal -ku mojemu zdumieniu-pomiar matrycowy(elektryczny stymulator przysłony przekazywał info o ustawionej przysłonie).W sumie chyba lepiej wybrac Pentaxa o tej ogniskowej,albo Sonnara 2,8/180.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
może pomyśl o tamronie 70-210 jest teraz na allegro? Wiem, że to nie stałka, ale dobry obiektyw. Ja mam tamrona 80-210 3.8 i w porównaniu do podobnego hanimexa, vivitara czy sigmy jest naprawdę rewelacyjny. Ten 70-210 jest nawet ciut jaśniejszy. Zapowiada się nieźle.

Skocz do: