Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
Lightroom 4 - muli strasznie...
Witam, mam do Was jedno pytanie: od jakiegoś czasu bardzo muli mi
Lightroom 4. Przy importowaniu plików kiedyś miałem ustawione 1:1 a gdzieś
przeczytałem że standard wystarczy i to zmieniłem i... jest masakra:( Szybko
importuje ale potem przy obróbce działa potwornie źle i pomału... Czy mogę
już na tym etapie zmienić podgląd na 1:1? Gdzie to zrobić i czy zaznaczyć
tylko te zdjęcia które aktualnie będę obrabiał?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
http://pentax.org.pl/view...39560&start=220
Miałem to samo, przeczytaj od tej strony i będziesz wiedział co i jak, do tego mogłeś się podpiąć pod tamten wątek, jak byś przeczytał ostatnią stronę to nawet pisać byś nie musiał.

k33l napisał/a:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=39560&start=220
Miałem to samo, przeczytaj od tej strony i będziesz wiedział co i jak, do tego mogłeś się podpiąć pod tamten wątek, jak byś przeczytał ostatnią stronę to nawet pisać byś nie musiał.

Dzięki - czytałem zanim napisałem ale to nie rozwiązuje w żaden sposób mojego problemu... Zrobiłem 1:1, usunąłem starą wersję 3.2, wszystkie cache, nawet w samym LR zostawiłem widoczne tylko zakładki Library i Develop i dalej muli jak diabli:(

A stwórz nową bibliotekę, zaimportuj tam 100 zdjęć z preview 1:1 i sprawdź jak to działa, czy też tak muli czy nie.
Dysk masz jeden? Ile wolnego miejsca masz na C gdzie jest zainstalowany LR, i na dysku gdzie są zdjęcia i preview.

Wersja na hardkora to skasować cały folder preview i stworzyć go w programie od nowa, tworząc podglądy 1:1 ale to może potrwać nawet kilka dni w zależności od ilości zdjęć :D

LR mam na dysku C ale wszystkie pliki mam na dysku zewnętrznym. Ale tak było zawsze i problemy dopiero rozpoczęły się kiedy zaktualizowałem do wersji 4.2. Na 4 chodziło bez problemu... A może problemem jest jakiś wirus? :(
Tu są dane mojego laptopa 6930: http://www.benchmark.pl/t...ow_HD-1355.html

Masz dwa dyski w środku? Działanie na zewnętrznym może spowalniać pracę ale czemu na 4 chodziło a na 4.2 już nie?
Jak wolne miejsce?

k33l napisał/a:
Masz dwa dyski w środku? Działanie na zewnętrznym może spowalniać pracę ale czemu na 4 chodziło a na 4.2 już nie?
Jak wolne miejsce?

W środku mam jeden dysk i drugi zewnętrzny. Na C mam 27 GB a na D 133 GD wolnego miejsca... Sam się głowię co jest nie tak bo działa cały czas bardzo wolno... Myślisz że to może być wina iż LR korzysta z plików z zewnętrznego dysku?

Sprawdź na nowej bibliotece, utwórz nową ze 100 pefami na dysku D i podglądem 1:1, sprawdź jak działa taka biblioteka w trybie develop bo pewnie w nim muli najbardziej.

k33l napisał/a:
Sprawdź na nowej bibliotece, utwórz nową ze 100 pefami na dysku D i podglądem 1:1, sprawdź jak działa taka biblioteka w trybie develop bo pewnie w nim muli najbardziej.

Zrobiłem, sprawdziłem i nadal... kicha :-(

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Rzecz się dzieje na lapku, tak? Moze bładzę, ale mialem kiedyś podobnie - Lightroom 3 nagle zaczął mi mulić okropnie, choc wcześniej dawał radę. Próbowałem wszystkiego i w koncu poddałem się. Po pewnym czasie przypadkiem wznowiłem sledztwo i okazalo się, że był problem z... elektroniką w baterii lapka. Brał prąd z zasilacza, bateria sie ladowała, ale procek chodził na pół gwizdka, bo system nie rozpoznawał poprawnie parametrów zasilacza. Po wymianie baterii maszyna odzyskała wigor...
Rzecz sie działa w Dellu Inspiron 1720 z Vistą na pokładzie i procesorem C2D.

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Też mam podobny problem z lapkiem.
Tydzień temu padła bateria (komp był podłączony do zasilacza) i komputer nagle się wyłączył.
Nie mogłem go ponownie uruchomić dopóki nie wyjąłem baterii. Teraz pracuje na zasilaczu, opcje zasilania wskazują na pracę zasilacza ale LR strasznie muli...

Skocz do: