campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
  [obiektyw] "Ładowanie" SDM w Pentax DA* 55/1.4 po
Cześć.
Pytanie do użytkowników Pentax DA* 55/1.4 SDM.

Czy Wy również zauważyliście, że po dłuższym nieużytkowaniu (np.: miesiąc) obiektywu Pentax DA* 55/1.4 SDM, od momentu włączenia aparatu, do momentu, aż AF zacznie pracować, mija kilkanaście do kilkudziesięciu sekund? Wczoraj miałem taki problem, AF załapał po 30 sekundach, na spacerze zrobiłem około 60 zdjęć, dziś włączam aparat i AF zadziałał natychmiast, bez zwłoki. Wcześniej również to zauważyłem, ale nie liczyłem czasu.

Drugie pytanie: czy jest to symptom tego, że obiektyw straci całkowicie napęd SDM, czy też regularne użytkowanie zapewni mu dlugowieczność?

Mam K20d i K50. Od lat marzyłem o *55/1.4 i jestem mega zadowolony z pracy, ostrości, plastyki. Jedynie boję się o całkowitą awarię SDM. Obiektyw kupiłem od znajomego, z drugiej ręki, z gwarancją do 03.2021. Potwierdził, że z jego K3ii obiektyw zachowywał się własnie tak i że pierwszy właściciel również to zauważył.

Problem został opisany również na Pentaxforums, w kilku wątkach (wklejam pierwsze 2) ale brak jednoznacznej odpowiedzi, że opisane zjawisko może w przyszłości skutkować całkowitą awarią SDM
Wątek 1 Pentaxforums
Wątek 2 Pentaxforums

 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Cytat
Potwierdził, że z jego K3ii obiektyw zachowywał się własnie tak i że pierwszy właściciel również to zauważył.

I to pewnie powód "dzięki" któremu jesteś trzecim, szczęśliwym posiadaczem tego rewelacyjnego obiektywu. :evilsmile:
 

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
rychu napisał/a:
Cytat
Potwierdził, że z jego K3ii obiektyw zachowywał się własnie tak i że pierwszy właściciel również to zauważył.

I to pewnie powód "dzięki" któremu jesteś trzecim, szczęśliwym posiadaczem tego rewelacyjnego obiektywu. :evilsmile:

Pytanie było do użytkowników DA*55/1.4.
Jeśli się do nich nie zaliczasz, to ten komentarz jest z tego i kilku innych powodów zbędny. Jeśli jesteś, albo byłeś, to napisz. Może miałeś inny obiektyw SDM, który zachowywał się w ten sposób.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
DA*55 nie miałem..., ale właśnie m.in. przez zawodny SDM sprzedałem DA 17-70. Natomiast w moim DA*300/4 SDM działa niezawodnie, niezależnie od czasu leżakowania, chociaż kupiłem go z trzeciej ręki. Dziwne to, bo system napędu niby jest ten sam, a działa różnie w zależności od modelu obiektywu.
 

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Kuba Nowak napisał/a:
Dziwne to, bo system napędu niby jest ten sam, a działa różnie w zależności od modelu obiektywu.

SDM jest taki sam, ale ma różne układy ostrzenia do przesunięcia. DA17-70 ma cięższy układ i dlatego SDM nie dawał w nim rady.
Oczywiście wiedziałem o całej sprawie w jeszcze przed zakupem obiektywu DA*55 od kolegi, bo kolega nie jest świnią, ale nie stanowiło i nie stanowi to dla mnie problemu. Po prostu chcę znać Wasze doświadczenie, bo boję się, że kiedyś padnie, a póki jest na gwarancji, to można coś jeszcze z nim zrobić.
 
Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Jeśli ,, rozruch " sdm-u jest opóźniony to licz się z tym że niebawem napęd przestanie działać całkowicie . Miałem tak z da 300/4 . Wpierw mulił a następnie przestał ostrzyć . Przewaliłem sprawę bo też ten objaw zaczął się kilka miesięcy przed końcem gwarancji .
 

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie miałem żadnych tego typu przygód z DA55.
Padający napęd SDM ma trochę inne objawy - przynajmniej u mnie tak było z DA 16-50 - widać był regres: na początku podczas sesji co któreś zdjęcie nie ustawiał, później coraz częściej marudził. Nie miało znaczenia, czy obiektyw był używany cały czas, czy też miał wakacje.
 

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Kot72 napisał/a:
Jeśli ,, rozruch " sdm-u jest opóźniony to licz się z tym że niebawem napęd przestanie działać całkowicie . Miałem tak z da 300/4 . Wpierw mulił a następnie przestał ostrzyć .

Potrzebuję abyś doprecyzował, proszę.
U mnie nie muli i ostrzy bajecznie. Jedynie po czasie 1-2 miesięcy nieużytkowania AF nie rusza od razu po włączeniu aparatu, tylko po chwili. Jak go używam regularnie, np. raz w tygodniu, to wszystko jest ok.
Czy Twoja *300/4 miała tak samo, czy też AF mulil w czasie regularnej pracy?
 

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Michu napisał/a:
(...)z DA 16-50 - widać był regres: na początku podczas sesji co któreś zdjęcie nie ustawiał, później coraz częściej marudził. Nie miało znaczenia, czy obiektyw był używany cały czas, czy też miał wakacje.

U mnie jest zupełnie odwrotnie. No i celny jest.
 
Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Zaczęło się od tego że nie startował . W następnym etapie zaczął wyraźnie zwalniać . Jak działał normalnie to po włączeniu aparatu od razu był gotowy do działania . Jeśli u Ciebie bywa że nie startuje to może być powód do niepokoju .
 

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Celny był zawsze. Natomiast jeśli problem ów występuje od dawien dawna, to nie jestem pewien, czy to problem SDM. U mnie SDM startował zawsze, nawet w okresie agonalnym - po prostu nie był w stanie "uciągnąć" (nie wiem, jak to lepiej określić) grupy soczewek do wyostrzenia.
Jeżeli możesz, sprawdź po jakim okresie następuje uśpienie (dzień, tydzień, miesiąc). I mimo wszystko pchnąłbym go do serwisu na przegląd. Może to być drobna usterka, a może pada płyta główna. Po zdiagnozowaniu nie musisz przecież decydować się na naprawę, jeżeli odpowiada Ci obecny stan rzeczy.
 

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Michu napisał/a:
I mimo wszystko pchnąłbym go do serwisu na przegląd. Może to być drobna usterka, a może pada płyta główna. Po zdiagnozowaniu nie musisz przecież decydować się na naprawę, jeżeli odpowiada Ci obecny stan rzeczy.

Jest na gwarancji, kupiony zagranicą, podbita z datą zakupu 29.03.2019. Nie mam tylko faktury. Myślisz, że serwis Ricoh przyjmie od ręki?
 

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jak za granicą to już nie jest na gwarancji.
24 miesiące tylko na zakupy od krajowego dystrybutora. Chyba że coś się zmieniło
 

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
opiszon napisał/a:
Jak za granicą to już nie jest na gwarancji.
24 miesiące tylko na zakupy od krajowego dystrybutora. Chyba że coś się zmieniło

Tak, masz rację. Gwarancja Ricoh (Europejska) tylko na rok.

Poproszę serwis o diagnozę problemu i ile kosztować będzie ewentualna naprawa.
Korzystać z oficjalnego serwisu wskazanego przez Ricoh? Macie doświadczenie z serwisem pogwarancyjnym i jakieś sprawdzone adresy?

 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
campanelli napisał/a:
Jeśli jesteś, albo byłeś, to napisz..

Byłeś. Żaden nie zachowywał się w sposób mogący świadczyć, że działa nie tak jak powinien działać obiektyw.
Moja wczesniejsza wypowiedź spowodowana była irytacją na stawiane przez Ciebie pytanie. Z premedytacją kupiłeś uszkodzony model (trzeci właściciel urządzenia będącego na gwarancji 🙄) i zapytujesz wszechwiedzące, nieomylne, grono Forum: padnie, czy będzie żyć wiecznie 🤣
 

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Witam. Obiektyw działa, robi piękne zdjęcia. Odpalony dzisiaj pracuje od razu. Myślałem, że ten typ tak ma, ale jeśli potwierdzi się, że te "ładowanie" kiedyś doprowadzi do awarii, to wyślę go do serwisu i naprawię SDM. To zacne szkło:) Dzięki za pomoc.

 

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Chyba że to nie sdm...

Miałem 2 obiektywy z SDM. Jeden z nich w dzień wysyłki do nowego właściciela pracował jak od nowości, po dotarciu na miejsce był uszkodzony.
Nie znasz dnia ani godziny :-P
 

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
opiszon napisał/a:
Chyba że to nie sdm...

Kiedyś pojechałem do mechanika ze stukającym zawieszeniem w moim antycznym Mitsubishi, a dowiedziałem się, że problemem jest to, że nie kupiłem Golfa albo głośniejszego radia :roll:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach