d3bian  Dołączył: 04 Maj 2010
[K-x] [DA 50-200] nie ostrzy z bliska
Witam, jestem amatorem co wygrzebał swojego k-x i wybrał na spacer z przykrością stwierdziłem, że mój obiektyw SMC DA 50-200 nie ostrzy z bliska, z daleka raczej nie ma problemów, ale z bliska ani AF ani MF nie daje rady. Dam dwa zdjęcia jedno ostrzone DAL 18-55, a to gdzie taka smuga jest zamiast bombillki to właśnie wyżej wymienionym obiektywem.

Pytanie takie czy ktoś miał już coś takiego? Da się naprawić jak tak to gdzie.

marfalc  Dołączył: 08 Sty 2010
Ten obiektyw ustawia ostrość od 1,1 m

d3bian  Dołączył: 04 Maj 2010

Tak, nie robię tych zdjęć z 10 cm, zwiększenie odległości nawet znaczne i tak nic nie daje jeżeli o wyostrzenie małych elementów :shock:
W tamtym roku pocykałem nim trochę roślinek :roll:

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Ustaw aparat równolegle nad płaską powierzchnią, ustaw na MF, ostrość na najbliżej jak się da i zobaczysz, gdzie ostrzy.

marfalc  Dołączył: 08 Sty 2010
Jeśli masz właściwą odległość spróbuj parę razy nastawić ostrość.Kiks ma duże pole ustawianie ostrości (jak patrzysz przez okular punkt ustawiania ostrości mieści się między nawiasami).W swojej sigmie mam podobny problem i czasami muszę parę razy nacisnąć spust żeby mi właściwie złapał ostrość.

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
moze inaczej... masz ustawione ostrzenie na centralnym punkcie czy automat ? no i proponuje przestawic sie na jakis inny tryb niz sport gory robaczki czy full zielone auto + oczywiscie centralny punkt af i wtedy zobaczyc czy nadal nie ostrzy tam gdzie chcesz

Marcin Chałupka  Dołączył: 21 Kwi 2011
d3bian napisał/a:
czy ktoś miał już coś takiego

ja takiego czegoś nie miałem...
Jak ostrzysz? Patrz wpis Mr Gunnera ;-)

aliq007  Dołączył: 20 Cze 2012
chce kupic 50-200, widzialem juz kilka uzywek na zywo ale wszystkie sa zakurzone w srodku - skad to sie bierze?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Szkło nieuszczelniane zasysa kurz przy zmianach rozmiaru.

Skocz do: