0bleblak  Dołączyła: 15 Cze 2011
  Zbyt duża waga zdjęcia po zmniejszeniu- proszę o pomoc
Może ktoś spotkał się czymś takim. Otóż:

1. Wywołuję RAW w Camera RAW.
2. W Photoshopie zapisuję wywołany i obrobiony plik jak zawsze w TIFF.
3. Z tego pliku przygotowuję miniaturkę do prezentacji w internecie: rozdzielczość 72dpi, 800px na dłuższym boku i zapisuję w jpeg.

W czym więc problem? Ten zminiaturyzowany jpeg waży zamiast ok. 600kB- ok. 6MB. Robię tak jak zawsze, nie wiem co się stało. Jedyna rzecz jaką zmieniłam to ustawienia w CR- z rozdzielczości 240 przestawiłam na 300.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zmniejsz kompresję zapisu np. na 95. Pzdr

Może o zwiększenie chodzi? Zwiększenie kompresji, nawet dużo większe, praktycznie nic nie daje :( Podejrzewam, że gdzieś, w jakichś ustawieniach coś się pochrzaniło. Zresztą nigdy nie kombinowałam z kompresją, zawsze plik był w maksymalnej jakości i po zmniejszeniu do podanych rozmiarów, ważył w granicach tych 600kB. Ostatecznie będę musiała chyba wyczyścić wszystko i zainstalować od nowa program. Ale wolę dojść przyczyny, żeby nie mieć problemu na przyszłość.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
0bleblak, Zerknij TUTAJ oraz TUTAJ :)

Dzięki panowie :) Ale ja nie pytam jak zmniejszyć plik, to co na tutkach umiem i stosuję, tylko co jest nie tak, że robi mi z tego pliku co zwykle, plik 6MB, zamiast 600kB. Brzmi może absurdalnie, ale tak się dzieje. I chcę wiedzieć dlaczego. To nie kwestia ustawień kompresji. Zawsze miałam ustawienia maksymalnej jakości i zawsze pilnowałam strat jakości. A teraz zaszły jakieś czary - mary i po kilkukrotnym zmniejszeniu z pliku który w jpeg miałby maksymalnie ok. 10MB, a po zmniejszeniu 600kB, robi mi się 6MB. Zwiększanie kompresji, które proponujecie mi tutaj na różne sposoby, zapis ze zmniejszeniem jakości, niewiele daje, Plik waży wtedy ok. 5MB. Żeby uzyskać 600kB, to musiałabym chyba dać 10% jakości :roll:

0bleblak, Wystaw proszę tego jpg :) Bo przyznam się, że nie wiem jak w ogóle można zapisać plik 800px żeby zajmował 6MB :)

izbkp napisał/a:
0bleblak, Wystaw proszę tego jpg :) Bo przyznam się, że nie wiem jak w ogóle można zapisać plik 800px żeby zajmował 6MB :)

I podpisuję się pod twoim zdziwieniem, bo też mnie to strasznie dziwi :mrgreen: A jak mam wstawić zdjęcie, bo Imageshack nie przyjmuje tak dużych plików ;-) ? Chyba, że wyślę ci na adres e-mail.

0bleblak, ok, wyślij mailem, adres wklejam na pw :)

Spoko, już poszło, dzięki :)

Ok, sprawa jest prosta - do tego pliku masz dołączony profil kolorów, który nazywa się "Y3_4_NLC_D55_3" i który zajmuje jakieś 5,25MB :)

Ojej :) Dzięki dobry i mądry człowieku :-B Faktycznie mam konwersję ustawioną z automatu, a potrzebna mi tylko do większych plików :roll: Zatem niech mój błąd będzie przestrogą dla innych. I po kłopocie :lol:

Skocz do: