Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
[obiektyw] Pogięta osłona przeciwsłoneczna pentax M
Witam,
mam problem z osłoną w Pentax-M 200/4. Kupiłem obiektyw i okazało się, że osłona jest pogięta przez co pierścien ostrości ciężko chodzi powyżej 5m. Dodatkowo lata ona w każdą stronę po wysunięciu nie mówiąc o tym, że ciężko ją schować. Jest jakaś możliwość jej wymiany lub oddania do naprawy? Drugim problemem jest filtr nakręcony na przednią soczewkę- nie da się go odkręcic. Znacie jakiś sposób na jego usunięcie, boję się użyć WD40 w obawie o soczewki?
Pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Do odkręcenia filtra użyj korka gumowego. Dociskaj filtr wzdłuż osi obiektywu, bez ściskania promieniowego.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
By zdjąć filtr śmiało możesz psiknąć WD, nic się nie stanie soczewki są daleko, wystarczy niewiele w szczelinę i poczekać z kilka minut aż spenetruje. Potem przetrzeć i spróbować odkręcić trzymając filtr np gumowej rękawicy.

Co do osłony - do naprawy, ale trzeba rozłożyć szkło, zdjąć oslonę, wyprostować o ile się da i wymienić aksamitkę. Aksamitka to taki cieńki pasek puchatego materiału jest wklejony we wgłębienie osłony od wewnątrz. To on zapewnia opór przy jej wysunięciu i stabilność. Z wiekiem się niestety kudełki z aksamitki wycierają lub lepią od brudu i osłona chodzi coraz lżej.

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
Dziękuję za szybkie i pomocne odpowiedzi. Jutro powalcze z nowym słoikiem i zobaczymy efekty. Mam jeszcze pytanie odnośnie tej aksamitki, wiadomo gdzie można takie coś kupić?

Skocz do: