PanP  Dołączył: 25 Lut 2009
[ analog] Super Program - problem z naciągiem (wind lever)
Witam
Mam problem z w.w. aparatem - nie moge naciagnać filmu przez co i spust migawki nie działa. W aparacie nie ma baterii ale na x125 powinno działać ok bez. W aparacie niema również filmu.

tak to wygląda:

Wind Levera nie da sie już przesunąc bardziej w prawo bo cos go blokuje. W lewą strone od punktu pokazanego na zdjeciu chodzi normalnie. Wciśnięcie spustu nie daje żadnego efektu.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Prawdopodobnie zawiesiło się lustro, znaczy aparat powinien trafić do co najmniej czyszczenia.

można jakoś sprawdzic na oko czy lustro jest zawieszone? tutaj mam zdjęcie lustra ktore znajduje sie w takiej pozycji jak na zdjeciu

pzdr

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
PanP napisał/a:
można jakoś sprawdzic na oko czy lustro jest zawieszone?

Na zdjęciu nie widzę, trochę ciemno.
Jeżeli widzisz lustro i odbijającą się w nim matówkę to lustro jest w prawidłowej pozycji, jeżeli tylko czarną dziurę to lustro jest podniesione czyli się zawiesiło.
Tak czy inaczej czeka Cię wizyta w jakimś zakładzie naprawczym, żeby stwierdzili co się dzieje, sam raczej nie naprawisz.

z lustrem jest chyba wsyzstko w pozadku :-/

a warto w ogole nosic ten aparat do naprawy jak sprawny mozna kupic za 200-300 zl??

tutaj mam jeszcze fotki tej calej dzwigni na ktorych widac ze jest ona lekko pod dziwnym katem. Co prawda w ogole niema tam zadnych luzow i wszystko wydaje sie w pozadku ale moze to jest problem?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
PanP napisał/a:
a warto w ogole nosic ten aparat do naprawy jak sprawny mozna kupic za 200-300 zl??

Jakbyś miał wyrzucać ten korpus, to ja chętnie przyjmę :mrgreen:

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
PanP, naciśnij przycisk pod spodem aparatu służący do zwijania powrotnego i spróbuj dalej przesunąć dźwignię.

Miałem kiedyś coś podobnego w Program A i pomogło.

Otwórz jeszcze tylną ściankę i zatrzaśnij ponownie

hmm dziwna sprawa z tym guziczkiem do przewijania wstecznego filmu. Na instrukcji widac go jak by dosyc mocno wystawal a u mnie jest caly czas wcisniety- mozna go lekko docisnac głebiej ale napewno tak nie wystaje jak na zdjeciu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli masz film w aparacie to go zwiń, jeśli nie masz filmu to otwórz tylną ściankę i rusz w lewo kółko od perforacji aż przycisk wyskoczy.

juz tego wszystkiego probowalem i nic. Zawiesil sie na dobre i ruszyc niechce :-(

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
jeśli chodzi o wyzwalanie migawki bez baterii, to chyba nie da się. to przecież super program (aka superA) - on nie ma czasów mechanicznych o ile pamiętam.

dźwignia naciągu: jeśli nie da się jej bardziej przekręcić, to faktycznie jest pod dziwnym kątem.

witam wczoraj rozkręciłem aparat i doszedłem do wniosku że to faktycznie chyba wina baterii bo wystarczyło podnieść jedną blokadkę i wind lever działał bez problemu ale migawka dalej nic. W błąd wprowadził mnie jakiś "spec" z zagranicznego forum twierdzący że na 125 powinno działać :-? Zresztą
w instrukcji jak byk pisze ze bez baterii aparat nie bedzie działał...

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
PanP napisał/a:

witam wczoraj rozkręciłem aparat i doszedłem do wniosku że to faktycznie chyba wina baterii

A nie miał na myśli czasu synchronizacji z lampą ? Jest to czas mechaniczny i powinien działać bez baterii (przynajmniej w moich : Me super i super A działa, ).

[ Dodano: 2009-02-26, 10:46 ]
Ech,zły cytat: miałobyć o "specu" z zagranicznego forum.

wanakamura  Dołączył: 03 Lip 2009
Wraca temat.
Mam Bardzo podobny problem.
Próbowałem założyć film, zaciągnąłem pierwszą klatkę i miałem wrażenie że nierówno uchwycił film. otworzyłem klapkę, rzeczywiście lekko nierówno, wcisnąłem przycisk zwalniania, wyciągnąłem film i...
Koniec.
Przycisk blokady przewijania filmu nie wyskakuje,
Wajcha od naciągu robi klik i nie naciąga nic
Spust nie działa
Licznik klatek na początku
pomiar światła wskazuje 1000 czyli gotowość do naciągania filmu
Help :)
Baterie sprawdziłem wyglądają ok :)

[ Dodano: 2012-07-23, 19:50 ]
ok problem cudem sam się rozwiązał - przcyzyna jak sądziłem tkwiła w zablokowanym przycisku od blokady cofania kliszy. wyskoczył i wszystko hula.
czy ktoś to naprawiał? może tam trzeba nasmarować lub coś się blokuje?

Skocz do: