BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
dokręcac?
z nudow, postanowilem ze pogrzebie troszke przy swoich puszkach.. sprawdzam bagnet i widze ze srubki nie sa do konca przykrecone.. w sensie moge zrobic ok. 2/3 obrotu..
zarowno na jednym jak i na drugim body..
czy to normalne? czy srubki powinny byc raczej wkrecone "na maxa" ?
czy to ma jakiekolwiek znaczenie przy np ustawianiu ostrosci (moze miec to wplyw na ff/bf?)

dokrecac czy zostawic? :P

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
załóż obiektyw i delikatnie poruszaj, jak nic się nie przesuwa to mz zostaw. Śrubki mogą być dokręcane kluczem dynamometrycznym, żeby np go nie powyginać albo nie wyrwać gwintu z korpusu

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Gdyby śrubki miały być niedokręcone,to by ich tam nie było ,tylko jakieś rzepy ...

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
paradziqs napisał/a:
dokrecac czy zostawic? :P

Wyznaję zasadę, że lepsze jest wrogiem dobrego i dopóki wszystko działa, to ja nic nie ruszam. Nie raz i nie dwa boleśnie się o tym przekonałem :-)

PS a kiedy nastąpi wielkopomna zmiana systemu i na co? 5D czy d700/d800? :-)

laaval, raczej nie nastapi...
przygarne prawdopodonie garba na 30 lat w postaci kredytu mieszkaniowego...

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
paradziqs napisał/a:
laaval, raczej nie nastapi...
przygarne prawdopodonie garba na 30 lat w postaci kredytu mieszkaniowego...

eeeh życie...no nic życzę Ci zatem niskiej marży i prowizji :-)

laaval, bylem w banku.. jestem zalamany.. w szczecinie program Rodzina na swoim obejmuje (na rynku wtornym) lokale w ktorych za metr jest max 2900zl.. masakra..
lepiej wyglada to na rynku pierwotnym bo cos kolo 3600, chociaz tez raczej nie zamierzamy brac czegos na sile, tylko dlatego ze jest szansa na ta "promocje"... pewno bedziemy szukac, szukac i w koncu wezmiemy "normalny" kredyt mieszkaniowy.. tylko jeszcze zeby miec zdolnosc.. bo z moim wynagrodzeniem w budzetowce to moze byc kiepsko...

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
paradziqs napisał/a:
tylko jeszcze zeby miec zdolnosc.. bo z moim wynagrodzeniem w budzetowce to moze byc kiepsko...

Pokaż im swoją stopkę, na pewno zmienią zdanie :mrgreen:

Rodzina na swoim to chyba od początku była mrzonka

yusuf, stopka "rosla" przez pare lat.. troszke szkiel przeszlo przez rece, jakies trzynastki, prezenty slubne sa w niej zawarte ;)
a co do rodziny..
znajomi rok temu kupowali mieszkanie, i limit za metr wynosil ponad 4500zl..
wiem ze rok temu ceny mieszkan byly wieksze.. ale bez przesady..

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
paradziqs napisał/a:
program Rodzina na swoim

Znajomi się z tego wycofują. Po okresie dopłat zostali z gigantyczną ratą i sporym kosztem kredytu. Twierdzą, że lepiej poszukać czegoś "normalnego" bez dopłat - powinno wyjść taniej.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
laaval napisał/a:
PS a kiedy nastąpi wielkopomna zmiana systemu i na co? 5D czy d700/d800? :-)

K-3 jeżeli wierzyć plotkom niedlugo. Może zamiana systemu nie będzie taka koniecznością. już niedługo (Photokina w połowie września) wszystko się powinno nieco wyklarować. Sam czekam niecierpliwie.

Enzo, hm.. dziwne.. naprawde..
myslalem ze ten kredyt z doplata nie rozni sie od "zwyklego" niczym poza tym ze przez 8 lat panstwo oplaca Ci 50% odsetek od kredytu.. po tym okresie placcisz tyle jakbys wziol "zwykly" kredyt..

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
paradziqs napisał/a:
myslalem ze ten kredyt z doplata nie rozni sie od "zwyklego" niczym poza tym ze przez 8 lat panstwo oplaca Ci 50% odsetek od kredytu..

Wychodzi na to, że może on być tak skalkulowany (wyższe oprocentowanie, marża), że czasem wychodzi drożej niż zwykły kredyt. Przykład: http://forum.gazeta.pl/fo...placa_.html?v=2 W każdym razie zawsze warto na spokojnie policzyć zanim się go weźmie.

Enzo, jasne ze tak.. 30 lat pozniej takie cos splacac ;)
a czy waszym zdaniem warto korzystac z uslug doradcow finansowych: expander, openfinace itp?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
daj pan spokój z doradcami ;-)
przejdź się po prostu do kilku banków i zobacz co ci proponują
ja z założenia nie ufam doradcom, bo niby jak, taki open finance to po prostu zbrojne ramię getin banku, więc.co oni mogą "doradzać" ?

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
paradziqs, opiszon dobrze gada. Jak brałem kredyt parę lat temu to z tego doradcy jedynie nerwy były. Jaki interes może mieć doradca, żeby Tobie zrobić dobrze? Prowizję i tak dostanie nawet jak dostaniesz najgorsze warunki na rynku. Baa.. bank mu pewnie coś skapnie więcej za naciągnięcie jelenia.

paradziqs napisał/a:
a czy waszym zdaniem warto korzystac z uslug doradcow finansowych

Negocjowałem kredyt w kilku bankach i dostałem niezłe warunki, po czym zjawił się u mnie "znajomy" doradca, który na 100% miał coś jeszcze obniżyć, po tygodniu okazało się, że nie może do mnie przyjechać z ofertami, bo mu się dziecko rozchorowało i na dodatek samochód zepsuł. Jak zaproponowałem, że sam przyjadę, to usłyszałem, że nie ma potrzeby i żebym brał kredyt tam, gdzie mają najlepszą ofertę.

Nie ma się co oszukiwać, jak mają dostać prowizję od banku, to ktoś musi za to zapłacić, jestem zdania, że sam bez pośredników możesz ugrać więcej, ale trzeba poświęcić trochę czasu i wysiłku.

tyle komentarzy wystarczy ;) dzieki bardzo

paradziqs napisał/a:
tyle komentarzy wystarczy ;) dzieki bardzo

To jaka decyzja, dokręcasz czy nie?

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
paradziqs, też jestem na etapie wyboru banku do 'rodziny na swoim', odwiedzaj banki i kalkuluj na własną rękę, odwiedziłem kilka banków i póki co skłaniam się ku PKO BP (najmniej kitu wciskają), ale wszędzie trzeba być dociekliwym i dopytywać o koszty okołokredytowe, a dziś idę na spotkanie z doradcą openfinance :-) (bardziej z przekory niż z potrzeby), ciekaw jestem ile gotowego kitu tam na mnie czeka...
p.s. ja bym lekko dokręcił, tak dla spokoju ducha ;-)

Skocz do: