CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
[ analog] Pentax 6x7 - problem z naciagiem filmu.
Zakladam sobie film do Pentaxa 6x7 a tu zonk...
Film siedzi sobie wygodnie w komorze filmu, nastepnie staram sie go przewinac do czerwonej kropki i niestety nie moge. Dzwignia naciagu ledwie drgnie.
Nie wiem co jest grane. Robilem juz chyba wszystko i dalej nic.
spotkal sie moze z takim problemem?

Pozdrawiam
Lupus

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
CanisLupus, a jak zachowuje się to to bez filmu? To 1. film, który zakładasz do aparatu?

Jorge Wczesniej przestrzelalem aparat na naswietlonej rolce i wszystko bylo ok.
Potem postanowilem zalozyc swiezaka z lodowki i du....
Teraz na sucho, bez filmu jest podobnie.
Cholera moze epsulem naciag?

szable  Dołączył: 16 Lut 2012
bez filmu dźwignia naciągu powinna latać całkiem luźno. z filmem - parę razy luźno a potem z wyyyyraźnym oporem już przebiega transport od klatki do klatki. jeżeli coś się zacięło w maszynie to możesz spróbować wcisnąć jakimś cienkim przedmiotem taki mało widoczny okrągły przycisk z przodu korpusu, pod wyzwalaczem migawki - to zwalnia migawkę nawet gdy bateria już padła. poza tym sprawdź czy bateria jest ok, bo to też może rzutować - możesz mieć naciągniętą migawkę, a już nie ma prądu na zwolnienie ekspozycji? . tyle mi przychodzi do głowy, nie mam jeszcze za dużego doświadczenia bo cieszę się moim 67 od kilku dni zaledwie. powodzenia.

Tylko u mnie lustro i migawka sa w stanie spoczynkowym, bateria swieci sie na czerwono. Tylko ta piep... wajcha do naciagu nawet nie drgnie.

Skocz do: