MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Akumulator w GX-10
Witam!
Ile robicie zdjęc na jednym naładowaniu akumulatora SLB-1674 w Samsungu GX-10? Mnie się udaje około 200, rzadko używam lampy. Myślę, że to ciut mało. Chyba, że za dużo się bawię aparatem przeglądając zdjęcia itd.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
MarcinG napisał/a:
Chyba, że za dużo się bawię aparatem przeglądając zdjęcia itd.
Za dużo sie bawisz aparatem. Tak jest po zakupie.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
MarcinG napisał/a:
Mnie się udaje około 200

200 to zdecydowanie za malo. Nie wiem dokladnie ile robie na swoim akumulatorze (ten standardowy z GX-10), ale obstawiam, ze ok 500. Tak z ciekawosci, to sprawdze ile ich wyszlo, mam teraz wszystko na karcie od ostatniego ladowania.

Edit:
No nie wszystko, bo usuwam niewypaly, ale i tak wyjdzie tego grubo ponad 200.

Mnie na dwóch pełnych ładowaniach i dwóch krótkich po ok. 30 do 40 minut udało się zrobić 460 zdjęć. Oprócz tego nieco przeglądania na wyświetlaczu, trochę zabawy z menu i kilka razy oglądanie na TV oraz jednokrotne zgrywanie na komputer.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
jednokrotne zgrywanie na komputer.

Kup sobie czytnik. Wbrew pozorom zgrywanie na kompa zżera baterię do cna.

MarcinG napisał/a:
Oprócz tego nieco przeglądania na wyświetlaczu, trochę zabawy z menu i kilka razy oglądanie na TV oraz jednokrotne zgrywanie na komputer.
Własnie to zjada akku.
bEEf napisał/a:
Kup sobie czytnik
Popieram :-B

MarcinG napisał/a:
kilka razy oglądanie na TV oraz jednokrotne zgrywanie na komputer

Ja to bym raczej stawial, ze moze od ogladania na TV. Ostatnio bawilem sie makrokonwerterem kolegi i praktycznie co pol godziny zgrywalem na kompa, zeby podejrzec efekty. Nie zauwazylem, zeby mi przez to bateria wysiadla. dodatkowo podlaczam w domu co jakis czas.

A kolega podlaczyl raz do zgrania??... raczej nie w tym tkwi problem

Podłączyłem raz, no może 2, ale zgrywanie przez port USB 1.1 261 zdjęć ważących w sumie około 750 MB nieco trwało.

kierdel napisał/a:
A kolega podlaczyl raz do zgrania??... raczej nie w tym tkwi problem
Takze miałem mało plików przez pewien czas. Po prostu uczyłem się obsługi i tyle. Potem wróciło do normy. Poza tym, mam ustawione brak podglądu po wykonaniu zdjęcia. To także ciągnie akku. Ale zabawa w menu i podglądy zabierają chyba najwięcej energii.

MarcinG, i jak z tym akumulatorem, jest lepiej?

Obiecalem ze sprawdze przy ladowaniu ile zdjec wyszlo. Niestety duzo zdjec wywalilem a na karcie zostalo 250. Mysle ze razem cyknalem ich ok 500.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Przez dwa tygodnie w Egipcie zmienialem akumlator tylko 3 razy, myslę że jakieś 700 - 800 zdjęć na jednym ładowaniu.

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
Taka jest wydajność akumulatorów w lustrzankach cyfrowych - na w pełni naładowanym akumulatorze wg testów CIPA powinny wyciągać pomiędzy 600 a 700 zdjęć - nie tyczy się to oczywiście D40 :-) .

Nie wiem czy jest lepiej. Od ostatniego ładowania (ponad tydzień temu) zrobiłem ok. 130 fotek. W tygodniu mało czasu, a w miniony "łikend" pogoda nie była zachęcająca. Może 15-go będzie lepiej. W każdym razie będę starał się nie oglądać zdjęć na TV i chyba całkiem wyłączę podgląd zdjęcia natychmiast po zrobieniu. Mam ustawiony na 1 s. Zanim oderwę oko od wizjera i spojrzę na wyświetlacz i tak gaśnie. Zawsze później wciskam "Play" żeby zobaczyć jak wyszło.

[ Dodano: 2007-08-28, 18:25 ]
Tym razem udało mi się "wycisnąć" 246 fotek na jednym ładowaniu, przy niewielkim odsetku zdjęć z lampą. Liczba niezbyt imponująca. Najgorsze jest to, że zgodnie z prawem Murphy'ego akumulator rozładowuje się akurat wtedy, gdy aparat jest najbardziej potrzebny. W związku z tym mam 2 pytania.
1. Jaki akumulator polecilibyście mi na zapas?
2. Które aparaty mają taki sam akumulator jak GX-10 (ta wiedza ułatwi mi wyszukiwanie zamienników oryginału)?

Skocz do: