K10D; LX
Vivitar S1 105/2,5; Sigma 135-400/4,5-5,6; D-xenon 18-55/3,5-5,6; SMC A 35/2,8; SMC A 28/2,8; SMC M 50/1,4 +parę innych
Metz 32 MZ3; Pentax 540 FGZ; Slik PRO 713 CF; Slik SBH 280
pozdrawiam,
dzerrry
penol napisał/a:W serwisie tym, po 2 tygodniowych oględzinach zadzwoniono do mnie, że nie są wstanie naprawić usterki i, że muszą wysłać aparat do Berlina.
Jednak ja muszę zapłacić za przesyłkę 250zł.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
K20D; MZ-M; P30; Ricoh KR-10; START 66,
ob.: SMC-M 2.8/28, SMC-A 1.7/50, Mir 3.5/20 oraz Pentacony 2.8/29, 3.5/30, 1.8/50, 2.8/100, 4/200 - 16 listkowy
PRAKISIX + ob. flektogon 4/50, tessar 2.8/80, biometar 2.8/120
penol napisał/a:
Cieszyłem się nim do czasu kiedy po około 10 miesiącach pojawiła się usterka. Kółko do ustawiania parametrów ekspozycji zoomowania itp. zaczęło działać nie prawidłowo. Objawiało się to w ten sposób, że np chcąc ustawić czas ekspozycji po przekręcaniu w prawo zamiast z pozycji 1000 przeskoczyć na 2000 przeskakiwało na 180 albo inne.
W końcu całkowicie zaczęło nawalać i to co stanie się po jego przekręceniu było raczej sprawą losową.
W gwarancji jako serwisant podana była firma apollo w warszawie. Tam też oddałem aparat do serwisu.
W serwisie tym, po 2 tygodniowych oględzinach zadzwoniono do mnie, że nie są wstanie naprawić usterki i, że muszą wysłać aparat do Berlina.
Jednak ja muszę zapłacić za przesyłkę 250zł.
I tu moje pytanie. Co mam zrobić. Wydawało się mi, że skoro serwis to serwis. W każdej umowie gwarancyjnej jest napisane, że jeśli serwisant nie jest w stanie usunąć usterki to zwraca pieniądze bądź nowy sprzęt.
Tutaj odnoszę wrażenie, że trochę ktoś prubuje mnie naciągnąć. Bo skąd wiem co powiedzą mi w Berlinie. Że nie potrafią usunąć usterki i że za jedyne 250 tym razem euro wyślą do Japonii?
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Pentax K100D | Zenit 12XP
Keeper napisał/a:bo kupiłem go w USA... więc z serwisem dopiero będą w Polsce jajca...
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
no tak... ale do seriwsu jako takiego [ pewno w konsekwencji z dużmy kosztami naprawy (odpkuć w puste/niemalowane!)] mi go przyjać powinni?l_uka napisał/a:Keeper napisał/a:bo kupiłem go w USA... więc z serwisem dopiero będą w Polsce jajca...
w zasadzie nie bedzie nic - Apollo odmowi naprawy gwarancyjnej.
CytatPo prostu sprzet z USA nie ma gwarancji w Europie - chyba ze się postarasz o taka w Pentax USA.
Pentax K100D | Zenit 12XP
Keeper napisał/a:ale do seriwsu jako takiego mi go przyjać powinni?
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Keeper napisał/a:a co do serwisu Pentaxa... to rzeczywisće porażka... aż sięboje pomyślec co będzie, jak w mojej kasetce coś nawali
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Ż jest P... p.
l_uka napisał/a:Keeper napisał/a:bo kupiłem go w USA... więc z serwisem dopiero będą w Polsce jajca...
w zasadzie nie bedzie nic - Apollo odmowi naprawy gwarancyjnej. Po prostu sprzet z USA nie ma gwarancji w Europie - chyba ze się postarasz o taka w Pentax USA.
l_uka napisał/a:w zasadzie nie bedzie nic - Apollo odmowi naprawy gwarancyjnej. Po prostu sprzet z USA nie ma gwarancji w Europie - chyba ze się postarasz o taka w Pentax USA.
.
K10D, parę krótkich SMC, DA 18-55, SMC-A 70-210/4, Tokina ATX SD 300/2.8, TC AF x1.7, pierścionki etc. stawiane na Manfrotto 393, 438, 503.
Cytatkupiłem DeSke w USA z 3-letnią gwarnacją WORLDWIDE. Czy Polska leży gdzieś w innej galaktyce, poza światem szerokim..?
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
PiotrR napisał/a:
a) sprzęt zostanie naprawiony (nie wiem, czy ktoś z naszego grona wypróbowywał już gwarancję worldwide wydaną w USA)
PiotrR napisał/a:b) nie zostanie naprawiony, bo Apollo ma taką gwarancję gdzieś (w tym wypadku można by się poskarżyć do jakiegoś Pentax Europe czy coś, w końcu bycie dystrybutorem zobowiązuje do paru rzeczy)
PiotrR napisał/a:A najlepiej, żeby nie trzeba było tego sprawdzać.
CytatTak dla przypomnienia w naszym kraju od pewnego czasu gwaracja jest ważna wraz z dowodem zakupu. No i ten dowód zakupu musi być z naszego kraju.
Pretensje kierować do Sejmu i osłów.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel