kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
K10D upadek
Witam!

Mój K10D zaliczył fatalny upadek na posadzkę (kościół).

Ku mojemu zdziwieniu zauważyłem jedynie:
- wklinowanie ostatniego segmentu obiektywu (ten co sie obraca przy ostrzeniu)
- pęknięcie na podstawie aparatu o długości ok 2cm, szczelina peknięcia tak wąska że nie da się wsunąc włosa (róg na podstawie aparatu w pobliżu klamerki OPEN do karty SD)
- i coś o czym napisze później

Wklinowanie naprawiłem wciskając z umiarkowana siłą dłonią ostatni element, tak że wskoczył w gwint :). Wszysko jest jak było, może poza luzem którego wcześniej nie było wcale a teraz jest max.ok. 1 mm ale czytałem na tym forum, że w niekórych egzemplarzach luz jest już w bomusie od fabryki dołączany do obiektywu :)

Peknięcie nie wymaga interwencji bo wszystko doskonale trzyma się , prawdopodobnie przy następnym upadku to może być najsłabszy punkt obudowy i dopiero wtedy bedzie wymagało naprawy, ewentualnie zaszpachluje je jakimś klejem.

Ostatnim problemem jest coś co byc może było wczesniej bo nie zwracałem na to uwagi, nie wiem czy tak było wcześniej czy to efekt upadku aparatu, chodzi o przyleganie powierzchni obiektywu do body (tej na której sa styki i czerwona kropa).
Otóż owa powierzchnia ściśle przylega do body na ok 200stopniach, a na pozostałej powierzchni delikatnie odstaje (od emblematu pentax 18-55 do ok numeru seryjnego obiektywu), szczelina mysle jest poniżej 1 mm ale gdy się wpatruje z bliska widzę światło owej szczeliny.
Nie ma żadnych luzów na bagnecie. Nie zaświetla zdjęć. Nie zauważyłem dostawania się "syfu" do owej szczeliny i body, choć potencjalnie jest to możliwe bo szczelina chyba większa od srednicy ziarenka piasku.

Po całej traumie przetestowałem aparat we wszystkich mozliwych trybach, miałem go ze sobą we włoszech na wycieczce (wiatr, pył, piasek) i nie zauważyłem ani pogorszenia szybkości czy celności działania AF ani jakichkolwiek innych problemów z pstrykaniem czy z jakością zdjęć.
Co ciekawe wydaje mi śię że AF działa nawej lepiej bo ciszej i aby wyostrzyć w marnym oświetleniu nie wykonuje tylu obrotów o dużej "aplitudzie" co dotychczas.

Proszę o ewentualne odpowiedzi czy martwić się owym przyleganiem obiektywu do body czy to że lekko odstaje to także niedokładność przy produkcji.

Dziękuje

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Powierzchnia bagnetu w body powinna być płaska i po zapięciu obiektywu nie powinno być widać żadnej szczeliny.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
kris81pl napisał/a:
Proszę o ewentualne odpowiedzi czy martwić się owym przyleganiem obiektywu do body czy to że lekko odstaje to także niedokładność przy produkcji.

Ja bym się martwił. Sprawdź, jak jest z innymi obiektywami. Wyczyść porządnie bagnet. Nie sądzę, żeby od upadku mógł sie wygiąć :roll: .

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Też nie wierzę, że mocowanie obiektywu w korpusie się wygięło.
Raczej to wina obiektywu. Skoro tak zarobił, że się pierścień zakleszczył to może też od
d.. strony się coś stało. A może on fabrycznie był taki?
K10D już tak ma, że po upadku na glebę najbardziej poszkodowany jest fotograf :mrgreen:

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
kris81pl napisał/a:
Co ciekawe wydaje mi śię że AF działa nawej lepiej bo ciszej
Wniosek: wszyscy jutro pedem do kosciola na poranna msze i mocno ciskac Pentaxami o posadzke!
AF bedzie szybszy i cichszy.

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
moze sie odblokowuje SDM wtedy?? :) Tak na wszystkie szkla :P LOL

lucky  Dołączył: 10 Wrz 2008
Kto by pomyslal, ze jeden z "najpowazniejszych problemow systemu", mozna tak latwo rozwiazac :-D
PS Wyrazy wspolczucia, nawet nie chce myslec co przezywales :-(

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
pewnie pentax wsadzil jakas blaszke szorujaca srubokter przy ustawianiu ostrosci, zeby ludzie kupowali sdmy, a tak na prawde wszystkie szkla juz je dawno maja ;P

wiedzialem, ze ten kit nas jeszcze zaskoczy :lol:

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
kris81pl, trzeba było nazwać wątek "Pentax - upadek" to byś miał więcej odwiedzin. :mrgreen:

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Re: K10D upadek
kris81pl napisał/a:
...

Mój K10D zaliczył fatalny upadek na posadzkę (kościół). ...

.... zgroza!!!

A jeszcze mam taką prośbę, czy ktoś z czytających temat mógłby zerknąć na swoją K10D z podpiętym kitem i sprawdzić, czy posiada jakąkolwiek szczelinkę (niepełne na części obwodu pierścieni przyleganie do siebie płaskich powierzchni) na złączu obiektyw-body.
Z góry bardzo dziękuję :)

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
mi by było wstyd zakładać taki wątek... :-|

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
ze jeden z "najpowazniejszych problemow systemu",

Głośny AF to nie zaleta??? :mrgreen:

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
SiekaSS napisał/a:
mi by było wstyd zakładać taki wątek...
A to dlaczego? Wypadki chodzą po ludziach, a forum jest właśnie od tego żeby sobie pomagać i konsultować problemy.
kris81pl napisał/a:
A jeszcze mam taką prośbę, czy ktoś z czytających temat mógłby zerknąć na swoją K10D z podpiętym kitem i sprawdzić, czy posiada jakąkolwiek szczelinkę (niepełne na części obwodu pierścieni przyleganie do siebie płaskich powierzchni) na złączu obiektyw-body.
Nic takiego nie występuje. Obiektyw powinien na całym obowodzie idealnie przylegać do bagnetu.

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
nie odpowiem na to pytanie bo tu jeszcze bym coś napisał niezgodnie z regulaminem :evilsmile:

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie no... Każdy może się pożalić.. Jednemu puszka spada.. Innemu rogi rosną.. Zawsze mozna mieć raka...To byłby chyba większy problem-tylko inne forum chyba (żeby nie było-nikomu tego nieżyczę)
Ot chłopak ma zmartwienie to dajcie mu się wyżalić To jest chyba znikomo szkodliwe społecznie.. :mrgreen: Pozdrawiam :-B

[ Dodano: 2008-09-21, 16:42 ]
Najlepiej będzie chyba kupić nowy sprzęt, nawet na kredyt- i na przyszłość uważać.. :-B

Obejrzałem jeszcze raz złącze po stronie aparatu i obiektywu.

Nie zauważyłem żadnych wygięć po stronie aparatu natomiast w obiektywie (kit) jest niewielkie (ciężko nawet oznaczyć suwmiarką) odgięcie na bagnecie w miejscu gdzie jest w nim "takie" wycięcie (nie wiem do czego służy, obsluga przesłony?).

Spróbowałem to dogiąć i uzyskałem niewielką poprawę, obrazowo pisząc w ową szczelinę nie da sie wsunąć kartki okładki instrukcji K10D ale zwykła strona z instrukcji udaje sie wsunąć.
Do całkowitej naprawy musiałbym odkręcić bagnet z obiektywu, ale myślę, że to już nic nie poprawi a tylko mogę coś popsuć.

Nic nie muszę wymieniać i kupować, aparat obniżył swoją wartość na rynku wtórnym ale nic mu nie ubyło z funkcjonalnośći (a to dla mnie najwazniejsze bo i tak nie zamierzałem spredawać K10D)

Tak więc myślę, że można zamknąć watek, a głosy malkontentów, że nie potrzebnie o tym wszyskim piszę uważam za pochopne.
Każdemu z Nas może sie zdarzyć taki crash (szczerze nikomu tego nie życzę), i wtedy jest wiele mieszanych uczuć, nie ma komu się wyżalić (żona jakby się dowiedziała ile kosztował to na początek dostałbym że go kupiłem :) )

Myślę, że teraz bedzie we mnie mniej obaw np. przy jazdach na rowerze z aparatem w plecaku czy foceniem podczas wędkowania po pas w wodzie :) Jak go roztrzaskam czy utopię to nie bede się gryzł (to juz mam za sobą), kupię sobie nowy (oczywiście P) i tyle. Rzecz nabyta.

Swoją drogą gdyby podobny upadek zaliczył conon 450, olek 500 czy inny nikoś d80 to pozostawałby tylko pozamiatać gruz :) K10D to pancernik :)

Wszystkim dziękuję. Pozdrawiam!

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Mocno trzeba łupnąć aby odblokować SDM ?

:) wyparłem ze świadomości

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Re: K10D upadek
kris81pl napisał/a:
...

Mój K10D zaliczył fatalny upadek na posadzkę (kościół). ...

Z wysoka Ci ta kadyszka poleciała? Zaraz pewnie producent podchwyci wątek i z braku laku zobaczymy na photokinie nowego pentaxa K20 shockproof'a :mrgreen:

Skocz do: