wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Podróż po Polsce i parę pytań
Hej ludziska.

Od mniej więcej połowy czerwca do siódmego lipca będę podróżował po Polsce. Pisał, czytał, jadł i fotografował. I pewnie oddawał się rozkoszom intelektualnym w rodzaju pocenia się na trotuar.

Pierwszych parę dni spędzę z ojcem, ale potem plecak na plecy albo walizka do łapy i dawaj pociągami i autobusami. I teraz parę pytań (przyda mi się i na z ojcem czas):

1. Gdzie spać? Interesują mnie tanie opcje. W luksusy nie wierzę. Z tatą podzielimy przez jakiś czas namiot, ale sam nie będę go woził bo zamierzam raczej zwiedzać większe miasta. Hotele pewnie za drogie, myślałem o couchsurfingu ale nie wiem, gdzie mnie zaniesie i ciężko planować. Są w Polsce jeszcze jakieś domy noclegowe PTTK czy jak to się nazywało? Hotele robotnicze? I takie tam? Polećcie coś, proszę.

2. Same podróże - pociągi czy autobusy? Co teraz działa najsprawniej? Nie chcę samochodu (będę tak jeździł z tatą na początku), interesuje mnie prawdziwe doświadczenie i semi-hardkor.

3. Pralnie - istnieje coś takiego jeszcze/już? Majty mogę prać w umywalkach ale nie podejmuję się zmywać brudu drogi z tshirtów, ha ha.

Wszelkie wskazówki mile widziane!

I pewnie z niejednym z Was się zobaczę po drodze.

Uściski,
W

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Ja bym sobie ogarnął listę studenckich domów noclegowych - hosteli w miastach, które chcesz odwiedzić. ;)

IrekM  Dołączył: 23 Sty 2011
Rzuć okiem na dwa pierwsze tematy, może znajdziesz coś interesującego.

http://www.forum.outdoor.org.pl/komunikacja/

Fantastyczne, dziękuję, chłopaki :D

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Są schroniska młodzieżowe, domy pielgrzyma, domy "oazy", agroturystyka.
Co do środków lokomocji to oprócz pociągów i autobusów są jeszcze busy. Te ostatnie poruszają się po takich trasach gdzie niejednokrotnie nie uświadczysz autobusu czy pociągu.
Czasami autostop. Pewnego lipcowego dnia zajechałem szybciej stopem z Lubaczowa (mała mieścina przy granicy ukraińskiej) do Wiednia niż autobusem.

Pralnie działają w większych miastach - szczególnie przy centrach handlowych.

zunlicht666  Dołączył: 28 Lut 2011
generalnie często jak byłem młodszy śmigałem po internatach -ale czy one jeszcze istnieją ??

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Głównie na południu masz jeszcze chaty studenckie. Sporo tego np. w Beskidzie niskim [Zyndranowa, Zawadka Rymanowska] gdzie przenocujesz za 8-10 zł. albo pomoc w ogarnięciu budynku.
Ja miałem też szczęście być przyjętym przez redemptorystów w Tuchowie i braciszków w Jabłecznej niesamowicie gościnnie więc takiej alternatywy też bym nie odrzucał.
Napisz gdzie się wybierasz to może podrzucimy jakieś miejscówki. Jest wiele miejsc gdzie w agroturystyce przenocujesz za 20 zł.

unum  Dołączył: 03 Kwi 2012
mcgyver napisał/a:
Jest wiele miejsc gdzie w agroturystyce przenocujesz za 20 zł.

Ja też zwróciłbym uwagę na agroturystykę, można spotkać ciekawych ludzi i miejsca. Ceny bywają różne, ale przecież można negocjować ;-)

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
Na Śląsku tym Górnym też nie widzę problemy nawet dla większej ekipy! W pakiecie: Nikisz. Boże Ciało na Lipinach, Fabryka Świętych no i biedronki Alka!

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Coś mi się tenteguje w głowie, ze był kiedyś (dawno temu) wątek o forumowych couchsurfingu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Owszem, był i gdzieś jest. Nie pamiętam jak to było zatytułowane, żeby łatwo odszukać.

Znalazłem http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=35223

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007

Ooooo. :D

Co do miejsc - nie mam planu. Chcę na zasadzie 'gdzie nogi zaniosą'. Ale planuję wpleść w to parę sporych miast i trochę miasteczek.

Skocz do: