cureforpain  Dołączył: 09 Kwi 2007
300 złotych i 50tka do k100d
Chciałbym przeznaczyć maksymalnie 300 złotych na jasną 50tkę do kasetki którą nabędę prawdopodobnie już wkrótce. Za którym szkiełkiem powinienem się rozglądać? Czy jest możliwe, abym jeszcze za tyle upolował SMC A50/1,7? Chyba, że komfort pracy z obiektywami bez styków jest równie dobry i zadowoliłby mnie wybór M'ki? Czy może są jeszcze inne szkła godne polecenia w tej cenie?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Myślę, że za tyle to w najllepszym wypadku upolujesz SMC-M 50mm f/1.7.
Ale trzeba szukać.
Ceny są nieco szalone.

SMC-M nie jest zbyt wygodne w obsłudze.

PS. możesz jeszcze wystartować w tej aukcji http://www.allegro.pl/ite...50mm_1_1_7.html

pozdro

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
SMC A 50/1.7 normalna praca, bedziesz bardzo zadowolony.
SMC M 50/1.4 jak lubisz tryb M to polecam. Ale przy szybkich zmianach scenerii może Ci doskwierac , że to nie jest "A".
Oba są bardzo dobre, ale M lepszy optycznie (tak mówią).

Nie orientuję się za bardzo w cenach - ile płacąc za SMC A 50/1,7 będę pewien, że nie przepłaciłem?

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
Za 300 przy duzej dozie szczescia kupisz SMC A ale raczej nie na allegro Tam tacy jak ja moga Cie poza tym ubiec :-P
Na allegro ceny ksztaltuja sie w okolicy 350-400 pln + koszt przesylki o ktorym wszyscy dziwnie zapominaja

waskiwidze  Dołączył: 22 Mar 2007
ja mam smc a 1,7 od 2 tygodni. 480 zaplacilem i nie zaluje. zalezalo mi na nim bardzo. i dostalem gratis konwerter albinar 2x

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
waskiwidze, a wiec jednak ;-) Doczekales sie. Kiedy fotki pokazesz?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
waskiwidze napisał/a:
smc a 1,7 (...) 480 zapłaciłem

Znaczy Pentax SMC A 50/1.7? Dżisas :shock: świat stanął na głowie!

ja za tyle mam smc-a 50/1,4

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
zorzyk napisał/a:
waskiwidze napisał/a:
smc a 1,7 (...) 480 zapłaciłem

Znaczy Pentax SMC A 50/1.7? Dżisas :shock: świat stanął na głowie!

ech, pamiętam jeszcze ceny listopadowo/październikowe. Stówka, dwie stówki. Trochę wtedy przespałem, żal mi było kasy przed świętami, naiwnie myślałem, że po Nowym Roku sobie coś dokupię (przewidywałem wzrosty cen, ale zdawało mi się, że to kwestia pół roku/roku, a nie miesiąca/dwóch) :cry: , a tu nagle widzę jakieś astronomiczne aukcje :shock: I jak sobie pomyślę, że żartowałem w październiku, że pożyczę trochę forsy i skupię większe ilości obiektywów, by je potem odsprzedać z dużym zyskiem, gdy system się upowszechni i głód szkieł wzrośnie... to gul mi trochę skacze :evil:

cypis, bys byl teraz milionerem :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
asklop napisał/a:

a tak nie masz nawet szkla dla siebie :-/

asklop, miales...gdybym chcial czekac na 1,7 za okolo 300zl...a tak zaplacilem sporo ale za nowke (tak, tak). ciekawe ile dostane jak zechce go sprzedac za 2 lata. choc nie planuje sprzedawac. zamowilem tez cosine 100mm 3,5 macro, te od niemca. bedzie za tydzien. oto link z pierwszymi probami > http://picasaweb.google.pl/waskiwidze/SMCA50mm17

waskiwidze, wazne zebys byl zadowolony

[ Dodano: 2007-05-07, 14:46 ]
obejzalem zdjecia. Widze, ze siatka to najpopularniejszy obiekt zdjeciowy. :mrgreen: Tez od tego zaczynalem

jestem i to bardzo. dzis trudno dostac taki obiektyw w stanie jak nowy. mam tylko nadzieje, ze ta cosina macro sie sprawdzi. ma ja moze ktos z forumowiczow? swojego czasu wielu sie deklarowalo ze kupia.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
piotr_luk napisał/a:
asklop napisał/a:

a tak nie masz nawet szkla dla siebie :-/

dzięki. Umiecie pocieszyć człowieka ;-) ... na szczęście jakieś tam szkiełka mam, więc łzy nie płyną wprost do korpusu...

waskiwidze, w tym watku, ktory prowadzilismy kiedys tak intensywnie, ktos pisal, ze juz kupil to szkielko.

napisalem do Flagoona. pewnie juz ma ten obiektyw. a tak przy okazji przed chwila nabylem te ladowarke sanyo eneloop wraz z 4 AA. slyszalem sporo dobrego o niej. mam tez zamiar ladowac nia zwykle sanyo 2700. nadaje sie do tego ?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
waskiwidze napisał/a:
napisalem do Flagoona. pewnie juz ma ten obiektyw. a tak przy okazji przed chwila nabylem te ladowarke sanyo eneloop wraz z 4 AA. slyszalem sporo dobrego o niej. mam tez zamiar ladowac nia zwykle sanyo 2700. nadaje się do tego ?

no proooszę tylko nie o ładowarkach!!!
wszystko mogę znieść ale nie rozmowy o ładowarkach...

Problem rozwiązałem szybciej niż mógłbym przypuszczać. Znajomy zalicytował mi na angielskim bay'u A50/1,7 i wyszło.. 260 złotych plus piwo jak przyjedzie do kraju. Chyba mam pomysł na biznes 8-)

Skocz do: