j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
Lightroom ,dziwne kolory z manualnego obiektywu.
Mam pewien problem ,zrobiłem kilka zdjęć tej samej sceny kitem a potem manualną 50 , po zaimportowaniu tych zdjęć do Lightrooma (4i 5 tak samo) ,zdjęcia z kita są ładne kolorowe ,jak na wyświetlaczu ,a zdjęcia z 50 -jakieś takie blade ,sprane kolory . Jak to samo otworzę w Pentax Digital Camera Utility 4 to jest ok , jak zrobić aby te zdjęcia z manualnej 50 miały takie same kolory ??

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
j@m@l, a nie jest tak ze LR od razu wczytuje profile kolorystyczne dla obiektywu, który ma w bazie ? (pytam bo sam nie korzystam z LR, tylko z C1/RT/OM) To samo czyniłby zapewne pentaksowy soft... A przy manualu takowych danych brak (styki) i pewnie ustawia na default... Taka moja myśl.

a co do ustawień kolorów, żeby były spróbuj jeśli się da zapisać ustawienia kolorów jako profil własny (na bazie kitowego) i wczytać jak zaimportujesz foto z M50... Albo pokręć suwaczkami w RAWie ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
arQ napisał/a:
nie jest tak ze LR od razu wczytuje profile kolorystyczne dla obiektywu

Jeśli jest zaznaczone aby wczytywał to wczytuje. Dla niektórych obiektywów różnice kolorystyczne są całkiem duże.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
plwk napisał/a:
Jeśli jest zaznaczone aby wczytywał to wczytuje. Dla niektórych obiektywów różnice kolorystyczne są całkiem duże.
Człowiek ciągle czegoś nowego się dowiaduje. :-) Gdzie to sie zaznacza?

arQ, chyba nie bo jak napisałem na ACR jest już ok ,

nie mogę znaleźć gdzie się to zaznacza

W module Edycja, w prawym panelu -> Korekta obiektywu -> Włącz profil korekcji obiektywu

to widziałem,ale to nic nie zmienia wyświetlaniu zdjęć , myslałem że to może gdzieś w zaawansowanych ustawieniach

Ratunku

teraz już mi wszystko wyświetla tak na blado nawet z kita :-(

zapewne za dużo poprzestawiałem ,ale teraz już nie umiem do tego wrócić .

jpegi wyświetla prawidłowo , tylko pefy są blade ,do tego tak wygląda że od chwili otwarcia pierwszego pefa z manualnej 50 popsuło się wszystko .

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
j@m@l, w Lightroom 4.x resetowanie do ustawień/wartości domyślnych znajduje się pod Edit->Preferences w zakładce Presets. Próbowałeś?

tak próbowałem , nic to nie zmienia , za chwilę windowsa przeinstaluję wrrr

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zastosowałeś preset "Zeroed" z grupy Lightroom General Presets? Lr może stosować własne ustawienia (zawsze dodaje trochę kontrastu i saturacji) - Zeroed kasuje wszystko do ustawień zerowych. Zastosuj i zobacz co z tego wynika.
Eksportowałeś ów wyblakły plik? Po eksporcie ma też takie ustawienia?
Dobrze byłoby, abyś umieścił też gdzieś zrzuty plików.

Michu napisał/a:
Zastosowałeś preset "Zeroed" z grupy Lightroom General Presets?

nie ma takiej opcji .

powstawiam gdzieś zdjęcia ,ale to jutro bo już nie wyrabiam .

wyblaknięte po eksporcie jest takie same jak na podglądzie , czyli przed eksportem .

Może ta 50-ka po prostu nie jest kontrastowa. Wrzuć dwa podobne kadry z kita i 50-ki.

przepraszam ale miałem awarie komputera ,nie mogłem kontynuować ,

wychodzi na to że Lr wyświetla mi wszystkie pefy tak
a ,wszystkie przeglądrki (faststone,xnview ,acr ) pokazują je tak

i to by odpowiadało moim oczekiwaniom .

zdjęcia zapisane jako jpg, Lr pokazuje już prawidłowo stąd moje domysły że Lr pokazuje pefy , acha na dole na pasku ,przed importem w miniaturach pokazuje kolory ok , dopiero jak klikne na powiększenie to przez chwilę jest takie duże mocno zamazane w dobrych kolorach, ale jak je wczyta to blaknie.

Sprawdzałem wcześniejsze zdjęcia i też tak było ,ale przy innych scenach bez słońca tak tego nie widac , wcześniej nie włączałem jpg ,a przy tych kilka razy przełączyłem na jpg i stąd tak widoczna różnica .Co nie zmienia tego że Lr wyświetla je inaczej.

Akurat wg mnie to z LR ma naturalne kolory a to drugie jest zażółcone i zazielenione.

LR pokazuje RAW-a a pozostałe zapewne JPG podglądu.

a będzie szło zrobic aby pokazywał podgląd z jpga ??

bardziej by mi pasowało troche kolorami zjechac z tego drugiego niż podciągac kolory na tym pierwszym .

Łatwiej podkręcić "surowe" zdjęcie niż na odwrót.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ale to nie są blade kolory, tylko naturalne. Stanowczo do dalszej obróbki bardziej nadaje się to, co pokazuje Lr. Jeżeli odpowiada Ci w zupełności to, co otrzymujesz z puszki, to nie warto pchać się w RAWy - zostań przy JPGach.
Dokładnie to samo, co w JPGach powinieneś otrzymywać z RAWa w PPL (czyta ustawienia aparatu).

może czegoś nie rozumiem ,ale jesli chodzi o kolory to ta druga jest odzwierciedleniem jak wtedy było , aparat niczego nie ubarwił , a ja chciałem aby był efekt taki sam .

wiem że dla kogoś kto nie był przy tym, to pierwsza fotka jest bardziej naturalna .

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
j@m@l napisał/a:
jesli chodzi o kolory to ta druga jest odzwierciedleniem jak wtedy było
całkowicie niemożliwe (chyba że masz aż tak słaby monitor)
te zażółcenia i zazielenienia na drugim zdjęciu są po prostu nienaturalne (chyba że masz psa chorego na sierściową odmianę żółtaczki - problem tylko w tym, że na tą zółtaczkę chore też są drzewa i piach)

ja widzę że jest za żółto , ale tak było ,chyba że mam cos z oczami ,słońce było już nisko i dawało takie światło , wiem że na zdjęciu są kolory przesadzone.

Czyli rozumiem że nie idzie Lr zmusić aby pokazywał podgląd z jpga, a nie z rawa ??

Skocz do: