korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
  [K-5] jakiś dziwny zawias aparatu
salut,

Nie znam się na sprawach technicznych, więc prosze wybaczyc łopatologiczny opis, jak mniemam usterki, ale byc może problem wynika z kiepskiej znajomości puszki, nie wiem.

Opis sprzętu i sytuacji. K-5, nieoryginalny grip, bateria w gripie, lampa pentax 540, zdjęcia robiona akurat z lampą. Wszystko świeżo naładowane i formatowane, firmware 1.12

Łopatologiczny opis problemu: AF złapał ostrość, po czym w wizjerze pojawiła się ciemnośc. Po wciśnięciu migawki do końca lampa błysnęła, ale zdjecie nie zostało zrobione, w wizjerze zobaczyłem tylko coś jakby rozbłyskującą gwiazdę. Lampa błyskała, w wizjerze cały czas ciemnośc z rozbłyskami. Po włączeniu LV problem nie zniknął. Po wymianie baterii pojawiały się komunikaty: bateria wyczerpana (wszystkie były naładowane), po zmianie obiektywów problem tez nie zniknął. Po wymianie karty też nic.

Problem rozwiązał się sam po kilkunastu minutach i ciągłym żonglowaniu szkłami, kartami, bateriami.

Potem, w ciągu sesji pojawił się raz jeszcze, ale wtedy wystarczyło włączyć i wyłączyć puszkę by zaczęła działac normalnie.

ło co chodzi
:?: :-/ :shock: :evil:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Prawdopodobnie
korkotrampek napisał/a:
nieoryginalny grip,

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
korkotrampek, sprawdź gripa (mam phottixa) czy czasem ci jakichś cudów nie wyczynia - mój grip powodował zwiechy aparatu, pomagało wyciągniecie baterii. Cuda się działy, zwieszał sie np podczas kadrowania w LV, albo przy pstryku migawka szła w górę i dopiero opadała jak wyciągnąłem baterie. Albo aparat przestawał działać - zero reakcji na wciskane przyciski - odkręcenie gripa pomogło.

nie pamiętam, ale gripa chyba też odkręcałem, wkłądałem baterię w puszkę i to samo było (ale tego nie jestem pewien, wiem tylko, ze w końcu zaczął aparat działac)

a jak sprawdzic, czy grip nie wyczynia cudów?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Poużywać bez gripa.

tak ,a le jak uzywam z gripem to też nie wydziwia. Tylko raz się zdarzyło, potem było ok

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
korkotrampek napisał/a:
tak ,a le jak uzywam z gripem to też nie wydziwia. Tylko raz się zdarzyło, potem było ok

Raz wystarczy, żeby nie zrobić najlepszego zdjęcia w życiu. A poza tym pisałeś, że dwa razy...

Też stawiam na gripa. Na pewno warto poużwyaż bez i wykluczyć. Bo jak nie grip, to płyta główna.

Dobrym patentem przy nieorginalnym gripie jest noszenie baterii w body. Trochę wnerwia, bo trzeba odkręcać, ale problemy z przeniesieniem napiecia na puszkę z uchwytu znikają.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Miałem podobnie w K-7 gdy prawdopodobnie włącznik mi się zabrudził piaskiem.

salut, kilka miesięcy z hakiem działało ok, ale teraz problem zaczał występowac przy kazdym użyciu aparatu. Zarówno z gripem, jak i bez, z lampą i bez, na róznych kartach. Wyglada więc na to, że sytuacja poważniejsza... Już jedzie do apolla, tylko kiedy wróci :(

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Nie będę powielał tematów bo zawias jest zawias ;-) Moje K-5 wiesza się gdy intensywnie używam spustu migawki (często wciskam do połowy dla ustawienia ostrości, rzadziej wciskam do końca by zwolnić migawkę). Pomaga wyjęcie akumulatora. Dwie różne karty pamięci, akumulator oryginalny (naładowany). Ktoś miał podobną przypadłość i znalazł rozwiązanie? Jeśli nie to po PPD wysyłam go na urlop do Apollo.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
wyślij na urlop :)

no mój zawias zakonczył się w serwisie w Paryżu. diagnoza: zacinanie migawki
Urlop nawet nie był zbyt długi, do 3 tygodni się wyrobili chyba

Skocz do: