M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Równomierne wyrównanie tła w fotografii reklamowej
Panowie i Panie macie jakiś sposób na równoczesne wyrównanie tła w fotografii reklamowej?
Sprecyzuję. Otóż mam przedmiot powieszony na białej ścianie, rozkład świateł jest nierówny, oświetlenie naturalne, a lampy błyskowe produkują za dużą ilość cieni i nie wchodzą w grę. Próbowałem z 4 lampami w różnej konfiguracji i zawsze pojawiają się cienie i dość duże kontrasty. Chodzi o to, żeby produkt był wyeksponowany na równomiernie oświetlonej ścianie o natężeniu. Domyślam się że jeden ze sposobów to lasso i jazda po przedmiocie. Znam metodę, pracochłonna i efekt mizerny ze względu na charakter przedmiotu na krawędzi - o prostych zapomnijmy. Druga metoda używana przeze mnie to pędzle i filtry połówkowe w LR. Mniej pracochłonna, ale nadal zajmuje trochę czasu, niestety wynik jest niejednolity tzn. bardzo trudno uzyskać na całości idealnie równe natężenie światła. Czy są inne metody, może PS ma jakiś magiczną róźdźkę albo gimp albo corel paint. RATUNKU!!!

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Najprościej by było porządnie rozplanować zdjęcie, czyli odsunąć przedmiot od ściany, i osobno oświetlić i przedmiot i ścianę np. http://strobox.com/portrait/20346 http://strobox.com/still_life/20574 http://strobox.com/headshot/20950 http://strobox.com/fashion/21316 ewentualnie zastosować modyfikatory światła to tych lamp.

Jeśli są jakieś metody szybkiej i ładnej korekcji tła, to też bym z chęcią o nich usłyszał, bo robiłem zdjęcia na ścianie z drewnem na niej i też nie mogę tego ogarnąć :-(

To są żaluzje i rolety. Nie ma możliwości fizycznie tego zawiesić w próżni choć pomysł niezły. Wtedy tło byłoby równomierne. Ale niemożliwościowe do wykonania.

[ Dodano: 2013-05-06, 14:50 ]
Na razie walczę tym co mam legalnego czyli corel. Próbuję wylewać farbę i zmieniać pokrycie i inne parametry. Nie jest to łatwe do ogarnięcia.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zapodasz przykład?
Jeżeli masz aż 4 źródła światła, to tym bardziej nie rozumiem problemów - stąd prośba o coś, co zilustrowałoby problem.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
M.K napisał/a:
To są żaluzje i rolety. Nie ma możliwości fizycznie tego zawiesić w próżni choć pomysł niezły. Wtedy tło byłoby równomierne. Ale niemożliwościowe do wykonania.
[...]

Nie w próżni tylko na drążku miedzy dwoma statywami/drabinami/czymkolwiek. Nie da się?
A może, taki dziwny pomysł, to obiektyw winietuje?

Nie wchodzi w grę zawieszenie jej w oddaleniu od ściany, musi być przymocowana do ściany, naświetlenie lampami nie wchodzi w grę z bliska bo tworzą się cienie, próbowałem z softboxami i bez i parasolkami. Więc pozostaj oświetlenie naturalne z okna. Bezcieniowe i miękkie światło. Niestety ściaana nie jest równomiernie pokryta światłem bo otoczenie sprawia,że w różnym stopniu jest pochłaniane, inaczej odbija światło podłoga, inaczej sufit, inaczej ściany. Obiektyw oczywiście winietuje, jak większość konstrukcji, ale to pikuś. LR i RAW i po temacie winiety. Na razie corel odpadł, wszystko co generuje jest kiepskie po wylaniu farby w różnym sposobie mieszania. Panowie i Panie musi być jakiś sposób. Nie ma mowy!!!

[ Dodano: 2013-05-06, 16:25 ]
No i to nie są jakieś wielkie różnice. Nie mówimy tutaj o 2 ev czy nawet 1. W grę wchodzi 0,5, ale przy sprzedaży produktów wyłącznie z internetowego sklepu to ma ogromne znaczenie. Fotografia musi być estetyczna, kupujący musi pragnąć przedmiotu, kupuje go wyłącznie oczami, a na dodatek musi być prawdziwa w granicach dobrego smaku. Panowie i Panie cudowny byłby pędzel w LR w którym zadawalibyśmy do jakiego poziomu ma wyciągać światła - np. 85 procent i nie więcej w odniesieniu do jakiejś skali np. szarości. Taki inteligentny pędzel z tym jak obecnie działa, mianowicie rozpoznaniem krawędzi to byłaby bajka. 2 minuty i fotografia idealna, perfekcyjnie oświetlone tło. Kto ma kontakt ADOBY?

[ Dodano: 2013-05-06, 16:28 ]
Jest jeszcze opcja zakupu 4 blend białych i ograniczenie wpływu otaczającego świata właśnie nimi. Hmm...a może samemu wykombinować blendy? Co myślicie? Koszt zerowy, próba możliwa. Musze je wykonać.

[ Dodano: 2013-05-06, 16:31 ]
Tak sobie myślę, że aby światło rozkładało się równomiernie to musi od źródła padać na płaszczyznę fotografowaną pod kątem prostym, czyli to że okno nie ma dyfuzora w postaci np. białego tiulu też powoduje zmianę padania promieni.

[ Dodano: 2013-05-06, 16:36 ]
Stąd pojawia się niewielkie zniekształcenie oświetlenia płaszczyzny. Powód znany, teraz temu trzeba zaradzić. Najpiękniej byłoby mieć atelier na dachu ze świetlikami. Wielcy wiedzieli, że to najlepszy sposób na łapanie światła. Ech...

[ Dodano: 2013-05-06, 16:44 ]
A może kule na lampy? Macie doświadczenie z takim typem oświetlenia. Nie ukrywam, że na lampach byłoby najwygodniej ze względu chociażby na stabilność barwy i natężenia. Kule do lamp ponoć dają najbardziej miękkie światło czyli takie sztuczne okno.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
A może użycie Viveza 2 z Google Nik Collection by pomogło?

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
M.K, wklej nam zdjęcie, zobaczymy jak plan wygląda, i może ktoś nawet wymyśli prostą metodę naprawy, bez patrzenia trudno przynajmniej mi cokolwiek sobie wyobrazić.

Jak chcesz zasłaniać światło to nie białą blendą, tylko taką przeszkodę czarną (patrząc od góry wygląda to tak: < , tzn takie dwie czarne płaszczyzny które razem stoją stabilnie, ewentualnie jedna dociążona np. wypełnionymi cementem puszkami po farbie).

A nie możesz np. lamp skierować na ścianę za Tobą? Otrzymasz wtedy ogromną płaszczyznę odbicia przez co światło powinno być strasznie miękkie. Jednak najlepiej jakbyś pokazał zdjęcie, dodatkowo możesz zrobić plan pokoju ;-) .

Najlepiej to w ogóle podaj wymiary pokoju, kolory ścian, sufitu, podłogi, co się w nim znajduje, jakie masz lampy, softboxy itp. to może spróbujemy narysować jak poustawiać wszystko i wypróbujesz parę możliwości jeszcze. Bo jak tak patrze na zdjęcia karniszy i rolet w internecie to wydaje mi się że da się to równomiernie oświetlić, chyba że robisz coś gabarytowego typy roleta antywłamaniowa na cały balkon, to będzie może ciężko, ale z 4 lampami też nie powinien być problem.

Panowie pokój, a raczej studio - to powierzchnia około 25 m2 6x4 i trochę, ściany czarne, sufit biały, podłoga panel imitujący bukowe drewno. Próbowałem odbicia od sufitów 3 lamp z dyfuzorami, dyfuzory raczej potężne, lampy 400ws plus czwarta na aparacie 50lp ale pracująca jako wyzwalacz. Wrzuciłbym foty, ale ja nie posiadam żadnego konta, nigdzie się nie reklamuję, nie mam strony internetowej. Po prostu pracuję, a to co zrobię jest moją reklamą. Więc mimo szczerych chęci wrzucenia i uzmysłowienia Wam tematu nie mam jak. Szkoda, że tutaj nie mogę chwilowo wrzucić. No ale taka gra jakie zasady.
Co do czarnych paneli pochłaniających światło, to mi chodzi raczej o wzmocnienie światła tak, aby ściana była bliska 100 procentowej białości bez niuansów, bez cieni, bez przejść tonalnych. Używając lamp otrzymuję cienie, też nie są duże ale te różnice powodują, że muszę dodatkowo pracować nad każdą fotografią....hmm chodzi o to, żeby fotografia po edycji wyglądała jak obrazek z corela, bez cieni na idealnym tle. I dlatego temat założyłem, aby podzielić się tym co wiem i uzyskać pomoc w tym czego nie wiem - tak aby otrzymać prosto z aparatu fotografię, której nie trzeba będzie męczyć przez 20 minut aby wyglądała tak jak chcę. :shock:
krótko mówiąc :-D

[ Dodano: 2013-05-07, 06:39 ]
Viveza hmm. Mam nawet legalną. Kurde flak zapomniałem. Wciąż siedzę w LR lub Corelu, często w Silver efex a o poczciwej Vivezie zapomniałem. Spróbuję. Powinna dać radę. Mówiłem, że co "dwie głowy to nie jedna"!!!

[ Dodano: 2013-05-07, 06:47 ]
Panowie i Panie Viveza okazała się zwycięzcą naszych zmagań. Minuta roboty i tło jednolicie białe. Dziękuję wszystkim za angaż i pomoc. Do następnego problemu.
;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
I na tym koniec?
Program załatw "za nas" robotę?
Po co wiedza i doświadczenie ?

Witam. W takim razie zamieniam się w słuch i czekam na przydatne informacje, nie teorie wyssane z palca. Powtórzę pytanie - jak uzyskać idealnie oświetlone tło w fotografii reklamowej wiszącej rolety/żaluzji na białej ścianie. Wszelkiego typu niuanse w przejściach tonalnych, oraz dodatkowe cienie pojawiające się tuż przy krawędziach roleta ściana spowodowane lampami błyskowymi nie są mile widziane. Zapraszam do dyskusji i eksperymentów. No i czekam wytrwale. Może jest sposób na pokonanie problemu już na etapie fotografii.

[ Dodano: 2013-05-07, 08:06 ]
Acha, żeby sprawa była jasna roleta koniecznie musi być cała, prawa i lewa strona, dół i góra. Kąt patrzenia 45 stopni do płaszczyzny ściany, obiektyw szeroki, tak aby uzyskać głębię, aparat i jego płaszczyzna matrycy ustawiony tak, aby nie tworzyć krzywych, środek wysokości rozwiniętej rolety.

45 stopni ?

[ Dodano: 2013-05-07, 11:07 ]
M.K napisał/a:
Kąt patrzenia 45 stopni do płaszczyzny ściany, obiektyw szeroki, tak aby uzyskać głębię, aparat i jego płaszczyzna matrycy ustawiony tak, aby nie tworzyć krzywych,

jesteś pewien tego ?
M.K napisał/a:
W takim razie zamieniam się w słuch i czekam na przydatne informacje, nie teorie wyssane z palca

i tego jak piszesz i czego wymagasz?pomijając to co wcześniej napisali koledzy?
Cytat
Zapodasz przykład?
Jeżeli masz aż 4 źródła światła, to tym bardziej nie rozumiem problemów - stąd prośba o coś, co zilustrowałoby problem.

darkduch napisał/a:
M.K, wklej nam zdjęcie, zobaczymy jak plan wygląda, i może ktoś nawet wymyśli prostą metodę naprawy, bez patrzenia trudno przynajmniej mi cokolwiek sobie wyobrazić.

darkduch napisał/a:
Najprościej by było porządnie rozplanować zdjęcie, czyli odsunąć przedmiot od ściany, i osobno oświetlić i przedmiot i ścianę

To wszystko da sie zrobić tylko trzeba chcieć wkleić zdjęcie. DOKŁADNIE pokazać jaki produkt chcesz sfotografować (żaluzje okienne wieszałem wielokrotnie do zdjęć - tyle że jako przeszkadzajki świetlne. Ale system zawieszenia nie różnić się będzie zbytnio...

Panie Fafniak nie baw się w osobistego obrońcę przedmówców. Każdego wysłuchałem i każdemu odpowiedziałem. Dla każdego byłem grzeczny, nikogo nie skrytykowałem ostro. Prosiłem o pomoc we wskazaniu programu lub jakiegokolwiek sposobu na rozwiązanie problemu. Dla mnie jego rozwiązaniem nie jest tylko i wyłącznie rozwiązanie go na poziomie fotografii, bo wszyscy wiemy, że jest ona obarczona wieloma błędami. Po to są programy i umiejętności, żeby wyciągnąć co się da z tego co wypluje aparat. Niczego Panie Fafniak nie wnosisz do rozmowy oprócz zamętu i niepotrzebnych dewagacji.
A co do kąta to co nie podoba się? A może mi Panie Fafniak napiszesz, że lepszy 30 lub 38? Koniec tematu. Viveza potrafi miejscowo naprawić rozkład świateł, do tego stopnia, że na monitorze jest to niewidoczne. Pozdrawiam wszystkich szczerych poszukiwaczy swojej ścieżki fotograficznej.
Co do systemu zawieszenia i wykorzystania to ja fotografowałem rolety, i nie służą jako przeszkadzajki, lecz jako główny obiekt na który pada światło. Panie Fafniak czytaj dokładnie, a nie za wszelką cenę chcesz pokazać co wiesz i co umiesz, i co masz.

Obrońce ? Nie rozśmieszaj mnie
45 stopni do płaszczyzny ściany spowoduje że jeżeli będzie na niej zawieszona roleta żaluzja a do tego zastosujesz szeroki kąt (jak sam napisałeś) to zrobisz sobie ogromne skróty perspektywiczne/zniekształcenia. Chyba że chodzi o jakieś specyficzne ustawienie którego nie umiesz dokładnie opisać.
Co do reszty - nie mam zamiaru komentować
Jeżeli chcesz czegokolwiek dowiedzieć się to wklei co fotografujesz i jak jest ułożone/ustawione
Zawieszanie realizuje się na mocnych żyłkach napiętych i przymocowanych do sufitu i podłogi lub mocnych ciężklich statywów lub rozpór. Ale poniewaz to wszystko wiesz to rozumiem ze dalej nei muszę pisać
Pozdrawiam

Czyli tak jak myślałem - czysta dewagacja. Napinać na żyłkach to można firany. Roleta wraz z jej systemem rozwijania nie jest produktem lekkim, poza tym środek ciężkości nie przypada w miejscu mocowania, zatem siła g spowoduje, że żyłka będzie pracowała a cała roleta odegnie się jakby chciała wypaść przez okno. Wiem o czym Pnie Fafniak piszesz. Tyle, że mam wyobraźnie, która podpowiada mi, że to ścieżka utrapień i męki montażu, który mógłby być ale na stalkach. Do stalek w jakiś niewiarygodny sposób przyczepiony montaż rolety, korekta stalki w LR, PS czy czymkolwiek i czasowo wychodzimy dużo gorzej Poza tym roleta będzie podświetlona od tyłu co wpłynie na kolor i kontrast materiału, to nie jest człowiek. To co Pan poświęci na montaż, na mordęgę z ustawieniem i obciążeniem kilkudziesięciu różnych modeli ja 10 razy szybciej poprawię Vivezą nie tracąc na jakości w samej rolecie, tymbardziej, że to rolety typu dzień-noc więc raz widać co jest pod spodem a raz nie. Taki bajer. ;-)
Na przyszłość Panie Fafniak jak masz pomysły jak rozwiązać problem jak w/w z żyłką to napisz wprost i nie komentuj, że koniec, że już, że jeszcze można coś wymyślić. Byloby mniej słów, które nie wnoszą nic do tematu - poza ostrzeżeniem, że to ślepa uliczka. Jeśli nie wierzysz Panie Fafniak to powieś coś na elastycznej lince - coś co ma mocowanie mimośrodem.

[ Dodano: 2013-05-07, 12:26 ]
Co do kąta. To są wymogi zleceniodawcy, i powiem, że rolety wyglądają dużo lepiej niż "en face". Ich wygląd jest dynamiczny i perspektywiczny.

Problem w tym że nie potrafisz dokładnie opisać JAK ma to wyglądać
Nie chcesz wstawić przykładowego zdjęcia
Ale żądasz pomocy i wyśmiewasz rozwiązania które powstają dlatego że nie potrafisz lub nie chcesz opisać/pokazać dokładnie tego co robisz a co chcesz osiągnąć. Takie postępowanie zaliczyłbym do trollingu
Co do podwieszania na żyłkach - to nie dywagacja - wieszaliśmy już różne rzeczy od lekkich po bardzo ciężkie - rolety nie są tu jakimś ewenementem.

Faktycznie myślę że szkoda klawiatury - pozostań chłopie w swoim świecie - zdrowia i wielu zleceń życzę

Yhm.

Skocz do: