rawok  Dołączył: 08 Sie 2013
  [K-5] Zbyt długi czas zapisywania się zdjeć na karcie pamięc
Witam, otóż mam taki problem posiadam kartę pamięci Transcend SDHC Ultimate UHS-1 16GB Class 10 i podczas zrobienia zdjęcia w formacie RAW, zdjęcie na tej karcie pamięci zapisuje się dobre kilka sekund. Nie wiem czy za dużo wymagam od Pentaxa czy po prostu jakoś nie chce za dobrze współpracować z tą kartą.

PS. Z tego co można wyczytać ta karta ma prędkość zapisu rzędu ~45 MB/s, a przecięty RAW ma wagę ~20MB.

Kadet80  Dołączył: 28 Lis 2013
masz wlaczone "ulepszacze".
kompensacja przepalen, kompensacja cieni - wylacz to

rawok  Dołączył: 08 Sie 2013
Problem w tym, że te opcje mam wyłączone.

Kadet80  Dołączył: 28 Lis 2013
Sprawdz szybkość karty w czytniku (są różne banchmarki które Ci w tym pomogą). Może to jakaś podrobka.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Kompensacja cieni i świateł nie spowalnia zapisu. Aparat i tak woła/zapisuje zdjecia więc mu nie zrobi różnicy jak zastosuje nieco inna krzywą niźli ta neutralna. Ciagle to te same (praktycznie) operacje.
Za to poprawianie (korekcja) geometrii i zmniejszanie aberracji to już poważne dodatkowe operacje i ich właczenie ostro spowolni proces obróbki zdjęć. Sprawdź czy ich nie masz włączonych. To najczęstszy powód i to bym obstawiał jako twój "spowalniacz".

Poza tym w K-5 warto zrobić update oprogramowania wewnetrznego (firmware). Na tym startowym (bodajrze wersja 1.0) aparat znacznie mniej efektywnie wykorzystuje pamięć wewnetrzną. Po update wzrasta ilośc zdjęć jakie można zrobić zanim dojdzie do przepełnienia bufora (i spowolnienia aparatu w wyniku tek zjawiska). Ale na szybkość obróbki pojedynczego zdjecia to nie ma wielkiego wpływu (jeżeli w ogóle).

Skocz do: