cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
  SRW > DNG różnica wielkości
temat zasadniczo wynika tylko z mojej czczej ciekawości, ale jednak nie daje mi to spokoju: dlaczego samsungowy RAW czyli SRW przekonwertowany adobowskim DNG Converterem traci połowę swojej "wagi"? Oryginalny SRW "waży" przeciętnie ponad 33 MB. Zamieniony na DNG - ma już "jedynie" ok. 16-17 MB.
Ktoś potrafi mi - laikowi - to zgrabnie wytłumaczyć?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jest oprócz konwersji kompresowany.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
cypis, do tego służy wlaśnie kompresja bezstratna :)

czy to jest istota DNG? Bo DNG wychodzące z mojej K20D nie są jakoś specjalnie chudsze od pentaksowych RAWów.

pe72  Dołączył: 13 Paź 2010
cypis, to nie jest istota DNG, to jest tylko kwestia kompresji, która jest chyba domyślnie włączona w Adobe Converter

Piotrek K  Dołączył: 16 Lis 2009
Mam nieco inne przemyślenia, ale zaznaczam że oparte są o RAW-y z NX-5. Największa różnica w "wadze", jest jeśli przy konwersji zaznaczy się w opcjach, żeby konwerter nie dołączał jpg-a do podglądu. Być może, w samsungowym rawie jest pełnowymiarowy jpg, a te są generalnie duże i kiepskie.

Pozdrawiam,
Piotrek

pe72 napisał/a:
to jest tylko kwestia kompresji

rozumiem, że ta kompresja nie zubaża w jakiś sposób takiego skompresowanego DNG w stosunku do SRW i można adobowskiego konwertera używać bez obaw

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nie zubaża, bo to jest kompresja bezstratna

cypis, z tego co można wyczytać tutaj: http://www.adobe.com/spec...8.1_ReadMe.pdf, stosowana jest kompresja bezstratna.
Kwestia dużej różnicy w wielkości pliku pomiędzy SRW a DNG może wynikać także z tego o czym napisał Piotrek K. Sprawdź swoje ustawienia. Spróbuj tez w opcjach konwertera wyłączyć opcję kompresji i wtedy porównaj "wagę" plików.
Prawdę mówiąc rzeczywiście jest spora różnica pomiędzy SRW z aparatu a DNG - chyba zbyt duża jak na samo użycie kompresji (stąd możliwe, że coś w tym pliku jeszcze dodatkowo się znajduje)
W przypadku mojego k-x różnica pomiędzy PEF a DNG jest pomijalna, często PEF był mniejszy

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
W przypadku mojego k-x różnica pomiędzy PEF a DNG jest pomijalna, często PEF był mniejszy
dzieje się tak dlatego, że w nowych aparatach Pentaxa zarówno PEFy jak i DNG są kompresowane, więc nie będą znacząco się różnić w rozmiarze

natomiast w starszych puszkach Pentaxa (np k10d) kompresowany był tylko PEF, natomiast w przypadku DNG kompresja nie była używana i wtedy różnica wielkości plików była znacząca (np PEF - 11MB vs DNG - 16MB -> czyli DNG był o 45% większy)

Dziękuję :-D chyba już wiem wszystko. Temat można, jak myślę, zamknąć.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
Tak się podepnę, czy jest jakaś istotna różnica między PEF a DNG?

kelus napisał/a:
Tak się podepnę, czy jest jakaś istotna różnica między PEF a DNG?

Moim zdaniem żadna.
DNG pomyślany był jako jednolity format zapisu dla RAW-ów, bo każdy z producentów aparatów miał i ma swój własny.
Zwrócić jednak należy uwagę, że bodajże w ostatniej specyfikacji DNG dodano opcję stratnej kompresji

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
pe72 napisał/a:
w ostatniej specyfikacji DNG dodano opcję stratnej kompresji

która jest używana w LR5 jako tzw Smart Preview, dające w praktyce zmniejszone RAWy. Bardzo przydatne, jak ma się starszego kompa, bo można pracować na sRAW, czego prosto z puszki zrobić się nie da.

Skocz do: