piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
PENTAX - bez przyszłości
Byłem dzisiaj w sklepie Euro agd. Szukając Pentaxa na półkach z lustrzankami znanych marek. Oczywiście nic nie było. Zagadałem do doradcy klienta. Ten odpowiedział, że lustrzanki marki Pentax nie będą wystawiane w tym sklepie i innych sklepach Euro AGD, jest to spowodowane decyzją centrali w Warszawie. ( Jedyne odstępstwo będzie wtedy kiedy klient zamówi Pentaxa ale go nie odbierze wtedy to trafi na półkę). Co więcej po podejściu do komputera ze specjalną stroną euro agd dla "klienta" nie było w ofercie k-50 (!) Dopiero po podejściu do komputera sprzedawcy usytuowanego w rogu sklepu za "górami za lasami" odnalazł Pentaxa.

Jest naprawde źle. Z tego wynika że praktycznie wszyscy starają się jak tylko mogą aby zablokować dystrybucje Pentaxa w Polsce i robią to naprawdę dobrze...

:(

Sent  Dołączył: 06 Lip 2010
Faktycznie też zauważyłem, że w Euro RTV AGD nie ma już Pentaxa, ale za to w ostatnich gazetkach Selgrosa widziałem promocje na nie, więc się jeszcze nie ma czym martwić :) I tak większość z nas kupuje sprzęt przez internet, a nawet ja zamawiałem swojego przez internet w Euro RTV AGD, bo nie było w sklepie ;-)

Sent napisał/a:
Euro RTV AGD nie ma już Pentaxa

Okej. Ale niedzielni kompaktowcy gdy szukają lustrzanki to co myślisz, że kupią gdy bedą w takich sklepach jak fotojoker albo sigma pro centrum ( nazwa już chyba wskazuje co kupią).
W fotojokerze są wyznawcy od n i c.

Skoro Apollo nie chce Pentaxa to dlaczego go nie odda komuś innemu. Czy Pentax nie widzi co się dzieje w Polsce/?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Szkoda. Mieli rozsądne ceny na sprzęt, zwłaszcza przy zakupach ratalnych. Ale jak nie chcą na nas zarobić to ich problem.

Enzo napisał/a:
Szkoda. Mieli rozsądne ceny na sprzęt, zwłaszcza przy zakupach ratalnych. Ale jak nie chcą na nas zarobić to ich problem.

Chcą przez internet. :roll:

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Proponuję, abyśmy rozpoczęli głodówkę. Każdy wybiera sobie najbliższy punkt Euro RTV AGD. Zaczynamy od jutra przez tydzień ... na początek.

Mirro  Dołączył: 03 Sty 2013
Na Euro chyba świat się nie kończy... Ja uważam, że Pentax to marka której nie kupuje się "z półki" (przynajmniej jeśli chodzi o lustrzanki). Decyzja o zakupie lustrzanki Pentaxa jest niemal zawsze decyzją bardzo przemyślaną, więc i czas oraz miejsce zakupu to nie typowy "spontan". A jeśli chodzi o spontaniczną możliwość zakupu, to ostatnio widziałem K-30 na półce w Auchanie.

piotrek0001 napisał/a:
Chcą przez internet. :roll:

No to mają konkurencję ;-) Kompaktów już nawet w internecie nie ma ale to pewnie kwestia polityki Ricoha (ich też nie widzę).
BTW w mojej wsi można Pentaksa pomacać tylko w Auchan. Czasem się zdarzy w MM ale to już musi być wielkie święto (albo bardzo ciężki poniedziałek).

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
piotrek0001 napisał/a:
Jest naprawde źle. Z tego wynika że praktycznie wszyscy starają się jak tylko mogą aby zablokować dystrybucje Pentaxa w Polsce i robią to naprawdę dobrze...

Ale chyba nie przejmujesz się tym zbytnio ? Bo ja wogóle, jak będe chciał sobie cokolwiek kupić co mnie się podoba bez względu na obowiązujące jakieś chore 'trendy' to kupię sobie to w sklepie w niemczech,belgii,albo chociażby w czechach;
a z tego typów sklepu typu EuroRTV w Polsce wogóle niekorzystam, już prędzej udam się do jakiegoś sklepu specjalistycznego z foto.

Mirro napisał/a:
widziałem K-30 na półce w Auchanie

Bielski skowronek ma bardzo dobre ceny na Pentaksa. Też widziałem K-30 ale jakby popytać to i K-5II by się pewnie znalazło.
sołtys napisał/a:
Proponuję, abyśmy rozpoczęli głodówkę.

"Chleba i Hasselblad-ów!"

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
piotrek0001 napisał/a:
kupią gdy bedą w takich sklepach jak fotojoker

Fotojoker zaprzestał sprzedaży Pentaksa około 8-miu lat temu i nie spowodowało to zamknięcia ostatniego garażu.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
piotrek0001 napisał/a:
Jest naprawde źle.
Zależy Ci? Lajki też nie ma i co? :mrgreen:

sołtys napisał/a:
Proponuję, abyśmy rozpoczęli głodówkę.
Jestem za, bo właśnie zjadłem za duży obiad.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
piotrek0001, przywołujesz ducha pankroka- mam nadzieję, że to nie z powodu taniego wina? ;-)

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Wszystko jest ok, wszystko jest good.Zaprzestali bo chca wyprzedac wszystkie sztuki jakie maja i zaczna sprowadzac nowa generacje lusterek ;)To tak jak z laptopami era core2duo sie skonczyla na rzecz procow z przedrostkiem "i: :D WIec tylko czekac az pelna klatka sie pojawi ;) joke:D

Pozdrawiam.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
A dlatego nie ma, bo nie ma żadnego marketingu u nas tej marki ;) jakby na byłej centrali KC w stolicy postawić obok logo Ricoha również i słowo "Pentax" to pewnie wszyscy by się pukali w czoło o co chodzi.

Nigdy nie kupuje w sklepach takich jak RTV Euro, czy podobnych. Nie mam jakoś do nich zaufania, tak jak powiedział już ktoś w tym wątku - wszystko idzie przez internet lub przez forumową giełdę.

Jak będzie popyt na sprzęt dla mas te firmy to pewnie się pojawią i nie tylko w RTV ;)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
x4rd napisał/a:
Nigdy nie kupuje w sklepach takich jak RTV Euro
Kupiłem tam DA21 i jestem baaaardzo zadowolony.

Penteusz  Dołączył: 27 Mar 2012
Pentagram napisał/a:
RTV Euro

Mój K-5 też stamtąd pochodził, później był jeszcze Canon. Obydwu już nie mam, ale ze sklepem problemów nie było. A Canona zamówiłem po prostu przez telefon. Łatwo, szybko, odbiór w sklepie.

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
Mirro napisał/a:
Decyzja o zakupie lustrzanki Pentaxa jest niemal zawsze decyzją bardzo przemyślaną,

I dlatego tak mała sprzedaż, bo olbrzymia większość ludzi nie kupuje w sposób "bardzo przemyślany"

(wbrew pozorom, to wcale nie dowodzi, że są głupi. Badania psychologiczne, które jakiś czas temu czytałem dowiodły, że człowiek ewolucyjnie jest wyposażony w "intuicję" (nie tylko kobiety), dzięki, której optymalizuje wybór w przypadku gdy kryteriów jest zbyt wiele, lub ich nie zna. Zresztą już dawno Stasiek Lem pisał, że człowiek wygra z komputerem/robotem własnie dzięki intuicji)

A jak, nawet najlepsza intuicja, ma brać pod uwagę pentaksa, skoro ktoś nie wie, że taka marka w ogóle istnieje?

Ganesha  Dołączyła: 15 Cze 2013
komisarz napisał/a:

A jak, nawet najlepsza intuicja, ma brać pod uwagę pentaksa, skoro ktoś nie wie, że taka marka w ogóle istnieje?

I od tego właśnie jest intuicja, by takiego pentaksika wybrać ;-)

Ganesha napisał/a:
I od tego właśnie jest intuicja

Jak pisał jeden Angol: Wydaje mi się, że (Pentaksa) widzę. Gdzie? Przed oczyma duszy mojej.

Skocz do: