jacekni  Dołączył: 13 Lut 2009
różne kolory przeglądarce i w ps
mam problem z kolorami w PSie i w systemowej przeglądarce, ale nie tylko. W kilku różnych programach jest w różnych odcieniach ukazana ta sama kolorystyka. Czy to systemowa czy Infraview czy inna przeglądarka za każdym razem rożni sie kolorystyka. Jakiemu oprogramowaniu mam wierzyć najbardziej, czy może PS? Kalibracja monitora zrobiona, ale słyszałem co nieco, że można te różnice jakoś wyrównać, ale nie mogę znaleźć informacji mówiącej o tym. Może ktoś z szanownych forumowiczów wie coś nt temat?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
mało wiem... nic...
W IE (edit: tu się zdziwiłem, bo nie obiło mi się o uszy...), Maxthonie i Operze mam OK, a w Firefox`ie (używam na tym forum) i Chrome niestety nie :-( [ICC version 2 profiles only]. A ponoć FF lepiej zarządza(-ł?) barwą (profilami?). Ktoś podpowie co powininem zrobić/ustawić? Czy mogę sobie to "olać" i ICC v.2 wystarczy?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Rafi, w Firefoksie w pasku adresu wpisz:
about:config
i uaktywnij obsługę profilu v4 zmieniając wartość:
gfx.color_management.enablev4
z false na true.

A "jak nie dźwiedź to nie wiem". ;-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Rafi napisał/a:
W IE, Maxthonie i Operze mam OK (się zdziwiłem, bo...)
A to ciekawe, bo nie są zarządzane... :-P

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
gebi - coś jeszcze oprócz tego bym musiał zmienić, ponieważ nie poskutkowało...

Ale jednak temat "oleję". Korzystam świadomie i celowo jedynie z sRGB i za wyjątkiem stron testowych (takich jak ta wyżej) obrazy w sieci wyświetlają mi się poprawnie (albo precyzyjniej: w każdym używanym programie tak samo /lub ja nie widzę różnic/).

Wczoraj, całkiem "zielony", tylko zapytałem o FF i Chrome, dziś parę wyrywkowych uwag o icc v.4 przeczytałem i trafiłem też na takie, które wręcz nie zalecają ustawiać v.4 w FF. Tym bardziej sobie odpuszczę...

Gwiazdor, ale tu nie chodzi o proste czytanie profilu zdjęcia, tylko pełny CMS, czyli respektowanie profilu monitora. Nie chce mi się instalować Opery, żeby to sprawdzić, ale wątpię by się tym nie chwalili jeśli zaimplementowali tę funkcję.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
jaad75, zaraz pewnie napiszesz, że się nie znam (i będzie to zgodne z prawdą :-> ), ale profil monitora to chyba system powinien uwzględniać, a nie program?

Gwiazdor, w Windows niestety nie - aplikacja musi być w pełni "color aware".

Skocz do: