Robert29  Dołączył: 27 Sie 2008
Problem z wyborem drukarki - nowa czy używana
Witam
Od kilku dni nurtuje mnie problem dotyczący kupna drukarki, a mianowicie nowa czy używana.

Zdecydowałem się na drukarkę EPSON P50

- używaną można kupić w dobrym stanie ( przynajmniej w opisie tak jest ) 200 - 250zł + tusze lub CIS 120zł = około 400zł z kosztami wysyłki
- nowa z tuszami startowymi ~ 580 - 620 zł. + CISS 120zł = ~700zł gwarancja 2 lata

Problem
- 300zł nie leży na drodze można kupić trochę papieru foto i tusz lecz jak drukarka padnie po 2 miesiącach to 400zł w plecy i ponowny dylemat.

A może inna propozycja - rozwiązanie

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Ja mimo wszystko namawiałbym Cię na zakup nowej.. Papier np.możesz kupić w następnym miesiącu, a masz pewnośc że z drukarką jest wszystko OK. Drukareczka imho zacna :-) ja mam akurat jej modyfikację z fabrycznym CISS'em (zwaną L800).

Decyzja podjęta, po burzliwych przemyśleniach padło na nową drukarkę ( 578 zł zamówiona na poniedziałek ) na razie bez CISS.
jeszcze jedno pytanie gdzie najlepiej kupić CISS i czy konieczne jest zrobienie profilu ICC do CISS

Jeszcze przyszedł mi do głowy taki pomysł:
na pewno niektórzy koledzy wykonywali taki profil dla swoich drukarek, jakby tak otworzył temat posiadanych profili ICC ci co kupili mogli by odsprzedać za symboliczną kwotę, zwrot kosztów przynajmniej częściowy
Lub szukam chętnych do wspólnego wykonania profilu ICC dla drukarki ......
Wiem że każda drukarka nawet ten sam model to inna bajka ale warto zaryzykować np za 20 zł

przykład:

Profil ICC
- drukarka Epson (model )
- papier (model)
- wykonane dla ( kartridż oryginał, zamiennik, CISS producent , sprzedawca )
- tusz (marka, producent, itp)
- inne dane .....

Dzięki za odpowiedź

Penteusz  Dołączył: 28 Mar 2012
Trochę dziwi mnie fakt, że natychmiast po wydaniu niemałej kasy na nowiutką drukarkę szuka się jakiegoś paskudztwa, by ją tym zalać, bo pieniędzy szkoda.
A oryginalne tusze - ooo, to cenowy kosmos!
Kupiłem niedawno na znanym portalu aukcyjnym komplet oryginalnych tuszy Claria do Epsona (6 pojemników) w cenie 139zł. Rzeczywiście nie do wytrzymania. ;-)

Penteusz napisał/a:

A oryginalne tusze - ooo, to cenowy kosmos!
Kupiłem niedawno na znanym portalu aukcyjnym komplet oryginalnych tuszy Claria do Epsona (6 pojemników) w cenie 139zł. Rzeczywiście nie do wytrzymania. ;-)

Ile ml mają te tusze 7 ml ?

czy tusze dostępne na rynku są aż tak złe

jeden z kolegów zalewa CISS'a tuszami do Epsona L800, cena za kolor 42pln za 70ml.

Robert29,
Robert29 napisał/a:
Ile ml mają te tusze 7 ml ?

czy tusze dostępne na rynku są aż tak złe

7ml, tak jest skonstruowana drukarka.

Aby sprawdzić jakość wszelakich zamienników należałoby poświęcić drukarkę dla eksperymentów, żegnając się przy tym najczęściej uroczyście z gwarancją. Co z jakością wydruków - nie mam ochoty na takie eksperymenty i nie mam pojęcia, czy byłaby jedna masakra, czy coś, co udałoby się przeżyć na 13x18 na przykład. W tym formacie jeszcze wszystko może być ładne.
Nie odzieram z czci i wiary stosujących zamienniki, tylko czasem się dziwię temu automatyzmowi w ich poszukiwaniu zaraz po kupnie drukarki.
Jeśli ktoś drukuje incydentalnie, bo uznaje, że godne są do tego jedynie wybrane, najlepsze zdjęcia, to tu nie mam wątpliwości, że oryginalne tak tusze, jak i papiery przeznaczone do odpowiednich gatunków (ważne) są właściwie nieodzowne.
Jeśli komuś drukarka służy do prac biurowych - sensowne są tanie zamienniki.
Jeśli na koniec ktoś drukuje sporo, a przeważają odbitki 10x15 dla rodziny i znajomych - niech się nad wyborem tuszu głowi.

squonk napisał/a:
jeden z kolegów zalewa CISS'a tuszami do Epsona L800, cena za kolor 42pln za 70ml.

6 sztuk 262 zł to dla niektórych ( dla mnie ) spora kwota biorąc pod uwagę że będę ja wykorzystywał wyłączne dla własnych potrzeb .

Zaraz ktoś napisze że 100szt. odbitek kosztuje 40 zł to drukarki się nie opłaca kupować.
proszę o nierozwijanie tego typu wypowiedzi.

[ Dodano: 2013-02-22, 14:20 ]
Kolego Penteusz możesz powiedzieć ile można wydrukować zdjęć orientacyjne w formacie 10x15 na oryginalnych tuszach.
Pytam ponieważ nazbierało mi się trochę zdjęć.

252pln żeby być dokładnym :-) ale ja nie o tym :-) nikt nie mówił że zabawa w fotografię jest tania :-( można popróbować zamienniki, ale trzeba liczyć się jeszcze z kosztami profilowania...

Robert29,
Robert29 napisał/a:
Kolego Penteusz możesz powiedzieć ile można wydrukować zdjęć orientacyjne w formacie 10x15 na oryginalnych tuszach.

Nie mam pojęcia, gdyż nie drukuję w tym formacie. Wybrałem opcję pierwszą (patrz mój poprzedni post), jeśli chodzi o zastosowanie drukarki.
Informacje na temat ilości wydruków powinieneś otrzymać czytając specyfikację drukarki, wydanej przez jej producenta. W Internecie znajdziesz też strony z testami poszczególnych modeli drukarek.

I dodam jeszcze, jako jednak zwolennik jakości wydruku, że zaczynamy od onanizowania się sprzętem, kupujemy drogi aparat, jeszcze droższą szklarnię, a na koniec wszystko spieprzymy, bo nie dołożymy do interesu kilkudziesięciu groszy, a może nawet (o, zgrozo!) 2zł.
To ogólna uwaga, więc nie bierz jej do siebie.

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Nie do końca się z tym zgodzę. Zamiennik wcale nie musi oznaczać gorszej jakości. Przez ok 2 lata używałem poprzedniczki p50 czyli r285. Początkowo na tuszach oryginalnych, a potem na zamiennikach w buteleczkach. Wraz z tuszami przy ich zakupie otrzymałem profile ICC. Nawet bez ich instalacji różnica na wydrukach była praktycznie niewidoczna. Z drukarką także nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Nic nie zasychało, nie zatykalo się itp, a zdarzało się,że drukarka stała nieużywana przeszło miesiąc.
Obecnie używam r3000 i też przymierzam się do jakichś dobrych zamienników.

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
maxis napisał/a:
Zamiennik wcale nie musi oznaczać gorszej jakości
Pewnie masz racje ale też zależy od miejsca kupowania i od szczęścia bo np. można trafić na kiepski zamiennik albo można się naciąć kupując podróbę zwykle kupowanego zamiennika. Ta druga sytuacja kiedyś mi się zdarzyła i oszczędzanie wyszło dosyć drogo :-( .
Dla mnie osobiście zestaw tuszów z Epsona L800 jest idealnym rozwiązaniem. Komplet takich tuszów ( mam Epsona P50 ) wystarczy mi spokojnie na 2 lata drukowania. Pomimo ewidentnie wyższej ceny przynajmniej nie mam stresu zastanawiając się co właśnie wlewam.

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
To jest fakt, że zamienniki również trzeba kupować nie te najtańsze, a te o przyzwoitej jakości i najlepiej u sprawdzonego dostawcy. Również słyszałem juz o podróbkach zamienników.
Ja póki co mam pozytywne doświadczenia. Jakość porównywalna, a koszt kilkukrotnie niższy w stosunku do oryginalnych tuszy epsona. Być może w przypadku L800 wyglada to nieco inaczej i różnice cenowe nie są aż tak duże.

W pracy używamy zamienników pewnej firmy która daje mam gwarancje na drukarki w zamian kupna u nich. Spróbuję popytać czy jest możliwość prywatnie świadczenia takiej usługi. Używamy wyłącznie laserowych drukarek więc nie mam porównania co do tuszy, lecz jeśli chodzi o toner to nie odbiega do oryginału.

Robert29 napisał/a:
Używamy wyłącznie laserowych drukarek

Z tonerami do laserówek jest zupełnie inna bajka, jest dużo prościej. Poza tym niewielki zafarb na dokumencie nie wpływa istotnie na jego treść.
Ty naprawdę potrzebujesz po 300ml każdego koloru? Będziesz codziennie drukował A4?
Bo ja się martwię czy mi te 70-cio mililitrowe baniaki z Epsona L800 nie zestarzeją się wcześniej zanim je zużyje. Jeden baniak to odpowiednik 9-ciu oryginalnych kartridży.
Faktem jest, że ja na Epsonie drukuje tylko zdjęcia a do dokumentów mam inną drukarkę.

Właśnie dlatego kupiłem aby drukować na A4 choć format 10x15 też sporo będzie używany.
decyzje już podjąłem kupię w przyszłości CISS i tusze 70 ml od L800
Jeszcze jedno czy można drukować na płótnie.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
maxis napisał/a:
Zamiennik wcale nie musi oznaczać gorszej jakości.
Zamiennik może mieć taką samą jakość jak oryginalny tusz zaraz po wydrukowaniu ale nie koniecznie taką samą trwałość. Po kilku miesiącach albo latach może się okazać że wydruki zrobione przy pomocy zamienników wyblakną lub zmienią kolor.

berpa napisał/a:

Faktem jest, że ja na Epsonie drukuje tylko zdjęcia a do dokumentów mam inną drukarkę.

to tak jak ja. L800 wyłącznie do zdjęć, cz-b laserówka sieciowa do dokumentów :-)

Wczoraj dostałem swoją drukarkę Epson P50 po rozpakowaniu wszystko super, do momentu kiedy zobaczyłem ze niema tuszy startowych. Szlak mnie trafił dzwonię do sprzedawcy i dostaję informację ze w tej cenie producent nie daje tuszy ( 547zł ) z tuszami 623zł szlak mnie trafił . Nie wiem czy to wymysł sprzedawcy czy faktycznie epson ma taką politykę teraz miesiąc postoju i zakup ciss + tuszy L800.

[ Dodano: 2013-03-01, 11:35 ]
właśnie zrobiłem objazd po sklepach w poszukiwaniu tuszy, średnia cena to 55zł lecz w Mediaexpert tusze oryginalne są po 35,20zł pojemność ta sama , czy tu jest jakiś haczyk czy rzeczywiście może być taka cena.

Za dużo się nie spodziewaj po pierwszych tuszach bo sporo tego pójdzie na odpowietrzanie i pierwsze wypełnienie głowicy. Po mojemu to szkoda pieniędzy na kartridże jeśli chcesz kupić CISS-a.

Skocz do: