Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Zenitar 16mm - gumowy pierścień
Cześć, dawno mnie tu nie było ale mam pytanie techniczne, mianowicie rozsypała mi się
guma na pierścieniu regulacji ostrości. Macie pomysły jak to naprawić? Guma pękła w jednym miejscu po najkrótszej drodze czyli równolegle do osi obiektywu.
Myślę, że może być ciężko ją podkleić z uwagi na napięcie. Może da się czymś ją zastąpić/wymienić?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pewnie zwykła kropelka da radę i miejsce sklejenia będzie mocniejsze od całej reszty.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Szumak, skleić chyba najlepiej
plwk napisał/a:
Pewnie zwykła kropelka
CYJANOPAN będzie lepszy - troszkę dłużej schnie - kropelka zawsze najlepiej skleja palce :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Wszystkie cyjanoakrylowe kleje dają twardą i sztywną spoinę, będzie pękać. W dodatku będzie widać, bo na gumie dają spoinę białawą. Ja bym kleił butaprenem do pierścienia, a jeśli zostanie szczelinka, to zakitować ją plasteliną (czarną, w kolorze gumy).

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Butapren - sprawdziłem na tamronie. Trzeba tylko dobrze odtłuścić i uważać na wszelkie niepotrzebne zabrudzenia bo będą widoczne w postaci żółtych 'baboków' wiszących spod okładzinki.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
UWAGA!! Opary z klejów cyjanoakrylowych mogą powodować zmętnienie soczewek. Wszystko zależy z jakiego szkła są zrobione i od rodzaju powłok.

Skocz do: