weronka0  Dołączyła: 21 Maj 2011
[K-x] Namieszane w ustawieniach?
Witam,
posiadam lustrzanke K-x mam pewien problem i nie umiem sobie z nim poradzić ponieważ jestem amatorką i nie znam się na sprzęcie. Mój aparat robi zdj w trochę ciemniejszych pomieszczeniach natomiast jeśli skieruje na okno a jest bardzo jasno bądź wyjde na dwór niestety już nie. Kiedy chce zrobić zdj w wizjerze widze tylko czarny obraz odgłos robonego zdj niby jest ale nie zapisuje się nic jakby podczas robienia zdj zawieszał się nie wiem jak to opisać:/ co to może być? nie grzebałam w aparacie cały czas byłu takie same ustawienia. chyba że przez przypadek coś nacisnęłam co to może być??

A może zna ktoś dobry serwis we Wrocławiu żebym mogła powierzyć swój aparat w dobre ręce??
Proszę o pomoc

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
weronka0, może ktoś z wrocławskich pentaksjanów Tobie pomoże ?

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
Pokaż zdjęcia które nie wychodzą, te w pomieszczeniu(?). Zależy jaki masz pomiar ekspozycji - przycisk [INFO], pozycja po lewo, środkowy rząd.

Jeśli jesteś amatorką, to równie dobrze możesz zresetować ustawienia do fabrycznych, będą dobre. Aparat kupiłaś używany?
Przycisk [MENU] -> [zakładka z nr 3] -> Reset.

Brak podglądu w wizjerze i aparat nie robi zdjęcia - może masz włączony Live View (na ekranie wyświetla się obraz na żywo)?

Resetowałam właśnie ale to nic nie daje niestety.
W pomieszczeniu zdjęcia wychodzą normalnie natomiast na zewnątrz jak jest dość jasno niestety nie.
Jak robie zdj patrze przez wizjer i jest ok jak naciskam spust wtedy robi się czarno i się zawiesza chyba. Jak wyłączę cały aparat wtedy słychć jeszcze tak jakby dźwięk jak się kończy robić zdj.

[ Dodano: 2013-09-09, 17:53 ]
aha aparat kupiłam nowy ale to już z 2 albo 3 lata temu, do tej pory wszystko było ok.

[ Dodano: 2013-09-09, 18:20 ]
pomiar ekspozycji " wielosegmentowy"

ds  Dołączył: 19 Sie 2013
Przełącz kółko nastaw trybów fotografowania na zielony kwadracik. Wydaje mi się że masz ustawiną Tv z jakimś długim czasem. To że robi się ciemno w wizjerze to tak ma być jak aparat długo naświetla.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ewentualnie na P.

tak tylko że, nie zapisuje się żadne zdj wtedy tak jakby nie robiło się do końca. Czasami zrobi zdj na dworze a w domu nie a czasami na odwrót coś szaleje.

Przełączyłaś na zielony lub na P?

mam cały czas na zielonym. chodzi Ci o Auto pict. Próbuje nagrać jak zachoruje się mój aparat może będzie prościej ale ciężko tak samej :)na dwa aparaty

To nie wiem może migawka się kończy, trudno tak na odległość coś poradzić.

no właśnie na odległośc tym bardziej że ja nie znam tego fachowego języka i nie potrafie do końca opisać co się dzieje z moim aparatem ale dziękuje za chęć pomocy jak uda mi się nagrać film z reakcją aparatu to mam nadzieje że pomożecie:)

[ Dodano: 2013-09-09, 20:36 ]
http://youtu.be/6SpPt6_OyQo

mam nadzieje że ktoś pomoże. Troche słabo widać niestety

puksib  Dołączyła: 06 Mar 2012
próbowałaś zaktualizować firmware?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
weronka0, A próbowałaś zmienić kartę na inną ?

tak karte wymieniałam. a nie wiem co to jest firmware niestety. Czasami jest ok że zrobi zdj i w dużym oświetleniu też a czasami nie ani w słabym oświetleniu ani w dużym. Czego tak fiksuje nie mam pojęcia.

[ Dodano: 2013-09-09, 22:22 ]
doczytałam i powiem tak nie zmieniałam nic, nie aktualizowałam oprogramowania bo się na tym nie znam i nie chce swojego aparatu doprowadzić do ruiny. Gdyby ktoś mi polecił dobrego specjaliste we Wrocławiu to oddałabym go do przeglądu jakiegoś

Skocz do: