michas1975  Dołączył: 13 Wrz 2006
Jaki obiektyw wybrać?
Witam serdecznie szznownych zapaleńców Pentaxa-bez obrazy tak jak i ja.Kupiłem właśnie Tamrona 70-300 Di 4-5.6.W sumie jeszcze nie robiłem fotek na dworze a jedynie przez szybę i troche w domu macro.Nie wiem czy dobrze zrobiłem bo może powinienem kupić Sigma 70-300mm f/4.5-5.6 APO DG Macro a może Pentaxa da 50-200.Co myślicie drodzy członkowie forum.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja mam Pentaxa 50-200 (długi kit) i sobie chwalę. Jest to dobre szkiełko. Myślę też o czymś dłuższym, ale na tę Sigmę 100-300 nie stać mnie.

KUMM  Dołączył: 26 Kwi 2006
W tym dziale kilka wątków niżej, jest poruszony dokładnie ten sam temat, Sigma czy Tamron, proponuję poczytać, zdania podzielone, ale, ale michas 1975...zdaje się, że już wybrałeś... :-)

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Zastanawia mnie masochizm ludzki :roll: (bez urazy michas1975, ), przecież już kupiłeś, więc idz robić foty -sam zobaczysz czy Ci szkło pasuje. Jakbyśmy Ci napisali że kiszka to byś sprzedał i kupił Sigmę?
Porobić foty, a wieczorem przy :-B pooglądać i będzie wszystko jasne.

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
Re: Jaki obiektyw wybrać?
michas1975 napisał/a:
Witam serdecznie szznownych zapaleńców Pentaxa-bez obrazy tak jak i ja.Kupiłem właśnie Tamrona 70-300 Di 4-5.6.W sumie jeszcze nie robiłem fotek na dworze a jedynie przez szybę i troche w domu macro.Nie wiem czy dobrze zrobiłem bo może powinienem kupić Sigma 70-300mm f/4.5-5.6 APO DG Macro a może Pentaxa da 50-200.Co myślicie drodzy członkowie forum.

Dziwna kolejność... ale jak już go masz, to rób nim zdjęcia. W swojej grupie cenowej to nie jest złe szkło, Sigma byłaby porównywalna, Pentax też go nie masakruje. Był już obszerny wątek (wątki) na ten temat. Sam wybrałem właśnie ten obiektyw i zestawiając go z jego ceną - nie żałuję tego zakupu. Aby było wyrażnie lepiej, to trzeba by było kupić Sigmę 100-300/4 EX DG lub poczekać na "gwiazdkę" 60-250, czyli dołożyć minimum 3000 zł. Wszystko co poniżej da praktycznie takie same lub niewiele lepsze efekty od tego Tamrona.

No widzę że na wojnę idziecie ze mną:)Ja też dużo czytałem o nim a i owszem i oróżnych innych-W sumie kupiłem go za 588zł nówkę na 2 lata gwarancji.Faktycznie jeszcze wiele nim nie robiłem na dworze.To co z okna to słyszę głośną pracę sprzętu no i nie najszybszy autofocus ale to przecież nie usm.Głównie chodziło mi o to ale macie rację że podstawa to nastrzelać trochę fotek.Ale to też ręka fotografa w dużej mierze.Jeszcze co mnie dziwi bo na mniejszych goniskowych w innych obiektywach no problem a tu nistety ale nie mogę ustawić przystwką do WB-takie małe kółeczzko mojego balansu bieli.Ale spróbuję na całkowitym nanualu. A tak swoją droga bardzo fajne i tanie urządzonko wzorcowe do WB kupiłem-rewelacyjne efekty a 29zł.

[ Dodano: 2007-05-18, 10:55 ]
a i przy okazji pytań dziwnych i ni tylko moze pomożecei mi co maw wziąć na wycieczkę do chorwacji.-tzn. jaki obiektyw-a mam do wyboru:
1.Sigma 28-70/2.8 cholernie cieżka sztuka bo aż mi body k100d przegina delikatnie:)
2.Fa 50 1.4
3.18-55
4.Tamron 70-300 L-DI 4-5.6

Prosze o sugestie-za dużej torby na obiektywy nie mam.ale obiektyw +aparat + drugi obiektyw zmieści się:)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
michas1975, mozesz mi ta sigme sprzedac.

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Jeśli wycieczka fotogaficzna -wszystko, jeśli fotografia nie jest celem, a jedynie uzupełnieniem wycieczki to 18-55 i 70-300 pewnie wystarczą.

[ Dodano: 2007-05-18, 11:02 ]
A ciężką Sigmą zaopiekuję się na czas wycieczki :evilsmile:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Michas1975 - wolny AF to typowa przypadłość szkieł tele, więc nie ma sensu narzekać, że to wada tego Tamrona.
Na wycieczkę zabierz jedynie Kita i Tamrona.

a jak cholera będę po wnętrzach łaził.??

michas1975 napisał/a:
a jak cholera będę po wnętrzach łaził.??

Wez wszystko i juz.

Może zapytam tak jakbyśmiał te obiektywy do wyboru co byś wybrał-nie wchodzi w rachubę wszytsko bo to prosta jest odpowiedź.??

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
michas1975 napisał/a:
Może zapytam tak jakbyśmiał te obiektywy do wyboru co byś wybrał-nie wchodzi w rachubę wszytsko bo to prosta jest odpowiedź.??

odpowiedz nie jest prosta bo zalezy co chesz "focić". Szeroki kąt czy zoom - wg mnie na plazy panienek nie znajdziesz, takze zoom moze sie tak nie przydac, a plaza w szerokim kacie bedzie wygladac znacznie lepiej.

michas1975, prawda jest taka ze im wiecej sprzetu tym lepiej. Bo w sumie to bedzie lepiej jak czegos nie uzyjesz, niz jak okaze sie ze bedziesz zalowal ze nie wziales tego szkla...

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Michal mysle ze proponowany zestaw wycieczkowy przez moich poprzednikow jest dobry to znaczy 18-55 i 70-300 bo ten kit od k100d to naprawde fajne dosc jasne szkielko i nim mozesz focic w pomieszczeniach a na plenery bedziesz mial 70-300. Wiec w pomieszczeniu kit w otwartej przestrzeni zoom ;-) ;-) ;-)

naprawdę dzięki za wszelkie propozycje.Jak zawsze można sie wile dowiedzieć na naszym forum-pozdrawiam i do zoabczenia po powrocie z Chorwacji.

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Boszhe, o co tu chodzi?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
kivirovi napisał/a:
Boszhe, o co tu chodzi?

No bo kolega michas1975 kupił obiektyw i zastanawia się czy jest dobry i czy Sigma byłaby lepsza od tego co kupił bo ten co kupił jest głośny i autofokusa ma wolnego i czy to normalne i ma fajny obiektyw Sigmy o którego pożyczeniu nie chce mówić i jedzie na wycieczkę i się martwi. To tak w skrócie ;-)

Skocz do: