jaca123456  Dołączył: 08 Gru 2012
[obiektyw] Samyang 8mm 3,5 - ostrość
Witam,

Kupiłem jakiś czas temu obiektyw. Jednak wydaje mi się, że nie jest zbyt ostry na ustawieniach: 1,5m, 3m i ponad 3m. Obiektyw podpięty pod Pentaxa K-30.

Wykonałem fotki testowe, wstawiam opisane wycinki kadrów.

Wydaje mi się, czy wszystko jest w porządku z tą ostrością ?

piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
a po co Ci inne wartości niż 0,7m? (hiperfokalna) ;-) faktycznie na 3,5 masz znaczne mydło, ten obiektyw najczęściej tak ma, ale poza tym wygląda ok, chociaż u Ciebie na tych fotkach najlepiej wygląda 0,3m jeśli chodzi o ostrość

zresztą to chyba jakiś dziwny wycinek całości kadru bo nie widzę krzywizn fishowych

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Porównaj z fotami na www.pixel-peeper.com nie mam, ani nie miałem tego szkła więc mogę tylko powiedzieć, że jakość fot na mój gust jest słaba.

piot-rek napisał/a:

zresztą to chyba jakiś dziwny wycinek całości kadru bo nie widzę krzywizn fishowych

Nie widać krzywizn, bo jest to wycinek mniej więcej ze środka kadru

piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
więc skoro jest to wycinek tak jak myślałem to w mojej ocenie jest ok, tzn. podobnie do tego co mam u siebie i co oglądałem u innych :) ale jak kupiłeś nowy zawsze możesz spróbować reklamować

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
jaca123456, Bardzo możliwe, że masz przesunięty pierścień ostrości,
pod gumą są jeśli dobrze pamiętam 3 śrubeczki,
google Ci pomoże znaleźć opis regulacji,
pierścień na który są naniesione wartości jest przyklejony taśmą,
sprawdź też czy przednia soczewka się nie poluzowała.

Pyrek To może warto go zareklamować, skoro jest jeszcze na gwarancji ?

Jeszcze jedno, zauważyłem lekką winietę w górnych rogach zdjęć, czy to normalka w tym obiektywie ?

Ustaw na obiektywie 1,5 metra,
następnie w odległości dokładnie 1,5 metra przed aparatem postaw cokolwiek,
jeśli nie będzie ostro tzn., że jest przesunięta skala - prościej już się chyba sprawdzić nie da..

Jeżeli jest na gwarancji - reklamuj,
ja kiedyś skorzystałem, serwis działa szybko.

Ustawiłem obiektyw na 1,5m i wykonałem zdjęcia na: f3,5 / 5,6 / 8 . Wycinki poniżej:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ustaw ostrość w trybie LV i porównaj z tymi - tu bardzo kiepsko.

jaca123456 napisał/a:
Ustawiłem obiektyw na 1,5m i wykonałem zdjęcia na: f3,5 / 5,6 / 8 . Wycinki poniżej:
Ślij do serwisu, ja miałem to samo z 14-ką,
pamiętam, że bardzo szybko zrobili..

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
NIGDY, w żadnym obiektywie dane na pierścieniu nie są idealnie zgrane z rzeczywistą odelgłością od obiektu tylko przybliżone.
Szkła ZAWSZE reguluje się i ustawia na nieskończoność, wszystko na skali w dół to tylko ułatwienie i przybliżona odległośc.

I procedura jest tu prosta - ostrzymy na nieskończoność, poluzowujemy pierścień ostrości, ustawiamy go właściwie i blokujemy.
W tym wypadku należy wykonać najostrzejsze zdjęcie na daleki obiekt i sprawdzić jak pokrywa się to z pierścieniem ostrości i w razie potrzeby skorygować jego ustawienie.

dntsln  Dołączył: 18 Sty 2010
Też mam tego Samyanga... Przed zakupem na jakimś forum znalazłem informacje, że ponoć przednia soczewka jest bardzo łatwa do wykręcenia podczas czyszczenia ruchem okrężnym w takim kierunku, jak np. odkręcanie śruby [lewo]. Jeden z użytkowników kupił ostry egzemplarz a po pewnym czasie zauważył, że jest on nieostry... przyjrzał się dokładniej i zobaczył, że przednia soczewka jest poluzowana.

Inną sprawą jest, że to szkło robi beznadziejne zdjęcia do światła 5,6 - i jest to zasadą w każdym egzemplarzu.

Ja osobiście bardzo sobie chwalę ten obiektyw, wczoraj sporo ślubnych nim pstryknąłem.

Pozdrawiam serdecznie.

Skocz do: