mrbm
[Usunięty]
K-x i CameraRaw - możecie zerknąć co to może być?
Od paru dni (wcześniej tego nie było) w trybie podglądu/edycji w Camera Raw w ciemniejszych miejscach na zdjęciach pojawia się takie dziwne niebieskie gizmo. To dotyczy tylko samego podglądu, bo fotki jako jpg otwieraja mi sie bez tego. Bardzo przeszkadza mi to jednak w edycji samych RAW'ów. Czy może ktoś wie czym to może być spowodowane i jak się tego pozbyć?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Włączyłeś pokazywanie miejsc niedoświetlonych.

KrzysiekS  Dołączył: 17 Paź 2007
raczej brak szczegółów w cieniach

mrbm
[Usunięty]
Cytat
Włączyłeś pokazywanie miejsc niedoświetlonych

Tej opcji nigdy nie używałem i nawet nie wiem gdzie to się włącza/wyłącza... :oops:

[ Dodano: 2013-11-27, 11:48 ]
Ok. Sprawę rozkminiłem :) Proste a tyle dni kombinowałem

Mirro  Dołączył: 03 Sty 2013
No to napisz, co było przyczyną... może inni też by skorzystali.

mrbm
[Usunięty]
Rzeczywiście. Przepraszam. plwk wskazał powód (za co dziekuję). a ja już nie skomentowałem, bo zrobiło mi się wstyd, że wyszła nieznajomość podstawowych funkcji programu :-P

W histogramie są dwie strzałki na górze. Kliknięcie prawej zaznacza miejsca prześwietlone, a lewej niedoświetlone. Musiałem parę dni temu pomyłkowo kliknąć wskazywanie niedoświetleń i stąd cały "problem" :)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
mrbm napisał/a:
Bardzo przeszkadza mi to jednak w edycji samych RAW'ów.

Wielu osobom czasem... pomaga ;-) Bo jednak program "widzi" te elementy lepiej niż oko, a często nie chcemy, aby one występowały na zdjęciu...

P.S. Lepiej pytać niż nie wiedzieć, więc nie ma się czego wstydzić. W końcu każdy kiedyś zaczyna(ł).

Skocz do: