MagikMK  Dołączył: 28 Lis 2013
Pentax K-5 II oraz K2000
Witam serdecznie
Żona posiada jak w temacie K-5 II oraz K2000 kupiliśmy K-5 II żeby zacząć coś robić pro .
Dowiedziałem się o Lightroom oraz jego opcji tethered . Instalowałem LR 3.2 4.0 4.2 5 oraz 5.2 i żaden z nich nie potrafi wykryć mojego aparatu . Co muszę ustawić na co patrzeć co sprawdzić żeby to grało i buczało bo pewnie jako noob czegoś nie wiem i coś omijam .

Kabel z pudła PC/AV
USB ustawione w aparacie z MSC na PTP
Win 7 ultimate 64bit
Teraz LR 5.2 64bit
PENTAX Digital Camera Utility 4

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
MagikMK napisał/a:
Dowiedziałem się o Lightroom oraz jego opcji tethered .

Tu jest lista aparatów obsługiwanych:
http://helpx.adobe.com/li...ightroom-4.html

Aparatów zębowych, słuchowych i Pentaksa nie ma.

Sugerując się tematem
http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=260

oraz wpisami typu :

komtur napisał/a:
dagio napisał/a:
Okazuje się że technologicznie, sprzetowo, nie trzeba wiecej niz sprzęt sprzed kilku lat.

To fakt. LR 4.x powoduje, że nagle starsze puszki nabierają nowej, zupełnie niespodziewanej mocy. Już pisałem gdzieś wcześniej, że to co nowy Lightroom potrafi wydobyć z "końcówek" histogramu jest niebywałe momentami. Warto znów obrabiać stare RAW-y. Ale LR 4.x + nowy aparat (typu k-5II) to dopiero "jazda" jest :-D

Myślałem że obsługuje ...
Jeżeli nie to jakim innym programem otrzymam ten sam efekt ? Jest jakiś ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Za pomocą darmowego Adobe DNG Converter-a przekonwertuj z PEF do DNG a te są obsługiwane.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
plwk, autorowi nie chodzi o DNG.

Jako Amatora ten wyżej wstawiony wpis mnie zmylił w którym chodziło o RAW a ja myślałem że o tethered . Poszukuje programu z tethered obsługującego Pentaxa k-5 II :-D

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

Super bardzo dziękuję temat można zamknąć . Program działa chodź mruga podświetlenie w K-5 II i wyłącza czasem wyświetlacz .

Skocz do: