Kronk  Dołączył: 26 Lis 2007
Lightroom 5 - problem z kolekcjami i flagami
Witam i przedstawiam mój problem. Przesiadłem się z LR3 na LR5. W LR3 gdy tworzyłem kolekcję ze zdjęć oznakowanych flagami, to w utworzonej kolekcji zdjęcia nie miały już żadnych flag i od nowa mogłem je oznaczać flagami. Było to pomocne, gdyż na przykład utworzyłem sobie po wakacjach kolekcję „wybrane”, a później w ramach tej kolekcji (już bez flag) oznaczałem zdjęcia od nowa flagami i tworzyłem następne kolekcje, np. „dla rodziny” albo „dla znajomych” itp. Zaznaczałem flagami zdjęcia i tworzyłem następną kolekcję, w której znowu nie było już zaznaczeń.

Obecnie w LR5 po utworzeniu kolekcji ze zdjęć oznaczonych flagami, oznaczenia flagami pozostają. Oznacza to, że jeżeli usunę flagi, żeby znowu wybierać dalej, to znikną wszystkie wcześniejsze oznaczenia, na wyższym poziomie. Jest to dla mnie kłopotliwe. Podejrzewam, że w ustawieniach można to zmienić. Albo mam jakiś błąd w programie. Nie znalazłem dotychczas odpowiedzi na to pytanie, albo źle szukałem. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-01-06, 21:54 ]
To ja włączę się do ożywionej dyskusji ;-) Znalazłem na forum Adobe dyskusję, która dotyczyła tego problemu w LR4. Otóż z tego co zrozumiałem, ta przydatna funkcja zniknęła właśnie przy zmianie LR3 na LR4 i widocznie nie została przywrócona w LR5.

Tutaj link do tej dyskusji:
http://forums.adobe.com/thread/947060

Gdyby ktoś znalazł coś nowszego ten temat, to będę wdzięczny za podzielenie się.

Pozdrawiam

Skocz do: